Vijaya Rani: Sitkeä säästäjä

Vijaya Rani on mukana Working Women's Forum verkostossa, joka auttaa epävirallisella sektorilla työskenteleviä naisia Intiassa.

Vijaya Rani (Kuva: Sini Kuvaja) Intialainen Vijaya Rani esittelee ylpeänä nuhraantunutta säästökirjaa. Siinä on merkintöjä pienistä lainoista ja niiden takaisinmaksusta viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Tänään Ranilla on taas asiaa Working Women’s Forumin pankkiosuuskuntaan Chennaissa.

Modernin näköisessä pankissa on ruuhkaa, mutta naiset jonottavat sopuisasti. Alakerrassa on muutama palvelupiste lainojen takaisinmaksua varten, yläkerrassa myönnetään uusia lainoja. Mikrolainaa saa 1 600 rupiaa (noin 30 euroa) 10 kuukauden takaisinmaksuajalla.

Vijaya Rani syntyi köyhään elämään Tirunellvellin kylään maaseudulle. Työt piti aloittaa maatilalla 12-vuotiaana tyttösenä kolmen rupian kuukausipalkalla. 23-vuotiaana Rani meni naimisiin. Myöhemmin perhe muutti Chennain kaupunkiin. Elantoa piti ryhtyä ansaitsemaan kaupittelulla, ja siksi kadunvarteen kohosi vaatimaton myyntipiste.

Rani on ollut nyt 11 vuotta Working Women’s Forum -järjestön jäsen. Hän omistaa kaupan, jossa myydään riisiä, linssejä, kastikkeita ja muita elintarvikkeita. Lainarahan avulla hän on rakentanut kunnollisen kauppatilan.

”Säästämilläni rahoilla olen pannut lapset kouluun. Minulla on kaksi poikaa, jotka ovat 17- ja 14-vuotiaita”, Rani kertoo ja jatkaa hymyillen: ”Aikaisemmin elämässäni kärsin, mutta nyt olen onnellinen.”

”Nykyään rahat riittävät paremmin välttämättömyyksiin. Haluaisin vielä rakentaa talon perheelleni ja turvata lasteni jatkokoulutuksen. Seuraavan lainan sijoitan kaupankäyntiin, toivottavasti se poikii rahaa rakentamiseen.”

Rani kuuluu kymmenen hengen säästöryhmään, jonka jäsenet takaavat toinen toistensa lainat. Katukaupustelijoista on näin tullut kaupanomistajia, jotka pystyvät työllistämään myös toisia.

Working Women’s Forum on verkosto, joka auttaa epävirallisella sektorilla työskenteleviä naisia Intian kolmessa eteläisessä maakunnassa. Idea syntyi Chennaissa 1970-luvun puolivälissä, kun 30 kauppiasnaista järjestäytyi sosiaalityöntekijä Jaya Arunachalamin avulla ryhmäksi.

Nykyään pankin suurten toimitilojen tehokkaita tietokonejärjestelmiä katsellessa on vaikea uskoa, kuinka pienestä kaikki lähti liikkeelle ja kuinka laajasti tieto on levinnyt puskaradion välityksellä. Pienlainoja on saanut jo yli 360 000 naista, ja lainojen takaisinmaksuprosentti on 98,5. Verkosto tarjoaa naisille myös vakuutuksia ja terveyskoulutusta ja toimii epävirallisen sektorin ammattiyhdistyksenä.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 3/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu