Noin joka neljäs eurooppalaisista kaupoista löytyvä banaani on peräisin Ecuadorista, maailman suurimmasta banaanientuottajamaasta. Makeassa hedelmässä voi olla kuitenkin karvas sivumaku, sillä merkittävä osa banaaneista on viljelty lapsityövoimalla.
Yhdysvaltalainen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoo tuoreessa raportissaan, että jopa kahdeksanvuotiaat lapset työskentelevät viljelmillä 12-tuntisia päiviä ja ovat alttiina niin kemiallisille myrkyille kuin seksuaaliselle ahdistelulle.
Raportti pohjautuu 45:n eri viljelmillä työskentelevän lapsen haastatteluun. Heistä 40 kertoi jatkavansa töitä samanaikaisesti kun viljelmille lentoruiskutetaan kasvinsuojelumyrkkyjä.
Lapsityövoimaa käytetään, koska se on halpaa eivätkä lapset osaa penätä ammatillisia oikeuksiaan. Ihmisoikeusjärjestön haastattelemille lapsille maksettiin keskimäärin neljä euroa päivässä, joka on noin 60 prosenttia aikuisen työntekijän minimipalkasta.
Banaanintuottajat myöntävät lapsityövoiman käytön, mutta sanovat työskenteleviä lapsia olevan vain 7500 eli kolme prosenttia viljelmien työvoimasta. Teollisuus puolustautuu sillä, että Ecuadorissa banaanien tuotanto perustuu perheviljelmiin, toisin kuin esimerkiksi Väli-Amerikassa, jossa ylikansalliset jätit omistavat useimmiten myös viljelmät. Ecuadorin 6200 banaaniviljelmästä 70 prosenttia on pieniä perheviljelmiä.
Ecuadorissa banaanibisnestä tekevät muun muassa Suomenkin markkinoilla toimivat Chiquita, Del Monte ja Dole. Human Rights Watch havaitsi, että monet lapsityövoimaa käyttävät viljelmät tuottivat banaaneja erityisesti Dolelle.
”Banaaneja tuovat yhtiöt yrittävät selittää, etteivät ne ole vastuussa lapsityövoiman käytöstä viljelmillä”, kertoi Human Rights Watchin Latinalaisen Amerikan toiminnan vastaava Jose Miguel Vivanco esitellessään raporttia. ”Mutta yhtiöillä on taloudellinen valta ja ne voisivat käyttää sitä varmistaakseen työläisten oikeuksien kunnioituksen. Ne eivät vain tee niin.”