Maailma Kylässä -tapahtumassa käynnistyi myös Kepan Maailma Virtuaalisessa Kylässä -projekti. Yhdessä uutistoimisto Inter Press Servicen (IPS) kanssa julkaistiin lähes reaaliaikaista festarilehteä. Internet ja sähköposti ovat vakiintumassa nopeaksi ja tehokkaaksi tiedonvälitysmuodoksi muutenkin kansalaisjärjestötoiminnassa.
Projektin tarkoituksena onkin luoda edullisia ja kestäviä ratkaisuja, joiden avulla nämä uudet kommunikaatiomuodot saataisiin pidettyä irti markkinavoimien hallinnasta. Ilman monien tekijöiden tukea, yhteistyötä ja joustavuutta tällaisia päänavausprojekteja ei olisi mahdollista toteuttaa.
Laitteiden ja ohjelmistojen nopea kehittyminen ja niiden keinotekoisen lyhyt elinkaari tuovat mukanaan ansan, johon varomattoman on helppo langeta. Markkinat ovat noudattaneet omaa karua logiikkaansa ja käytännössä luoneet lähes monopoliasemaan perustuvan standardin.
Vaihtoehtojakin markkinavoimien ehdoilla tuotetuille ohjelmille on. Virtuaalinen Kylä toteutettiin maailmanlaajuisen ohjelmoijayhteisön kehittämällä ilmaisella Linux-käyttöjärjestelmällä. Linux on vuonna 1991 Linus Torvaldsin aloitteesta käynnistynyt ohjelmointiprojekti. Tällä hetkellä Linuxin kehittämiseen osallistuu talkooperiaatteella tuhansia ohjelmoijia ympäri maailmaa.
Seuraavan vuoden aikana on luvassa paljon lisää. Kepa on mukana kehittämässä tasa-arvoisia kommunikaatiomahdollisuuksia kaikille eikä vain niille, joilla on varaa maksaa kauniista paketista.
MIKA LASSANDER
Virtuaalista Kylää olivat rakentamassa ja ylläpitämässä allekirjoittaneen lisäksi Jyrki Kuoppala, Topi Aarnio, Rene Kita, Jani Pirisjoki, Informaatio-osuuskunta Katto-Meny, Mikromafia Oy ja Ilmelä ikikesä Oy.