Xikinhan ohje
6 reilunkokoista kassavan juurta
3 tomaattia
2 dl jauhettua maapähkinää
4 dl keitettyjä nhemba-papuja (myös ruskeat pavut käyvät)
2 rkl suolaa
1. Kuori ja pilko kassava, jätä käyttämättä juuren keskellä oleva ruoto. Jätä pilkottu kassava veteen likoamaan.
2. Pane muutama litra vettä kiehumaan suureen kattilaan. Lisää kassavanpalat kiehuvaan veteen ja anna kiehua 30-40 minuuttia.
3. Kuori tomaatit ja lisää kassavan joukkoon keittoajan lopulla. Mausta runsaasti suolalla.
4. Lisää jauhettu maapähkinä. Älä sekoita, vaan anna padan porista omia aikojaan vielä 10-15 minuuttia.
5. Lisää lopuksi keitetyt pavut ja sekoita voimakkaasti vahvalla puukauhalla, muhentaen kassavapaloja kattilan reunaa vasten.
Xikinha on herkullista sellaisenaan, mutta itse syön sen mieluiten salaatin kera, koska sellaisenaan se on todella raskas ja täyttävä ruokalaji.
Tyypilliseen mosambikilaiseen salaattiin käytetään lehtisalaattia, tomaattia ja sipulia, ja juuri ennen tarjoilua lisätään suolaa sekä runsaasti auringonkukkaöljyä ja viinietikkaa.