Kaikua vaatekaappiin

Reilun kaupan Tähti julkisti maaliskuun lopussa Kaiku-vaatemallistonsa. Siinä nepalilaiset käsityöperinteet ja suomalainen suunnittelu yhdistyvät uudella tavalla.

Kaiku-vaatemallistoa Kaiku-vaatemallistoa Tekisikö pukeutua oikeudenmukaisissa olosuhteissa tehtyihin vaatteisiin, mutta afrikkalainen kietaisuhame ei istu työpaikan pukeutumiskoodiin ja inka-aiheinen väri-iloittelu tuntuu liian leimalliselta?

”On ihmisiä, jotka haluavat pukeutua etnisiin vaatteisiin, mutta selvästi enemmän on heitä, jotka ostaisivat eettisesti tuotettuja vaatteita mutta jotka eivät välttämättä välitä huutaa vaatteillaan kaikkialle”, kertoo Reilun kaupan Tähden toimitusjohtaja Erja Lahdenperä.

Hänen vastauksensa ristiriitaan on maaliskuun lopussa julkistettu Kaiku-vaatemallisto, joka on ommeltu Nepalissa reilun kaupan periaatteilla. Ainutlaatuista mallistossa on, että vaatteet on suunniteltu Suomessa ja nimenomaan suomalaisia asiakkaita ajatellen.

”Mistä ihmiset Nepalissa voisivatkaan tietää, mihin me täällä ensi kesänä tykästymme, kun emme me itsekään aina arvaa sitä täysin oikein”, Lahdenperä ihmettelee.

Klassisen tyylikkäitä vaatteita

Ensimmäisen Kaiku-malliston ovat suunnitelleet Espoo-Vantaan teknillisen ammattikorkeakoulun EVTEK:in opiskelijat. Vaatteiden värimaailman on koonnut Lahdenperä.

Melkein kaikki malliston kankaat luotiin varta vasten Kaikua varten.

”Tarkoituksena oli luoda klassisen tyylikkäitä vaatteita, jotka eivät ole aivan pintamuotia eivätkä siksi myöskään vanhene asiakkaalla puolessa vuodessa”, Lahdenperä kuvailee.

Nyt myyntiin saapunut kevätmallisto sisältää päällepantavaa sekä miehille että naisille – kaikki vaatteet neljässä eri koossa S:stä XL:ään. Mallit ja värit on suunniteltu niin, että vaatteista voi yhdistellä erilaisia asukokonaisuuksia.

Hintakilpailussa Kaiku-mallisto ei luonnollisestikaan pärjää halpatuotantomaiden hikipajoille, mutta laadukasta merkkivaatetta enempää vaatteesta ei tarvitse maksaa. Pitkän päällystakin hinta on 120 euroa, puserot ovat 56 euroa ja naisten toppi on 28,50.

Maailman mahtavimmat kankaat

lahdenpera_mahaguthin_ompel.jpg Useimmat ompelijat ovat Mahaguthin kouluttamia ammattilaisia ja työskennelleet järjestössä useiden vuosien ajan. Ompelukoneet ovat poljettavia, jolloin niitä voi käyttää myös lukuisten sähkökatkosten aikana.Kaiku-kevätmalliston vaatteet ovat sata prosenttista puuvillaa ja tehty käsinkudotuista kankaista. Ne on valmistanut nepalilainen reilun kaupan järjestö Mahaguthi.

”Nepalissa on maailman mahtavimmat kankaat. Kun suunnitellessa lähti katsomaan kangasvarastoon, niin sai heti vahvan tunnun siitä, millaisia vaatteita niistä rakentuisi”, kuvailee Mia Vuoksenturja. Hän suoritti yhdessä Jarno Tiaisen kanssa 2,5 kuukauden työharjoittelun Mahaguthissa, ja kaksikon kynästä on syntynyt merkittävä osa nyt myyntiin saapuneista Kaiku-vaatteista.

Nepalilaisen käsityöperinteen ja eurooppalaisen suunnittelun kohtaaminen vaati opettelua puolin ja toisin:

”Opetimme heille eurooppalaista mittataulukkoa ja kaavoitusjärjestelmää, sillä heidän vaatteissaan oli eurooppalaisille liian lyhyet hihat ja pienet kaula-aukot”, Vuoksenturja kertoo.

Mahaguthin yksi päätavoitteista on parantaa yhteiskunnassa syrjityiksi tulleiden elintasoa, ja käsitöiden tekeminen on usein ainoa keino tienata elanto ilman, että kyläläiset joutuvat muuttamaan pois kotiseuduiltaan. Suomalaissuunnittelijoiden täytyikin ottaa huomioon, että tuotanto olisi mahdollista polkuompelukonein ja alkeellisin saumurein myös niissä lukemattomissa kylissä, joissa sähköä ei ole.

”Periaatteena oli, että lähdetään liikkeelle heidän mahdollisuuksistaan ja perinteistään”, Tiainen kuvailee. ”Ja tärkeintä oli, että he itse halusivat kehittyä. Kun jokin virhe löytyi, he olivat heti valmiita korjaamaan sen.”

Kaiku-vaatteiden lisäksi Reilun kaupan Tähti maahantuo Mahaguthilta erilaisia paperituotteita, koreja, koruja, pelejä, teetä sekä hartiahuiveja.

Uusi mallisto kolmesti vuodessa

Kaiku-vaatemallistoa Kaiku-vaatemallistoaKaiku-mallisto ei tule jäämään kertakokeiluksi, vaan uuden malliston on tarkoitus saapua kolmesti vuodessa: kevät ja syys on suunnattu ennen muuta työkäyttöön, kesämallisto enemmän vapaa-ajan mallistoksi.

Erja Lahdenperä on tehnyt töitä Kaiku-malliston eteen jo puolitoista vuotta, ja malliston tulevaisuutta hän kertoo suunnitelleensa seuraavalle kymmenelle vuodelle.

”Tähän panostetaan niin paljon, että ponnistustamme voisi verrata kuuden vuoden takaiseen oman myymälämme luomiseen.”

 

Aluksi Kaikua on myynnissä vain Reilun kaupan Tähdessä Helsingin Sörnäisissä, mutta myyntiä on tarkoitus levittää heti sopivien jälleenmyyjien löydyttyä eri puolille Suomea – ja rajojen ulkopuolellekin.

”Pohjoiseurooppalainen maku vaatteiden suhteen on hyvin saman tyyppinen, ja myös nämä markkinat kiinnostavat”, Lahdenperä kaavailee.

Reilun kaupan Tähti

Reilun kaupan Tähti (A-Star Oy) harjoittaa maahantuontia sekä vähittäis- ja tukkumyyntiä. Se on Suomen ensimmäinen osakeyhtiön muotoinen reilun kaupan toimija, jolla on noin 135 osakkeenomistajaa. Reilun kaupan Tähti ei pyri tuottamaan voittoa osakkailleen, vaan käyttää voittonsa reilun kaupan edistämiseen. Reilun kaupan Tähden myymälä on toiminut Helsingin Sörnäisissä vuodesta 2000.

Mahaguthi

Mahaguthi on vuonna 1984 perustettu nepalilainen voittoa tavittelematon yksityinen järjestö. Mahaguthin toimisto sijaitsee Kathmandussa, mutta 150 käsityöläisryhmää toimivat eri puolilla maata ja sen piirissä on jo noin 2000 käsityöläistä. Järjestön tukemien ryhmien jäsenistä 90% on naisia. Ryhmät ovat itsenäisiä, ja saavat halutessaan myydä tuotteitaan myös muille.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu