Thaimaalainen tuhkimotarina

Koillis-Thaimaan eli Isaanin naiset ovat alkaneet joukolla nostaa Thaimaan köyhintä aluetta pois kurjuudesta – avioitumalla länsimaisten miesten kanssa. Viime vuonna julkaistu selvitys osoitti, että jo yli 15 000 isaanilaisnaisella on ulkomainen aviomies.

Julkisuudessa tätä mia farang (länsimaalaisen vaimo) -ilmiötä on käsitelty lähinnä rahan ja naisten taustan vuoksi. Pienet maatilat eivät elätä ja tyttäret hakeutuvat töihin hotellisiivoojiksi, tarjoilijoiksi tai hierojiksi Bangkokiin ja turistikohteisiin. Siellä tuhkimotarina voi saada alkunsa: nainen kohtaa lomamatkalla olevan varakkaan ulkomaalaisen, useimmiten saksalaisen, sveitsiläisen tai britin.

Suuri osa naisista muuttaa miehen kotimaahan ja siellä osa onnistuu hankkimaan työpaikan tai perustamaan oman yrityksen. Perinteisen perhekulttuurin kasvatteina naiset lähettävät rahaa köyhille vanhemmilleen ja sukulaisilleen. Monet pariskunnat rakennuttavat naisen kotikylään länsimaisilla mukavuuksilla varustetun talon. Isaanissa asuu jo melkoinen määrä eläkkeelle jääneitä miehiä.

Thaimaassa sekä viranomaiset että perinteiset yhteisöt ovat aiemmin paheksuneet ulkomaalaisten kanssa seurustelevia naisia, mutta nykyään taloudelliset edut ajavat kulttuurin puhtauden edelle. Arvioiden mukaan monikulttuuriset avioliitot tuottavat 22 miljoonan asukkaan Isaanissa kuusi prosenttia kansantuotteesta.

Parin Isaanin maakunnan johtajat ovat järjestäneet tervetulojuhlia aviomiehille ja pyytäneet pariskuntia toimimaan maakunnan tuotteiden ja turistikohteiden mainosmiehinä.

Raha tavallisin avioitumissyy

Selvitystä varten haastatellut naiset tunnustivat rahan olevan merkittävä syy hakeutua ulkomaalaisen miehen seuraan. Jopa neljä viidestä naisesta oli ollut naimisissa thaimiehen kanssa ja useimmilla oli lapsia huollettavanaan. Köyhyyden kierre piti saada poikki.

Enemmän kuin taloudellista turvallisuutta naiset kuitenkin hakivat onnellista ihmissuhdetta. Useimmat avioliitoista thaimiesten kanssa olivat kariutuneet miehen pahoihin tapoihin: juopottelemiseen ja uskottomuuteen. Naiset palvovat ja palvelevat ulkomaista aviomiestä, kunhan tämä on hyvätapainen ja pitää talouden kunnossa. Naiset kiittävät myös miesten alttiutta auttaa kotitöissä.

Antropologi William Klausner asuu Thaimaassa ja on ollut isaanilaisnaisen kanssa naimisissa jo vuosikymmeniä. Hän paheksuu sitä, että julkisessa keskustelussa avioliitot nähdään taloushyötynä.

”Käteisen sijasta avioliiton valuuttana pitäisi olla tunteet, arvot, luonteenpiirteet, käyttäytyminen ja elämäntapa. Länsimaisen miehen mukanaan tuoman rahan sijaan pitäisi miettiä, miten yhteiskunta hyötyy, kun miehet sopeutuvat thaikulttuuriin. Isaanilaisnaiset puolestaan oppivat miehiltään itsevarmuutta ja tasa-arvon periaatteen, jotka auttavat heitä selviytymään globalisoituvassa maailmassa”, Klausner huomauttaa.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu