Näkökulmat

Kauppamiesten kalavaleet

Yhden tulkinnan mukaan World Trade Centerin terrori-isku on parasta, mitä amerikkalaisille suuryrityksille ja valtakoneistolle on tapahtunut pitkään aikaan. Ne tarttuivat oitis tilaisuuteen ja manipuloivat suuren yleisön ja median taakseen tukemaan kampanjaa Yhdysvaltain yksinapaisen hegemonian levittämiseksi maailmaan.

Voipi olla, voipi olla, mutta en voi kuin ihmetellä kuinka yhdysvaltalaiset sallivat hallitukselleen sellaista, mitä he eivät salli edes käytettyjen autojen kauppiaille.

Yhdysvaltain hallitus on myynyt maailmalle jo kaksi sotaa sillä perusteella, että ne ovat välttämättömiä tappamisen lopettamiseksi. Väittäisin, että meille kaupataan epäkuranttia tavaraa harhaanjohtavilla lupauksilla.

Joukkotuhoaseet ja yhteydet al-Qaidan terroristeihin olivat ne synnit, joiden takia maailma oli vapautettava Saddamista. Kuinkas kävi?

Aseita ei ole löydetty ja vain muutamaa viikkoa taistelujen päättymisen jälkeen al-Qaida räjäytti Saudi Arabiassa pommin, joka osoitti, että järjestö kykenee edelleen levittämään tuhoa viattomien keskuudessa.

Voi vain arvailla mitä ulkoministeri Colin Powellin päässä liikkui, kun hän päivää myöhemmin vieraili ulkomaalaisten asuinalueella Riadissa tarkastelemassa tuhoa. Minä ainakin olisin ollut raivoissani niille hyypiöille, jotka myivät hallitukselle 75 miljardilla dollarilla sodan, jonka piti lopettaa tällainen mielettömyys.

CIA on kuulemma huomannut ongelman. Vakoilujärjestö on oma-aloitteisesti käynnistänyt tutkimuksen, jolla pyritään selvittämään, kuinka paikkansapitäviä sen Irak-tiedot olivat. Vakoojilla on harvinainen mahdollisuus käydä paikan päällä tarkistamassa osuivatko arvaukset oikeaan. Ainakaan toistaiseksi menestys ei vaikuta kaksiselta.

Nyt alkaa kovasti näyttää siltä, että Yhdysvaltain hallitus on päättänyt hyökätä Iraniin. ”Irak/n hyysää terroristeja!” (tarpeeton yliviivataan). Jos olisin ranskalainen, alkaisin vakavasti huolestua.

Tässä tarvitaan nyt leegio huippujuristeja ja amerikkalainen tuotevastuulaki.

Yhdysvaltain tuotevastuulaki herättää meissä kyynisissä ”vanha-eurooppalaisissa” usein hilpeyttä. Uutisia seuratessa tuntuu kuin Yhdysvalloissa voi kuka tahansa haastaa oikeuteen kenet tahansa mistä ja milloin tahansa.

Niin kuin sekin mummu, joka kaatoi hampurilaisravintolan drive-in -ikkunasta ostetun kahvin syliinsä ja sai palovammoistaan mojovat korvaukset. Erityisen raskauttavana asiassa pidettiin sitä, että kahvi oli kuumaa.

Eikö joku voisi palkata muutaman lakimiehen vaatimaan Yhdysvaltain hallitukselta suurempaa vastuuta tuotteistaan?

 

Ilmestynyt Kumppani-lehdessä 3/2003

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu