Merkillisiä yhteensattumia

Tupolev 134A-3 kuljetti matkustajiaan viralliselle valtiovierailulle silloisen Zairen silloisen presidentin Mobutu Sese Sekon luokse. Koneessa matkusti Mosambik henkilöityneenä presidentti Samora Macheliin ja 34 muuhun valtion virkamieheen. Kuolema oli kuitenkin salaa matkassa ja istui kalpeana yhteen ylimääräiseen puvuntakkiin sonnustautuneena eräällä vapaista penkeistä. Machel seurueineen menehtyi traagisella tavalla heitä kuljettaneen lentokoneen murskauduttua Mosambikin ja Etelä-Afrikan mäkiseen rajamaastoon lokakuussa 1986.

Onnettomuuden jälkeen tulivat tarinat. Tuuli alkoi kuiskutella, houkutuslinnut laulaa. Kerrottiin Frelimon kenraaleista, jotka olisivat tienneet Machelin käynnistymässä olleesta anti-korruptio-ohjelmasta ja nimistä jo laaditussa kenraalien erottamislistassa. Ja että nuo kenraalit olisivat paremman eläkkeen toivossa päättäneet myydä presidenttinsä avokätisimmin tarjoavalle. Niin pelättiin heidän vierailleen apartheid-hallituksen puheilla.

Tarinoitiin myös suuresta joukosta tuntematonta kieltä puhuvia sotilaita, joiden väitettiin saapuneen onnettomuusalueelle pian törmäyksen jälkeen. Myös etelä-afrikkalaisten sotilaiden kerrottiin puuhailleen turmapaikalla jotakin. Kummeksuttiin yhtä lailla, kuinka Etelä-Afrikan silloinen ulkoasiainministeri Pik Botha onnistui pääsemään kaukaiselle onnettomuuspaikalle puolen tunnin sisällä koneen maahansyöksystä.

Tulen äärellä hiljaisella äänellä kerrottiin Etelä-Afrikan syyttäneen Machelia vuoden 1984 Nkomatin rauhansopimuksen rikkomisesta ja terroristien majoittamisesta Etelä-Afrikan rajojen viereisille alueille. Kuiskailtiinkin, että eteläisen naapurivaltion sotavoimat olisivat virheellisesti ohjanneet Machelin lentoa liikkuvan radiomajakan avulla. Ja että tuo radiomajakka olisi kuljetettu alueelle samaisen valtion kasvottoman virkamiehen käskystä.

Tuuli kantoi painavaakin pölyn ja hiekan seassa. Löytyi todiste, jonka mukaan voimakas räjähdys olisi repinyt Machelin koneen vain sekunteja ennen kuin se murskautui aavikoituneeseen maaperään. Todiste, jonka arvovallalla Mosambikin entisen presidentin Samora Machelin kuolemantutkimus voitiin virallisesti jälleenavata kesäkuussa 1997.

Riko Saatsi

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu