S. Francis, H. Dugmore & Rico: Madam & Eve.
Stephen Francisin ja Harry Dugmoren käsikirjoittama ja Rico Schacherlin piirtämä Madam & Eve -sarjakuva toimii hyvänä johdatuksena Etelä-Afrikan murrosten täyttämään lähihistoriaan.
Madam, valkoinen hienostorouva, on tyypillinen yläluokan edustaja: pihalla kaikesta arkisesta, tarkka omaisuudestaan ja arvostaan. Eve taas on nokkela musta palvelija, joka käyttää hyväkseen kaikki mahdollisuudet vedättää rikasta emäntäänsä. Silti he kuuluvat erottamattomasti yhteen, samaan talouteen.
Sarjakuvan jännite syntyy siitä, että Madamin ja Even asetelma kuuluu menneisyyteen. Sarjakuva alkoi ilmestyä vuonna 1992, jolloin ”uusi Etelä-Afrikka” oli juuri syntymässä. Vaikka Madam on edelleen madam ja Eve palvelija, ympäröivässä yhteiskunnassa mustien ja valkoisten, herrojen ja palvelijoiden asetelma oli kääntymässä ympäri.
Moni Madam & Eve -strippi kertoo tasa-arvoisen yhteiskunnan muokkaamisen vaikeudesta enemmän kuin tieteelliset artikkelit. Samalla, kun valkoisen yläluokan jäsenet todistelevat liberaaliuttaan nostelemalla maljoja uudelle Etelä-Afrikalle, muutaman sadan metrin päässä köyhät mustat värjöttelevät hökkeleissään. Tilanne muuttuu, kun madamin BMW:n käsijarru pettää ja auto liukuu mäkeä alas hökkelikylään. ”No, jo oli aikakin”, toteaa musta mies, jonka pihaan BMW päätyy.
Huumoria syntyy myös nuoren mustan miehen valmistujaisista. Nuori haluaisi kierrellä maailmaa, mutta hänet halutaan väkisin johtajaksi yhtiöön: kaikkien firmojen on tärkeää saada mustia johtajia vaikuttaakseen tasa-arvoiselta. Mustien kykyjen etsijät piirittävät koulun ja vaativat miestä tulemaan ulos. Lopulta hänen valkoinen ystävänsä uhrautuu, maalaa naamansa kenkäplankilla ja huutaa: ”Laskekaa kännykkänne! Tulen ulos!”
Yhteisöllisyyden tunne syntyy samalle asialle nauramisesta. Nauru voi hyvinkin tasata jännitteitä vaikeassa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Tekijäkolmikon huumori on tasapuolista ja se on varmasti vaikuttanut sarjakuvan suosioon kotimaassaan. Terävän yhteiskunnallisen hauskuuden lisäksi Madam & Eve sisältää toki myös täytetyyppistä metasarjakuvahuumoria.
Erityisen eteläafrikkalaisuuden ohella Madam & Eve todistaa globaalista yhtenäiskulttuurista. Samat elokuvahahmot, Big Brother -sarjat, WTC-iskut ja Irakin sodan käänteet ovat antaneet aihetta sarjakuvaan myös Afrikan eteläkärjessä.
Julkaistu Kumppani-lehden numerossa 9/05