Presidenttipeliä Namibiassa

Malttaako suosittu Sani Nujoma jätää presidentin virkansa nimeämättä seuraajaansa?

Namibian presidentti Sam Nujoma on ilmoittanut, ettei asetu ehdokkaaksi seuraavissa presidentinvaaleissa 1999. Nyt 68-vuotias presidentti sanoi äskettäin BBC:n haastattelussa, ettei tekisi kansalleen palvelusta, jos jatkaisi presidenttinä vielä 70 vuoden iässä.

Nujoma on johtanut Namibiaa itsenäisyyden alkutaipaleen niin ristiriidattomasti, että maa tuskin ylittää enää uutiskynnystä edes kummimaa-Suomessa.

Pitääkö Nujoman luopumispäätös? Miehen ongelmana on kansan keskuudessa maine ja puolueessa paine.

Swapo voitti Nujoman johdolla vuoden 1994 vaaleissa mukavantuntuisen kahden kolmasosan enemmistön parlamenttiin, eikä ajatus sisäisestä seuraajapelistä vapautustaistelun alusta asti ruorissa olleen johtajan jälkeen tunnu kovin kiehtovalta. Itsestäänselvää seuraajaa ei Nujomalle ole, siksipä puolue haluaisi hänen jatkavan.

Spekulaatioissa esiintyvät mielellään mm. vaikutusvaltaiseen Ovambomaan kwanyama-heimoon kuuluvat kauppa-ja teollisuusministeri Hidipo Hamutenya, kalastusministeri Hifikepunye Pohamba ja maatalousministeri Helmut Angula. Nujoma kuuluu toiseen ovambo-heimoon, ngandjeroihin, ja on onnistunut pitämään kwanyamojen intohimot kurissa yhdessä damaroihin kuuluvan pääministeri Hage Geingobin kanssa. Kwanyamojen epäillään vastustavan myös ainakin Swapon ikääntyvän varapuheenjohtaja Hendrik Witboin (nama) ja parlamentin puhemiehen Moses Tjitendoron (herero) valintaa.

Syyttä ei maltillinen ulkoministeri Theo Ben Guribab ole ollut huolissaan siitä, että pitkä epätietoisuus seuraajakysymyksestä saattaa hermostuttaa ulkomaiset investoijat ja avunantajat.

Swapon oletettavasti kesällä kokoontuva kongressi onkin visaisen kysymyksen edessä. Ehkä olisi sittenkin helpompaa kääntää presidentin pää ja muuttaa perustuslakia sallimaan kolmas presidenttikausi. Jälkimmäiseen riittää voima, riittääkö ensimmäiseen?

Vai riittääkö hallitsevan puolueen voima ja yhtenäisyys afrikkalaisittain harvinaisen valtiomiesteon sallimiseen: presidentti jättää tehtävänsä nimeämättä seuraajaansa.

Juha Rekola

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu