Syyskuussa toteutettiin Asem-kokouksen varjotapahtumana kansalaisfoorumi AEPF. Kokousta oli järjestämässä kahdeksankymmentä suomalaista järjestöä ja osallistujina oli noin kaksisataa järjestöä kymmenistä eri maista. Asem on EU:n ja Aasian maiden huippukokous.
Varjokokouksen teemoina olivat perinteiseen tapaan ihmisoikeus- ja ympäristöasiat. Tänä vuonna esiin nousi muun muassa kehitysavun siirtyminen humanitäärisistä kohteista sotilaallisiin. Rahoja käytetään ensin interventioiden rahoittamiseen ja sen jälkeen jälleenrakentamiseen.
Foorumeita on järjestetty kymmenen vuoden ajan, aina ensimmäisestä Asem-kokouksesta alkaen. AEPF-foorumien pyrkimys on alusta lähtien ollut laajentaa Asemin painopistettä pelkästä suuryritysten intressien ohjaamasta globalisaationäkökulmasta kohti laajempaa kansalaisia hyödyttävää ajattelua.
Erityisesti ihmisoikeudet ovat pitkään olleet AEPF:n tavoitelistan kärjessä, ja pientä edistystä onkin saavutettu. Syyskuisessa Helsingin Asem-kokouksessa puhuttiinkin jo joidenkin Aasian maiden ihmisoikeuksista. Erityisesti Kiinan ja Burman, viralliselta nimeltään Myanmarin, tilanteet olivat esillä kokouksessa – tosin mahdollisesti lähinnä illalliskeskusteluissa.
Seuraava Asem järjestetään Kiinassa vuonna 2008. Helsingin AEPF:n järjestämisestä vastanneen Anu Juvosen mukaan kansalaisfoorumi on rohkaissut myös Kiinan järjestökenttää. On kuitenkin vielä epäselvää, saako sananvapautta rajoittavassa kansantasavallassa järjestää AEPF-kokousta, eivätkä kaikkien kansalaisjärjestöjen edustajat sitä sinne haluaisikaan.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2006