Esmeralda tarkoittaa suomeksi smaragdia.
Se, joka syyskuun puolivälissä näki Chilen laivaston koulutuslaiva Esmeraldan Helsingissä, ymmärtää hyvin mitä symboliikkaa nimeen liittyy: laivan ylvästä muotoa ja puunattua kiiltoa ei laivojen ystävä voi kuin ihailla. Laivan komentosillalla hehkuu kiillotettuna Chilen armeijan sotahuuto ”vencer o morir – voittaa tai kuolla” paljon merkityksellisempänä kuin laivan nuoret upseerit ehkä aavistavatkaan.
Esmeraldan avointen ovien päivä Helsingissä oli 11.9. Samaisena päivänä 25 vuotta sitten Chilen sosialistipresidentti Salvador Allende lähimpine avustajineen puolusti pommituksen keskellä ase kädessä hallituspalatsi Monedaa armeijan joukkojen tunkeutumista vastaan.
Myös Esmeralda oli liikkeellä. Se lipui Valparaison satamakaupungin edustalla ja kapteeni oli jo aamuyöllä saanut laivaston komentaja Merinolta käskyn olla täydessä valmiustilassa.
Laivat on tehty purjehtimista varten, mutta syyskuussa 1973 Smaragdia tarvittiin muihin tarkoituksiin. Se määrättiin kiinnittymään satamaan ja laivasta tehtiin yksi sotilasdiktatuurin kidutuskeskuksista, joka keskittyi erityisesti naisvankeihin.
Syyskuun 11. oli tähän vuoteen asti Chilessä virallinen juhlapäivä. Se on (ex-) diktaattori Pinochetin mukaan ”päivä jolloin marxilaisuus ja kommunismi kitkettiin Chilestä”. Päivän vieton kaava oli vuosikaudet sama: armeija piti näyttävän paraatin ja Santiagon keskustassa mielenosoittajat hajotettiin kumiluodein ja vesitykein.
Demokratia Chilessä on edelleenkin suhteellista. Kun Pinochet viimeinkin suostui jäämään eläkkeelle armeijan komentajan tehtävästä, hänet nimitettiin elinikäiseksi senaattoriksi maan senaattiin. Diktatuuri onnistui ennen kukistumistaan kansanäänestyksessä -89 nimittämään edustajansa senaattiin ja säätämään lakeja, jotka turvaavat armeijalle käytännössä veto-oikeuden moniin asioihin Chilen politiikassa.
Helsingissä laivan vieressä järjestettiin muistotilaisuus, jolla kunnioitettiin Chilessä sotilasdiktatuurin aikana kadonneiden muistoa. Kaiken kaikkiaan jäljettömiin kadonneita on Chilessä edelleenkin 2 300 ihmistä. Esmeraldalle katosi monen nuoren chileläisnaisen jäljet.
Muistotilaisuus vetosi laivan kapteeniin, jotta hän selvittäisi nuorille upseereilleen ja matruuseilleen laivan historiaan liittyvät pimeät puolet, mutta hän ei suostunut tapaamaan ketään eikä ottamaan kirjelmää vastaan. Kansallisen sovinnon rakentamisen suurin este Chilessä onkin se, että maan armeija ei tunnusta syyllistyneensä ihmisoikeusrikkomuksiin diktatuurin aikana.
Kimmo Lehtonen