Öljyputki uhkaa suojeltua metsää Ecuadorissa

Monikansallinen yritysrypäs aikoo rakentaa öljyputken läpi ainutlaatuisen Mindo-metsäalueen Luoteis-Ecuadorissa.

Kuva: Acción Ecológica
Mindo on 19 200 hehtaarin metsäalue Luoteis-Ecuadorissa. (Kuva: Acción Ecológica)

Mindo on suojeltu metsäalue, jonka lintuasiantuntijat ovat luokitelleet Etelä-Amerikan tärkeimmäksi lintualueeksi. Alueelta löytyy useita uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja, ja se on koti yli 450 lintulajille. 19 200 hehtaarin metsä sijaitsee Luoteis-Ecuadorissa, noin kolmen tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista Quitosta. Koko matkan tienvarsilla näkyy ympäristönsuojelijoiden ja maanomistajien banderolleja, joilla vastustetaan öljyputken rakentamista Mindoon.

Ecuadorin hallitus ei ole vastalauseista piitannut. Ainoat yhteistyökumppanit, joiden kanssa se neuvotteli öljyputken reitittämisestä Mindon läpi, olivat öljyteollisuutta edistävä energiaministeriö sekä kansallinen öljy-yhtiö Petroecuador.

Niinpä paperit on allekirjoitettu, coctail-maljat juotu ja öljykonsortio on saanut luvan vetää öljyputken halki Mindon.

Ulkopuolinen painostus ainoa toivo

Uuden öljyputken puolestapuhujat uskovat hankkeen merkitsevän myötätuulta talouskriisistä kärsivän maan kehitykselle, tuovan ulkomaisia sijoittajia ja luovan työpaikkoja. Energiaministeriön johtajaa Pablo Teránia arvostellaan kuitenkin siitä, että hän on hyväksynyt hankkeen toteuttamisen hinnalla millä hyvänsä.

Paperit allekirjoitettiin ennen kuin hankkeesta oli tehty ympäristöselvitys. Nyt Entrix-nimiselle yhtiölle on annettu kaksi kuukautta aikaa selvityksen laatimiseen. Sama yritys värvättiin vuonna 1998 selvittämään Bolivian kiistanalaisen San Miguel-Cuiabá -öljyputkihankkeen ympäristövaikutuksia, mutta työ oli niin huono, että uusi tutkimus jouduttiin tilaamaan riippumattomilta tiedemiehiltä.

Ympäristöjärjestö Acción Ecológican mukaan Ecuadorissa Entrixin raportin kanssa tuskin nikotellaan kauan, sillä se hyväksytetään energiaministeriöllä. Ecuadorilainen järjestö uskoo kuitenkin, että hankkeen pysäyttämiseksi on paljon vielä tehtävissä muttei ilman ulkopuolista apua.

”Kaikki on mahdollista: olihan hallituksemme mahdollista allekirjoittaa sopimus laittomasti ilman ympäristövaikutusten tutkimuksia”, päivittelee Ricardo Buitron Acción Ecológicasta. ”Ei tällä jälkikäteen tehtävällä selvityksellä ole enää mitään painoarvoa.”

”Toivon kansainvälisen yhteisön painostavan Ecuadorin hallitusta, jotta se tarttuisi täällä mellastavien öljy-yhtiöiden aiheuttamiin ongelmiin”, Buitron vetoaa.

Mustat muistot mustasta kullasta

Mindon alueella asuvat ihmiset ovat järjestäneet useita mielenosoituksia putkihanketta vastaan. Televisio ei kuitenkaan raportoi heidän protesteistaan vaan kertoo yksipuolisesti uusista työpaikoista ja talouden kohentumisesta.

Toisenlaista informaatiota välittävät Esmeraldasin alueen asukkaat, jotka ovat omakohtaisesti kokeneet, mitä merkitsee kotiseuduille vedetty öljyputki.

Kuva: Acción Ecológica”Vuonna 1998 Teone-joella sattuneessa onnettomuudessa ihmiset juoksivat henkensä edestä ja monet kuolivat joko silloin tai tekevät hidasta kuolemaa syöpään tällä hetkellä. Esmeraldasissa on ollut viimeisen kolmen vuoden aikana noin kymmenen öljyvuotoa, ja syöpätapaukset alueella ovat lisääntyneet”, kertoo kaksi päivää Esmeraldasista Mindoon matkannut José Luis Guevara kokemuksistaan.

Esmeraldasin öljyputkihankkeen suunnitteluvaiheessa ei aikanaan huomioitu vakavia ympäristöriskejä. Putki kulkee seismisellä alueella ja on vuotanut kolmessa vuodessa 14 kertaa eri paikoissa.

Samoihin aikoihin kun maailmalla kohistiin Galapagossaarten edustalla kaatuneesta öljytankkerista, vanha putki vuosi jälleen kaikessa hiljaisuudessa. Vuodot, tulipalot ja räjähdykset eivät ole Ecuadorissa teoreettisia riskejä vaan osa öljyntuotannon todellisuutta.

Myös Mindon alueella on aktiivinen tulivuori Pichincha ja lievät maanjäristykset ovat tavallisia.

Paikallisväestö noussut vastarintaan

Paikalliset maanomistajat ja ympäristönsuojelijat Mindossa ovat yhdistäneet voimansa. Vaakalaudalla on myös ihmisten toimeentulo, sillä 75 prosenttia Miedon väestöstä elää turismista.

”Emme halua, että sama mikä tapahtui Esmeraldasissa tapahtuu Mindossa. Emme vastusta reittiä ainoastaan siksi, että itse asumme täällä ja toimeentulomme on vaarassa. Koko Amazonia on yhä suuremmassa vaarassa ja sitä kautta vähitellen kaikkien tulevaisuus. Jos öljyputken rakentaminen on välttämätöntä, miksei sitä voida rakentaa vanhan rinnalle, alueelle, joka on jo tuhottu”, valittaa Efraín Toapanta, mindolainen turistiopas.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu