John Pilger vastaanotti keväällä 2001 Uppsalassa Monismanien-palkinnon, joka jaetaan kuulun ruotsalaisen sanomalehtimiehen Torgny Segerstedtin muistoksi. ”Tietääkseni tämä on ainoa palkinto, joka myönnetään vapaan median kritisoimisesta”, Pilger sanoi.
John Pilger sai palkinnon ainutlaatuisesta tavastaan pureutua tavanomaisen uutistulvaan. Hän tuo päivänvaloon uutisia, joista monet journalistit ovat vaienneet. Näin hän myös ”haastaa vallalla olevan poliittisen, taloudellisen ja uutisointiin liittyvän konsensuksen”, kuten palkintoperusteluissa lukee.
Monismanien-palkinto on vain yksi John Pilgerin yli 40-vuotisella toimittajan urallaan saamista monista tunnustuksista. Tämä nykyisin Lontoossa asuva – alunperin australialainen toimittaja – on tullut tunnetuksi myös monista kirjoista ja dokumenttielokuvista. Tunnusomaista hänelle on paatos ja intohimo, jolla hän tarttuu aiheisiinsa.
Pilger puhuu mielellään median vastuusta. Hänen mukaansa länsimaiset tiedotusvälineet vaikenevat liian usein globalisaation negatiivisista seurauksista. Hän pitää journalisteja nykyaikaisina propagandan levittäjinä, jotka toistavat valtaeliitin sanomaa.
”Toimittajien ja tutkijoiden olisi nähtävä, miltä uusi valta näyttää. Vanhan kylmän sodan jälkeen on alkanut uusi kylmä sota, joka käydään ihmisoikeuksia vastaan.”
Pilger antaa ajankohtaisen esimerkin Boliviasta, jossa vesivarastot on juuri myyty ranskalaisille ja brittiläisille yhtiöille Kansainvälisen valuuttarahaston ehtojen mukaisesti. Nyt ihmiset joutuvat maksamaan myös keräämästään sadevedestä.
Pilger palaa ihmisoikeuksiin ja globalisaatioon myös uusimmassa dokumenttifilmissään The New Rulers of the World, joka sai ensi-iltansa Britanniassa heinäkuussa 2001.
”Yhdysvaltain televisiossa ei sen kaltaisella dokumenttielokuvalla ole sijaa”, Pilger toteaa.
Viriävää poliittista aktivismia – muun muassa globalisaation vastaisia mielenosoituksia – Pilger pitää todellisen politiikan paluuna takaisin yhteiskuntaelämään. ”Kansanliikkeitä tarvitaan. Jokainen nykyinen kansalaisoikeus on saatu suoran toiminnan ja kansalaisliikehdinnän avulla.”