Nikotiinin vähentäminen ei tee tupakasta vähemmän vaarallista.
Maailman toiseksi suurin tupakkajätti BAT (British American Tobacco) on tuonut Suomeen geneettisesti muunnellusta tupakasta tehtyjä savukkeita, jotka tunnetaan koodinimellä Y-1. Tupakkalaji kehiteltiin Brown & Williamson -yhtiön laboratorioissa Yhdysvalloissa, mutta siemenet vietiin laittomasti Brasiliaan, jossa geenitupakkaa varsinaisesti viljeltiin. BAT markkinoi tupakkaa savukkeissaan ympäri maailmaa, myös Suomessa, kertomatta asiasta kuluttajille, ainakin 80-luvulla.
Erittäin nikotiinipitoinen tupakka Y-1 kehiteltiin vastaiskuna Philip Morrisin salaiselle päätökselle lisätä ammoniakkia savukkeisiinsa. Ammoniakki nopeuttaa nikotiinin imeytymistä, ja Y-1:stä kaavailtiin markkina-asetta, jolla Philip Morrisille menetetyt voitot saataisiin takaisin. Vastoin julkisia lupauksiaan BAT jatkoi geenitupakan käyttöä 90-luvulla.
Kukaan ei tällä hetkellä voi varmuudella sanoa, kuinka suurilla hehtaarimäärillä kehitysmaissa viljellään geneettisesti muunneltua tupakkaa. Mutta se tiedetään, että geenilajeja on viety Kiinan ja Zimbabwen kaltaisiin suurtuotannon maihin, tai niitä on kehitelty näissä maissa.
Maailman johtaviin tuottajiin kuuluvassa Brasiliassakin geeniviljely jatkunee edelleen. Geneettisesti muunneltua tupakkaa on siis hyvin todennäköisesti monissa tupakkamerkeissä huolimatta kaikista virallisista vakuutteluista ja esimerkiksi Zimbabwen tupakanviljelijöiden vuoden 2002 päätöksestä, ettei maassa kasvateta geenilajikkeita.
Valvontaa ei harrasteta myöskään savukkeita tuovissa maissa, ja sama pätee EU-maa Suomeen. Tupakasta vastaavalla sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksella ei ole oikeutta vaatia savukkeiden valmistajilta tietoja geenitupakan käytöstä tai osuuksista.
Viime vuosina geenitekniikalla on kehitelty – julkisuutta ja markkinaosuuksia etsien – myös hyvin vähän nikotiinia sisältäviä lajikkeita. Niitä viljellään Yhdysvalloissa, ja siellä niistä valmistettuja savukkeita markkinoidaan tupakoitsijoille ”vähemmän vaarallisina”.
Lääketieteellisten asiantuntijoiden mukaan tämä on tupakoitsijien törkeää harhauttamista. Savukkeet sisältävät yli 4 000 erilaista kemiallista yhdistettä, kaasua tai partikkelia. Syöpää aiheuttavia niistä on vähintään 50. Nikotiinin vähentäminen ei tee tupakasta ”vähemmän vaarallista”.
Ei suojavarustusta viljelijöille
Geenitupakkaan liittyvät kaikki samat vaarat kuin muihin geneettisesti muunneltuihin kasveihin. Ne voivat muun muassa saastuttaa alkuperäislajien perimän ja levittää vastustuskykyä kasvinsuojelumyrkyille eli synnyttää niin sanottuja superrikkaruohoja. Geenien siirtämiseen käytetty tekniikka voi kehittää bakteerit vastustuskykyisiksi antibiooteille. On todisteita siitä, että geenitekniikka lisää, ei suinkaan vähennä, kasvimyrkkyjen käyttöä.
Kaikki tupakka kuuluu tunnetusti niihin satokasveihin, joiden viljelyssä käytetään jo nyt paljon maatalousmyrkkyjä.
New Internationalist -lehti haastatteli viime kesänä Kenian Kurian alueen perheviljelijöitä, jotka olivat hallituksen neuvosta ryhtyneet BAT:n sopimusviljelijöiksi. Viljelijöiden toistuva valitus on, että BAT ei anna heille edes kaikkein alkeellisimpia suojavarusteita.
Margaret Akinyakuvasi tilannetta lehdelle näin: ”Tupakkayhtiöiden omat työntekijät eivät koskaan suostu menemään ruiskutusten alla oleville tupakkaviljelyksille ilman suojavarusteita, mutta he eivät näytä välittävän siitä, että me teemme niillä töitä ilman suojaimia.”
Tupakanlehtien kuivaamiseen tarvitun polttopuun kerääminen on puolestaan suistanut koko ympäröivän luonnon pois tasapainosta.
Kirjoittaja on toiminut suomalaisten terveysjärjestöjen Savuton ympäristö -kampanjan tiedottajana.
Lähteet:
Tuotevalvontakeskuksen, syöpäjärjestöjen ja kansalaisten bioturvayhdistyksen edustajien haastattelut.
Secrets of Big Tobacco – Documents show how and why cigarette maker made tobacco more addictive, Sunday September 20, 1998 – Holland Sentinel -verkkosivut.
AP National Writer Todd Lewan: Brazil`s Secret: Crazy Tobacco, December 12, 1997