Vesi antaa aikaa

Satunnainen matkaaja ei tiedä kaikkea, mitä kehitysyhteistyöhankkeissa tapahtuu, mutta yleensä pikainenkin vierailu kertoo, onko ilmassa onnistumisen merkkejä. Nepalin vesihankkeen tulokset ovat lupaavia.

Matka Himalajan vuoristoon Palpan alueelle on huikea. Ensin ajetaan tunnin verran jeepillä kiemuraista hiekkatietä, sitten körötellään toinen tunti vuoristotietä. Kolmas tunti kuluu, kun kiivetään polkua läpi kylien ja purojen yhä lähemmäksi lumihuippuja.

Palpan kylissä on paljon anemiaa ja lukutaidottomuutta. Ongelmia yritetään poistaa oikeanlaisen tiedon avulla. Erityisesti naisille tarkoitettu tiedotus pyritään hoitamaan kuvien avulla. Kyliin levitetään julisteita, joissa kerrotaan esimerkiksi vauvan imettämisen tärkeydestä. Eräässä julisteessa osoitettiin, että kotityöt ovat myös miesten töitä.

Naisten tietoisuutta herätellään puhumalla perheväkivallasta. Yleensä kylissä on käynyt niin, että elintason nousun ja tiedon lisäämisen myötä perheväkivaltakin on hävinnyt.

Vanhan käsityksen mukaan lastenhoito, ruoanlaitto, karjanhoito ja viljely oli naisten työtä. Miehet istuivat kokouksissa ja muussa seuranpidossa ja suunnittelivat, miten asiat pitää tehdä. Kun miehet ovat ryhtyneet tekemään vaimojensa rinnalla töitä kotona ja pelloilla, ei aikaa ole jäänyt paikallisen pontikan raksin tissutteluun.

Tasa-arvon vinoumat tulivat Suomen kehitysyhteistyöpiirien tietoisuuteen jo vuosikymmeniä sitten. Siksi rahoituksen edellytyksiin on liitetty erityinen tasa-arvo pykälä. Sen mukaan apua vastaanottavissa kylissä on oltava paikallinen työryhmä, jonka jäsenistä pitää puolet olla naisia. Se ei aina ole kylän miehiä miellyttänyt.
 

Terveys on veden siunaus

Kyläläiset kehuvat estotta oman maansa lisäksi myös Suomea, jonka antaman avun ansiosta kylissä on oma kaivo tai vesisäiliö.

”Ensin Suomesta lähetetään meille rahaa kaivon rakentamiseen ja sitten vielä meidän elämästämme kerrotaan suomalaisessa lehdessä”, kylän naiset ihmettelevät.

Kylän kaivon ja sen tuoman puhtaan veden ansiosta myös naisilla on aikaa nauttia kylänsä kauneudesta, lapsistaan ja rupatteluhetkestä naapureiden kanssa. Kaikki aika ei enää mene pitkiin ja raskaisiin vedenhakumatkoihin, jotka olivat ennen kaivoja rasittavia kiipeilyretkiä huterilla vuoristopoluilla vesitaakka selässä.

”Puhdas vesi on osa elämämme onnea”, sanoo hintelä nainen, kun pysähdyn ihailemaan hänen kaunista aniliininpunaista pukuaan. Hänestä puhtaan veden tärkein siunaus on ollut terveys.

Maanvyörymät ongelmana

Vesihankkeen piiriin kuuluvat kylät ovat pompahtaneet terveystilastoissa liki matalimmalta tasolta lähes parhaaseen luokkaan. Voin todistaa sen itsekin.

Eksyimme matkallamme ja pysähdyimme kysymään tietä kylässä, jossa ei ollut kaivoa. Lapset olivat kalpeita, ja monilla oli iho ruvella ja silmien ympärillä oli näppylöitä ja visvaa. Kaivoa vaille jääneissä kylissä meidät otettiin vastaan vihamielisesti.

Tanseinin kaupunki vaikuttaa kuin taivaasta pudonneelta vuorenrinteen kyljessä. Vastapäisellä rinteellä näkyy selvästi isoja maanvyörymiä. Minulle kerrotaan, että vyörymät ovat sadekausien aiheuttamia ja usein maa on vienyt mukanaan kokonaisen kylän viljelyksineen, taloineen ja asukkaineen.

Sade pehmentää maan. Jos puunjuuret eivät sido maata, se lähtee liikkeelle. Siksi Nepalissa on säädetty laki: jos joku kaataa puita, tilalle on istutettava täsmälleen yhtä monta puuta. Lain toteutusta ei vain pystyä valvomaan riittävän tehokkaasti.

Onnellinen eristys

Palpan alueen vuoristokylät elävät eristäytyneenä vuoren jyrkillä rinteillä. Kyläläiset ovat sitä mieltä, että he ovat vähävaraisuudestaan huolimatta hyvin etuoikeutettuja. He ovat täysin varmoja siitä, että asuvat maailman kauneimmassa paikassa.

Kehuihin on helppo yhtyä, koska näkymät alaspäin jokilaaksoon pursuavat puiden, kukkien, pensaiden, lintujen ja eläimien runsautta. Ylöspäin katsoessaan he näkevät Himalajan upeat lumihuippuvuoret.

Satunnaiselle vierailijallekin tulee olo, että täällä taivas on sinisempää, lumi valkeampaa, vihreys – sadekauden jäljiltä – syvempää ja ilma keveämpää hengittää kuin muualla.

Ihmisten onnellisuus myös hämmentää. Moni matkailija luulee kohtaavansa täällä vain kurjuutta ja epätoivoa. Köyhyydessä piilee kuitenkin paljon rikkautta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu