Järjestöjen ja yksityisten ihmisten kannalta Internet tarjoaa uusia mahdollisuuksia kehitysmaita koskevan tiedon hankkimiseen. Internetin ja erityisesti graafisen verkon World Wide Webin (WWW) kautta on saavutettavissa lukuisia yliopistoja, tutkimuskeskuksia, kansalaisjärjestöjä ja tietopankkeja.
Internetissä ilmestyy myös lukuisia aikakausjulkaisuja ja sanomalehtiä. Ajan myötä entistä useampi kehitysmaissa ilmestyvä sanomalehti julkaistaan myös Internetin kautta. Verkon kautta lehdet ovat luettavissa jopa samana päivänä kun ne ilmestyvät jakeluun toisella puolella maailmaa.
Internetin uutisryhmien kautta välitetään päivittäin paljon kehitysmaita koskevaa ajankohtaista uutisaineistoa. Internetin tuhansien uutisryhmien joukosta löytyy myös maiden yhteiskuntaa ja kulttuuria käsitteleviä ryhmiä.
Kehitysmaita koskevan tiedon etsimisen ohella Internet voi palvella myös kotimaista tiedotustoimintaa. WWW:n kotisivujen kautta järjestöt voivat esitellä visuaalisesti omaa toimintaansa, tiedottaa kampanjoistaan ja tapahtumistaan. Esimerkiksi Helsingin yliopiston iberoamerikkalainen keskus hoitaa valtaosan tiedotuksestaan sähköisesti ja säästää samalla postikuluissa. Iberoamerikkalainen keskus on pyrkinyt myös palvelemaan Latinalaiseen Amerikkaan suuntauneita järjestöjä tiedottamalla näiden toiminnasta ja tapahtumista sähköisellä ilmoitustaulullaan.
Mukanaolo sähköisessä tiedotuksessa ei välttämättä edellytä varsinaisesti omaa Internet-tunnusta. Myös pelkän sähköpostiosoitteen kautta voi olla mukana keskustelufoorumeissa ja postilistoilla.
Suomalaisista kansalaisjärjestöistä toistaiseksi vain muutama on löydettävissä Internetin kautta. Vaikka Internet ei olekaan patenttiratkaisu maailman ongelmiin, se on muodostumassa entistä tärkeämmäksi tiedonvälityskanavaksi Suomessakin. Kansalaisjärjestöjen näkyvämpi läsnäolo voisi palvella esimerkiksi kirjastojen ja koulujen kasvavia tarpeita.
Kaikilla yksittäisillä järjestöillä ei välttämättä ole riittäviä henkilöresursseja omien Internet-palveluiden luomiseen ja ylläpitoon. Eräänä vaihtoehtona voisi harkita jonkinlaisten verkkopalvelujen luomista esimerkiksi Kepan yhteyteen.
Jouni Pirttijärvi
Postituslistat
Yksi Internetin toimivimpia ominaisuuksia on massalähetykset eli postituslistat. Ne eroavat normaaleista WWW-sivuista sekä uutis- ja keskusteluryhmistä siten että viestit tulevat suoraan tilaajan omaan postilaatikkoon, josta ne on helppo selata läpi. Listaa voi verrata uutiskirjeeseen, mutta myös mielipidepalstaan sillä siellä käydään usein kriittistä ja romuttavaakin keskustelua julkistetuista artikkeleista ja tiedotteista.
ACTIV-L on erityisesti kansalaisjärjestöaktiiveille suunnattu postituslista. Listan kautta liikkuu suuri määrä eri järjestöjen tiedotteita ja uutisia sekä keskustelua maailmanlaajuisista kampanjoista. Listarobotin ylläpitäjänä toimii Missourin yliopisto ja listan tilaajaksi voi liittyä kuka vain.
DEVEL-L on Volunteers in Technical Assistance (VITA):n ylläpitämä lista. Listalla välitetään viestejä liittyen teknologiaan ja maailmanlaajuiseen kehitykseen. Listan kautta tulee mm. kuukausittainen DevelopNet News-artikkelikokoelma. Postituslistalle liitytään lähettämällä listarobotille tilaus. ACTIV-L listarobotin osoite on listserv@mizzou1.missouri.edu, DEVEL-L listan osoite on LISTSERV@AMERICAN.EDU. Tilausviestiin pitää kirjoittaa sana ”subscribe”, listan nimi ja perään oma nimi. Esim. ”subscribe activ-l Kristo Helasvuo”. Jonkin ajan kuluttua robotti vastaa sinulle ja kertoo mikäli tilaus onnistui, kuittauksessaan se lähettää myös lisätietoja siitä, miten tilaus lopetetaan sekä siitä, miten listalle voi lähettää omia artikkeleita.
Kristo Helasvuo