Birminghamissa muodostettu 70 000 ihmisen ketju oli vaikuttava solidaarisuudenosoitus maailman köyhimpien maiden velkaongelmaa kohtaan.
Carr’s Lane Church Centre Birminghamissa näyttää työntouhuiselta muurahaispesältä. Ihmiset ovat pakkautuneet kirkon aulaan: useimmat haluavat tietää paikkansa pian muodostettavassa ihmisketjussa. Vapaaehtoistyöntekijä Brenda esittelee kyselijöille karttaa, mutta luovuttaa lopulta: ”Valitkaa paikkanne aivan mistä haluatte”.
Kirkon takapihalla lapset kantavat kankaanpaloista punottuja ketjuja ja pienen matkan päässä perhe mutustaa välipalaa. Breaking the Chains -kyltit nojaavat läheiseen puunrunkoon. Viereisellä kauppakadulla birminghamilaiset tekevät lauantaiostoksiaan. Ketjuihin — velkakahleita esittäviin Jubilee 2000 -kampanjan tunnuksiin — sonnustautuneet aktivistit tuntuvat uppoavan täysin joukkoon, samoin se iloisesti hymyilevä nainen, joka tarjoilee ohikulkijoille punaisia pastilleja maailmanrauhan edistämiseksi.
St Philipin katedraalin pihalla on meneillään jalkapallo-ottelu Kolmannen maailman velkavankeus. Vastakkain ovat orjat ja pankkiirit. Katedraalin nurmikolle kerääntyy yhä enemmän kansaa: eläkeläisryhmiä, nunnia, keski-ikäisiä pariskuntia, pieniä lapsia vanhempiensa kanssa.
Aamun ensimmäiset uutiset on jo saatu. Kaupungissa kokoontuvien G8-maiden — Yhdysvaltojen, Britannian, Kanadan, Saksan, Ranskan, Italian, Japanin ja Venäjän — johtajat siirtyvät ihmisketjun muodostamisen ajaksi kahdenkymmenen kilometrin päähän maatilalle lordi ja lady Bradfordin vieraaksi.
Banderolleja, kylttejä ja kahleita kantavaa väkijoukkoa uutinen ei lannista. Kello kolmelta kaikki ovat omalla paikallaan. G8-maiden kokouspaikan ympärille muodostuu ketju, jossa 70 000 ihmistä pitää toisiaan kädestä ja metelöi parhaansa mukaan. Johtajien huomion herättämiseksi suunniteltu parin minuutin melu jatkuu. Räikät, pillit, rummut ja tamburiinit soivat korviasärkevästi läpi kaupungin.
Paljon sanoja, vähän tekoja
Ketjun purkaannuttua poliitikot ja päättäjät astuvat estradille kukin vuorollaan ilmaisemaan tukensa. Tarjolla onkin rutkasti tukea, mutta vähän tekoja.
Britannian kansainvälisistä asioista vastaava ministeri Clare Short ihastelee ketjua vastaanottaessaan Jubilee 2000 -vetoomuksen G8-maiden puolesta.
— Ihmisketju on vaikuttava solidaarisuudenosoitus maailman köyhimpien maiden velkaongelmaa kohtaan. Tänne kokoontuneet ihmiset näyttävät, että 1980 ja -90 luvun alun kyynisyys, itsekkyys ja omaneduntavoittelu ovat ohi. Nyt on idealismin aika.
Short muistuttaa kuitenkin, että G8-maat ovat sitoutuneet nopeuttamaan velkahelpotuksia, mutta uusia helpotuksia ei ole luvassa.
Toiveet maailman köyhimpien maiden velkojen anteeksiannosta ovat korkealla, kun Britannian pääministeri Tony Blair haluaa yllättäen palata Birminghamiin ja tavata Jubilee 2000 -työryhmän. Jubilee 2000 -kampanjan vetäjän Ann Pettiforin mukaan Blair kertoi tulleensa mukaan politiikkaan kiinnostuttuaan juuri kehitysmaakysymyksistä.
Pääministeri ilmoitti jo aikaisemmin sanomalehti The Guardianin erityisessä 8-sivuisessa Jubilee 2000 -liitteessä toivovansa, ettei G8-maiden tapaaminen olisi pelkkä keskustelukerho.
— Kokouksen pitäisi keskittyä sellaisen velkauudistuksen valmisteluun, joka rohkaisisi Afrikan maita taloudelliseen kasvuun eikä sotavarusteluun, vaati Blair The Guardianissa.
G8-maiden virallisessa loppukommunikeassa velkahelpotuksia luvattiin laajentaa nykyistä useampiin maihin. Jubilee 2000 -kampanja jatkuu. Tarkoituksena on kerätä ennätykselliset 22 miljoonaa nimeä vetoomukseen, joka luovutetaan G8-maiden huippujohtajille ensi kesäkuussa Kölnissä.
Krista Susi