Maanteiden kuningatar, Agnes Kilonzo

Kuva: Taksikuski Agnes Kilonzo (Kuvaaja: Eeva-Maria Vuorenmaa

Taksia Nairobissa ajavalla Agnes Kilonzolla on nykyään useita vakioasiakkaita.

Agnes Kilonzo, 43, pysäyttää auton ja pahoittelee myöhästymistään. Nairobin iltapäiväruuhkat ovat tunnetusti mahdottomia eikä taksin tarkkaa saapumisaikaa voi muuta kuin arvailla. Eksymisen vaaraa ei kuitenkaan ole, sillä Agnes on asunut kaupungissa syntymästään lähtien.

Agnes on ylpeä taksikuskin ammatistaan. Toisin oli vielä muutama vuosi sitten, jolloin naiskuskit olivat nykyistäkin harvinaisempia Keniassa.

”Aluksi asiakkaat olivat hyvin epäluuloisia nähdessään naisen ratin takana. Siihen ei yksinkertaisesti ollut totuttu näin miesvaltaisella alalla”, Agnes muistelee.

Hän kertoo olleensa varovainen naiseudestaan ja leikanneensa jopa hiuksensa muistuttaakseen enemmän mieskollegojaan.

”Naisena minulla ei ollut varaa tehdä virheitä ja paineet olivat kovat. Samalla minusta kehittyi todella herrasmiesmäinen naiskuski”, hän nauraa.

Keniassa yli 80 prosenttia Agnesin ikäisistä naisista käy työssä. Ammatit ovat kuitenkin edelleen jakautuneet selkeästi miesten ja naisten ammatteihin samoin kuin palkat. Teollisuudessa vain 10 prosenttia työntekijöistä on naisia. Agnes on tienraivaaja, joka omalla esimerkillään edistää naisten mahdollisuuksia löytää uusia ammatteja perinteisten hoiva- ja siivousalojen ulkopuolelta. Hän on ensimmäinen nainen, joka sai oikeuden toimia tavarankuljettajana lentokentällä. Tämä tapahtui vuonna 1997.

Sihteerin koulutuksen saanut Agnes kertoo nauttivansa työstä, jossa pääsee liikkumaan. Viisitoista vuotta toimistotyötä oli liian yksitoikkoista ja niinpä hän päätti vaihtaa ammattia. Taksikuskin epäsäännölliset työajat ja yötyö arveluttivat kahden lapsen yksinhuoltajaäitiä.

”Tunnen syyllisyyttä jokaisesta tekemästäni iltatunnista, jonka olen poissa lasteni luota. Tällä hetkellä vaihtoehtoja lasteni elättämiseen ei kuitenkaan ole”.

Vuosien varrella Agnesille on syntynyt vakiintunut asiakaskunta erityisesti naisten keskuudessa. Moni yksin liikkuva nainen kokee olonsa turvallisemmaksi naiskuskin kyydissä. Keskustelun aiheet sivuavat naisten elämää ja mahdollisuuksia toteuttaa itseään yhteiskunnassa. Myös perheen ja työn yhteensovittamisesta kysytään Agnesilta usein.

”Naiset haluavat tehdä uudenlaisia töitä, mutta miesten maailma pelottaa. Tunnistan sen omasta elämästäni.”

Agnes ei epäile naisten mahdollisuuksia menestyä työelämässä.

”Heidän on oltava rohkeita ja uskallettava luottaa omiin kykyihinsä. Ammattitaito syntyy työllä ja kokemuksella, ei naisena tai miehenä olemisesta”, Agnes tiivistää.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu