Ayahuasca, joka myos tunnetaan nimellä yage, on Amazonian alkuperäiskansojen pyhä kasvi, jota on käytetty uskonnollisissa rituaaleissa ja lääkkeena jo vuosisatoja. Kasvin avulla puhdistetaan ruumis ja mieli pahoista hengistä. Yhdysvaltalaisen lääketehtaan johtaja Loren Miller pantentoi kasvin vuonna 1986. Marraskuussa 1999 patentti mitätoitiin. ”Saimme takaisin elämän”, sanoi Kofáqn-yhteisön shamaani.
Amazonasin kylissä Ecuadorissa kerrotaan tarinaa, jossa Secoya-yhteisön päällikkö pyyti poikaansa antamaan vieraalleen hieman tilansa ayahuascaa. Miller-niminen vierailija hymyili ja antoi vastalahjaksi kaksi Marlboro-askia. Päällikko ei arvannut, että halutessaan olla vieraanvarainen, hän antoikin pirulle pikkusormen, joka lopulta vei koko käden.
Myöhemmin Kaliforniassa asuva Loren Miller esitti patenttitoimistolle hakemuksen, jossa hän väitti keksineensä uuden ayahuasca lajikkeen, jota kutsutaan latinankielisellä nimellä Banisteris Caapi (cv) da Vine. Patentti hyväksyttiin 17. kesäkuuta 1986. Millerin ”uusi lajike” toimisi lääkkeenä esimerkiksi psykologisiin ongelmiin ja Parkinsonin tautiin. COICA (Coordinating Body of Indigenous Peoples Organizations of Amazon Basin), joka edustaa 400 Amatsonian alueen alkuperäiskansaa, aloitti 1996 taistelun patentin mitätöimiseksi.
Patentti mitätöitiin
Vuonna 1997 COICA lähetti vastalauseen patentin perumiseksi yhdessä muiden Amazonasin alueella olevien järjestöjen kanssa. Miller yhdessä yhdysvaltalaisen senaattorin Jesse Halmanin tukemana aloitti alkuperäiskansojen järjestöjen johtajien mustamaalaamisen väittäen heitä terroristeiksi.
Seuraavana vuonna useat alkuperäiskansa-, ihmisoikeus- ja luonnosuojelujärjestöt, kuten esimerkiksi Maailman Luonnonsäätiö WWF, tukivat COICA:n työtä patentin mitätöimiseksi. Vuoden 1999 maaliskuussa CIEL:in (Centro Internacional de Legislación Ambiental), Kansainvälisen ympäristölakien keskuksen ja Amazonasin Allianssin avustuksella COICA lähetti uuden vaatimuksen Washingtoniin.
Yhdysvaltain patenttitoimisto tunnusti virheensä 3. päivänä marraskuuta vuonna 1999 ja mitätöi ayahuasca-patentin. Niin ei kuitenkaan tapahtunut alkuperäiskansojen vaatimuksesta, vaan siksi että Michiganin yliopiston laboratoriossa oli jo sattumalta tutkittu samaa lajiketta. Kukaan ei tunnu tietävän, miten kasvi oli sinne päätynyt. Yhdysvaltain lakien mukaan patenttia ei voida hyvaksyä, jos aiheesta on jo tehty julkaisuja tai se on yleisesti tunnettu. Nyt ayahuascaa ei siis omista kukaan.
Yhteisöllinen omistus tunnustusta vailla
”Patenttia ei alun perinkään olisi pitänyt hyväksyä. Tämä on tyypillinen esimerkki alkuperäiskansojen solvaamisesta ja tietämyksen hyväksikäytöstä. Olemme kuitenkin kiitollisia kaikille yhteistyökumppaneillemme, että työtämme tuettiin ja ainakin ayahuascan osalta oikeus voitti”, kolumbialainen inga-kansaan kuuluva COICA:n johtaja Antonio Yacanamijoy sanoo.
”Emme vastusta alkuperäiskansojen tietämyksen tutkimista tai kasvien hyötykäyttöä. Me vastustamme meidän tuhansien vuosien aikana kertyneen tietämyksemme varastamista. Haluamme, että alkuperäiskansat itse saavat hyödyn tietotaidostaan.” kuvaa Rodrigo de la Cruz COICA:sta alkuperäiskansojen kantaa asiaan.
Vaikka virhe onkin myönnetty, niin patenttitoimiston kuin CIEL:in puolesta, ei sopimuksia ole vieläkään muutettu siten, että alkuperäiskansojen oikeudet niissä huomioitaisiin. Kansainvälisesti yhteisöllistä omistusoikeutta ei vielä tunnusteta.
MARJUKKA MANKILA
Kirjoittaja toimii Kansainvälisten asioiden assistenttina COICA:ssa.