Vietnamin kahvi toi kitkerän maun muille tuottajille

Vietnamin kahvintuotanto on yksittäisen kehitysmaan viime aikojen suurimpia menestystarinoita. Oltuaan aiemmin lähes täysin merkityksetön tekijä kahvimarkkinoilla, Vietnam on nykyään maailman toiseksi suurin kahvintuottaja. Viiden viimeisen vuoden aikana maan kahvintuotanto on kaksinkertaistunut.

Vietnamin menestys on tullut muille kahvintuottajilla erityisen hankalaan aikaan. Kahvin maailmanmarkkinahinta on alimmillaan 30 vuoteen. Raaka-ainepörsseissä kahvin hinta on vakiintunut runsaaseen 40 senttiin paunalta, kun vielä vuonna 1994 Brasilian epäonnistuneen sadon jälkeen raakakahvista maksettiin 1,6-1,8 dollarin huippuhintaa.

Vietnam on lisäksi erikoistunut karkeampaan ja halvempaan robusta -lajikkeeseen, joka vetää markkinoita entisestään alaspäin 15-18 sentin paunahinnallaan.

Kahvin suuri ylituotanto on vahvistanut alaa hallitsevien jättipaahtimoiden otetta. Viisi isoa jättipaahtimoa – Kraft, Nestlé, Procter&Gamble, Sara Lee ja Tschibo – ostaa noin puolet kaikesta maailman raakakahvista ja käytännössä sanelee sen hinnan. Toisella puolella on 25 miljoonaa valtaosaltaan pientä perheviljelmää, jotka ovat köyhtyneet rajusti.

”Monien tuottajien kohdalla on kyse eloonjäämistaistelusta”, arvioi Kansainvälisen kahvijärjestön ICO:n toimitusjohtaja Néstor Osorio. Useimmille Brasilian, Kolumbian ja Meksikon kahvinviljelijöille maksettavat korvaukset ovat jo tuotantokustannuksia pienemmät. Unicefin keräämien tietojen mukaan viljelijöiden köyhtymisen vuoksi eräillä El Salvadorin kahvinviljelyalueilla 85 prosenttia lapsista on aliravittuja.

Miljoonien kahvintuottajien joutuminen nälänhätään ja mahdollisesti kokonaan lopettamaan kahvinviljelynsä on paradoksaalisesti osittain seurausta kehitysavusta. Ruotsin reilun kaupan liiton pääsihteeri Bernt Lind uskoo vastuuttomien avunmyöntäjien olleen rakentamassa ylituotannon kuplaa. Muun muassa Ranska on tukenut Vietnamin kahvinviljelyn laajentamista kehitysavulla.

Katovuosien jälkeen vuodesta 1994 myös Maailmanpankki on myöntänyt lainoja, joita Vietnam on käyttänyt kahviviljelmiinsä. Rural Finance Project -ohjelman kautta Maailmanpankki on lainannut rahaa Vietnamin kahvinviljelijöille, jotta nämä pystyisivät sopeutumaan laskeviin maailmanmarkkinahintoihin.
 

Ilmestynyt Kumppani-lehdessä 6/2002

 

Muita Kumppani-lehden artikkeleita

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu