Nyau – elämän ja kuoleman tanssi

Helsingin ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän oppilaitos, Maailman sivu, Kepa ja Sambian yliopisto ovat tehneet yhteistyötä sambialaisen Nyau-naamiotanssiperinteen tutkimiseksi ja säilyttämiseksi.

Nyau on matrilineaarisessa kulttuurissaelävien chewa-miesten rituaalinentanssi- ja salaseura. Se muistuttaaihmisiä maailmansynnystä ja hetkestä,jolloin esi-isät alkoivat viljellä maata jajoutuivat epätasapainoon luonnonkanssa. Tanssi ohjaa vuodenaikojenkiertoa ja auttaa käsittelemäänkuolemaa. Samalla se on nuortenmiesten initiaatioriitti, jonka aikana heoppivat elämään aikuisten tavoin.

Kipinä Nyau-perinteen tallentamiseensyttyi 90-luvun alussa. Afrikkalaisen yhteisöteatterin uranuurtaja, musiikkikulttuurin ja teatterin tutkija tohtori Mapopa Mtonga huomasi televisiota katsellessaan, että suurin osa Sambiassa näytettävistä filmeistä oli länsimaisia ja afrikkalaista kulttuuria kuvattiin eurooppalaisesta näkökulmasta. Mtonga huolestui ja puhui asiasta työpajassa, johon osallistui taiteilijoita eri puolilta maailmaa. Kaikki olivat yhtä mieltä paikalliskulttuurin taltioimisen tärkeydestä.

Kolmiosainen etnografinen tv-sarja

Samanlaisia ajatuksia oli myös Micke Renlundilla, Lusakassa asuvalla kulttuurialan kehitysjoukkolaisella. Mickellä oli monta rautaa tulessa, mutta Mtongan kanssa työskentely oli alusta lähtien lähellä hänen sydäntään. Miesten ensimmäinen yhteinen filmi kertoi Lusakassa asuvasta Nyau-yhteisöstä. Mtonga itse on initioitu kulttiin, ja naamiotanssin kuvaaminen alkoi kiinnostaa molempia.

Kahdeksan vuoden yhteistyön tuloksena on syntynyt kolmiosainen etnografinen televisiosarja. Filmissä kerrotaan chewojen elämästä, uskonnosta ja naamiotanssin historiasta. ”Esittävää taidetta ei voi kuvata erillään afrikkalaisesta yhteiskunnasta”, sanoi Mtonga seuratessaan sarjan viimeistelyä Suomessa kevättalvella.

”Kehitys ei tarkoita vain kännyköiden tuontia, vaan meidän täytyy selvittää ihmisten todelliset tarpeet. Kulttuuri näyttää sen, mitä oikeasti arvostetaan.”

ILONA NIINIKANGAS

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu