Naisten asema pohditutti naisliikkeessä toiminutta María Isabel Plataa jo opiskeluaikoina 70-luvulla. Valmistuttuaan juristiksi Plata pääsi töihin Kolumbian perhesuunnittelujärjestöön Profamiliaan. Hänen tehtävänään oli selvittää, tuntevatko naiset oikeutensa, erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyttä koskevat lait. Olihan Kolumbian lainsäädäntö uudistunut vahvasti 80-luvun alkupuolella.
Tietämyksen taso osoittautui heikoksi. Plata päätyi suosittelemaan lakineuvontapalvelun perustamista – ja sai tahtonsa läpi YK:n naisten vuosikymmenen päätöskonferenssin hengessä. Se pidettiin Nairobissa vuonna 1986.
”Lakineuvonnan ideana on, että naiset tuntevat oikeutensa ja osaavat käyttää niitä eli vaatia parempia seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja. Otetaan esimerkiksi oikeus yksityisyyteen: naisen on hyvä tietää, että hänen tulee voida keskustella yksityisesti lääkärin kanssa ja ettei lääkäri saa välittää häneen liittyviä tietoja puolisolle tai äidille”, Plata summaa.
Plata kertoo, että monen naisen ensireaktio on hämmästys. Oikeus tehdä omia valintoja tuntuu niin uskomattomalta.
Viime vuonna Profamilia antoi lakineuvontaa 2 139 naiselle, koulutti poliiseja ja lääkäreitä sekä avusti 293:ssa kotiväkivaltaan liittyvässä oikeuskäsittelyssä. Avun tarve on suuri, sillä joka toinen kolumbialaisnainen kärsii kotiväkivallasta.
”Kolumbialaisnaiset uskaltavat jo mennä poliisin juttusille. Toinen saavutus ovat naisiin kohdistuvan väkivallan kieltävät lait, joita ei ollut, kun aloitimme”, Plata iloitsee.
Vuosien saatossa myös Platan työnkuva on muuttunut. Useiden neuvontatyövuosien jälkeen hän siirtyi avustamaan Profamilian toiminnanjohtajaa, kunnes hänestä tuli toiminnanjohtaja.
Motivaatio tehdä työtä on edelleen kova, sillä Kolumbiassa riittää kärsimystä, kurjuutta ja köyhyyttä.
”Naisen tai nuoren kiitos lämmittää mieltä. Samalla tietää, että jos Profamilia ei olisi auttanut, niin tuo hymy olisi jäänyt saamatta.”
Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2005