Aivovuodolle riittää vastaanottajia

Euroopan unionin jäsenvaltioiden mielestä siirtolaisuutta on samaan aikaan ihan liikaa ja aivan liian vähän. Oveaan kolkuttaville maahanmuuttajille unionilla on kaksi vastausta. Köyhien maiden kouluttamattomat se torjuu kovalla kädellä, mutta samaisten valtioiden kouluttautuneille väylä on avoin.

Erityisesti Afrikasta inhimillinen pääoma valuu ulos kuin hiekka harvasta seulasta. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan joka vuosi noin 20 000 koulutettua afrikkalaista jättää kotimaansa.

Chicagossa toimii enemmän etiopialaisia lääkäreitä kuin Etiopiassa. Malawissa koulutetun lääkärin löytää helpoiten Manchesterista tai Birminghamista. Ghanan sairaanhoito-oppilaitoksista valmistuvista hoitajista puolet lähtee siirtotyöläisiksi heti, kun todistus on kourassa. Zimbabwen terveydenhuollon ammattilaisista yli puolet on muuttanut ulkomaille. Kymmenestä afrikkalaisesta tiedemiehestä vain kaksi tekee työtään Afrikassa.

Vaikka määrällisesti aivovuoto koskettaa pahiten Kiinaa, kipeimmin sen sosiaaliset ja taloudelliset seuraukset tuntuvat nimenomaan Afrikan maissa. Samaan aikaan, kun koulutettu työvoima kaikkoaa maanosasta, sen OECD-mailta saamasta kehitysavusta kuluu vuosittain neljä miljardia dollaria ulkomaisten asiantuntijoiden palkkaamiseen.

Brittien terveydenhuolto afrikkalaisten turvin

Korkeasti koulutettujen lähtijöiden motiiveja on helppo ymmärtää. Niistä tavallisimpia ovat huono palkka, kehnot elin- ja työolosuhteet sekä sosiaalisesti ja poliittisesti levoton yhteiskunta. Usein perheen ensimmäinen lähtijä avaa tien toisille. Ghanalaiset sairaanhoitajat houkuttelevat kollegoitaan Britanniaan samoilla argumenteilla, joilla Ruotsiin muuttaneet suomalaiset viisikymmentä vuotta sitten tyhjensivät Suomen syrjäkylät. Entistä leveämpi leipä ja keveämpi työ ovat vahvaa valuuttaa kansainvälisillä työmarkkinoilla.

Yksi merkittävä eroavaisuus siirtolaisvirroista löytyy: Suomesta lähti 1960-70 -luvuilla kouluttamaton ”ylijäämäväestö”, mutta tämän päivän Afrikasta siirtotyöläisiksi lähtee kansakuntien älymystö: lääkärit, lakimiehet ja tutkijat.

Vastaanottajien motiivit ovat nekin selviä. Koulutetun väen tarvetta väestörakenteeltaan vanhenevissa maanosissa ei yritetäkään kieltää. Käytännössä jo nyt brittien julkinen terveydenhuolto hyytyisi toimintakyvyttömäksi ilman Afrikassa ja Aasiassa koulutettuja lääkäreitä ja hoitajia. Vastaava tilanne vallitsee tiukasta maahanmuuttopolitiikastaan tunnetussa Australiassa.

Harmaantuvassa Euroopan unionissa suunnitellaan nyt blue cardia, yhteistä työlupajärjestelmää korkeasti koulutetuille siirtotyöläisille.

Aivovuoto on aivokiertoa

Aivovuodosta on sanottu koituvan hyötyä lähtömaalle ainakin siksi, että ulkomaille muuttanut perheenjäsen avustaa taloudellisesti kotiin jääneitä läheisiään. Helsingin yliopiston väestötieteen dosentin Arno Tannerin mukaan sukulaisten rahalähetykset kyllä virkistävät kehitysmaiden taloutta, mutta niiden varaan ei tulevaisuutta kannata rakentaa.

”Mitä pidemmän ajan ihminen asuu poissa kotimaastaan ja mitä paremmin hän uuteen asuinmaahansa integroituu, sitä pienemmiksi ja harvinaisemmiksi rahalähetykset käyvät. Jotta tämä rahavirta säilyisi, pitäisi kehitysmaiden siis kouluttaa jatkuvasti uusia ihmisiä, jotka sitten lähtisivät ulkomaille töihin ja rahaa lähettämään.”

Aivovuotoa on puolusteltu myös sillä, että kyseessä onkin oikeastaan aivokierto, sillä ulkomailla työkokemusta hankkineet palaavat lopulta takaisin kotimaahansa. Toisaalta siirtolaisten integroitumista yhteiskuntaan on totuttu ainakin Suomessa pitämään maahanmuuttopolitiikan itsestään selvänä päämääränä. Lähtömaan kehitykselle onnistunut integraatio on kuitenkin myrkkyä.

”Yksilötasolla integraatio on hyvä asia, mutta samalla se tarkoittaa sekä kotimaahan lähetettävien rahavirtojen tyrehtymistä että siirtolaisten paluun epätodennäköistymistä. Ne, jotka integroituvat parhaiten eivät enää palaa kotiseudulleen.”

Tannerin mielestä vastaanottavaan yhteiskuntaan integroitumisen ei tarvitsisikaan olla siirtotyöläisen välttämätön tavoite. ”Tärkeintä on, että maahanmuuttajan oikeudet toteutuvat, myös oikeus olla integroitumatta kokonaan.”

Tanner korostaa, että viime kädessä ihmisellä itsellään täytyy säilyä mahdollisuus valita, palaako hän synnyinmaahansa vai ei.

”Olennaista on, että yksilöiden pitäisi voida tehdä päätöksensä harkitusti, ei pakon edessä.”

Suunniteltua kierrätystä vuodon sijaan

Onko tilanne sitten toivoton? Onko Afrikan köyhien valtioiden vääjäämätön osa kouluttaa älymystönsä vauraiden maiden työmarkkinoille ja huoltaa jäljelle jäänyt väki halpatuotantotöillä ja kehitysavulla?

”Ei välttämättä”, sanoo Arno Tanner. Itsestään tilanne ei muutu, mutta Tanner uskoo, että parhaimmillaan koulutetun työvoiman kierto voisi tuottaa win-win-win -tuloksen – voittajia olisivat niin lähtömaa, kohdemaa kuin itse siirtotyöläinenkin.

Keskeisintä olisi käynnistää ja taata paluumuutto – ihmisten tulisi liikkua maanosien välillä sen sijaan, että he valuvat lopullisesti ulos Afrikasta. Jotta ihmiset tahtoisivat palata kotimaahansa, olosuhteiden tulisi olla houkuttelevat ja siirtolaisten pitäisi myös tietää niistä.

Kehitysavussa Tanner soisi panostettavan ihmisoikeuksiin, sillä niiden toteutuminen on vapaaehtoisen paluun ensisijainen ehto. Sen sijaan suuret infrastruktuurihankkeet ovat usein hitaita, ja vahinko lähtömaassa ehtii tapahtua ennen olojen kohenemista. Eli kun koulut ja terveysasemat viimein valmistuvat, ovat nuoret ihmiset jo ehtineet jättää puutteelliset kotiseutunsa ja -maansa.

Myös pyrkimykset saada siirtolaisuus lähtö- ja vastaanottajamaiden yhteiseksi ja yhdessä säädeltäväksi asiaksi ovat osoittautuneet menestyksellisiksi.

”Mahdollisuudet yhteiseen hyvään ovat olemassa. Sen ovat osoittaneet esimerkiksi Ranskan ja Sveitsin kehitysmaiden kanssa toteuttamat yhteishankkeet, joissa sekä lähtö- että tulomaan koulutetun väen kysyntä ja tarjonta on otettu huomioon.”

Blue card -järjestelmää valmisteleva Euroopan unioni onkin avainasemassa Afrikan aivovuodon tyrehdyttämisessä. Lähtömaiden äänen kuuleminen jo suunnitteluvaiheessa on paras keino saavuttaa tilanne, jossa kaikki voivat voittaa.

Vanheneva Suomi saa hoivaa Filippiineiltä

Suomalaisten keskimääräinen ikä nousee nopeammin kuin muualla Euroopassa. Tämä merkitsee paitsi kasvavaa työvoimapulaa eläköitymisen vuoksi, myös hoiva-alan työntekijöiden lisääntyvää tarvetta.

Apua ongelmaan on haettu hiljattain ennennäkemättömän laajalla rekrytoinnilla Filippiineiltä. Tulevien kahden vuoden aikana töitä olisi tarjolla yhteensä noin sadalle filippiiniläiselle sairaanhoitajalle.

Hoiva- ja terveyspalveluja tuottava Esperi Care Oy on kiinnostunut juuri Filippiineistä, koska siellä alan koulutustaso on korkea. Maa suhtautuu myönteisesti aivovuotoon ja kouluttaakin hoitohenkilökuntaa selvästi yli oman tarpeen maastamuuttajien rahallisen tuen toivossa.

Värvättävien palkka, työehdot ja -edut tulevat vastaamaan suomalaisten sairaanhoitajien tasoa.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2007

Carmelia tekee työtä kaiken aikaa

 
 

sankari_delcarmenamilpa.jpgJuuri 50 vuotta täyttänyt Maria del Carmen Amilpa
alias Carmelia ei ole ehtinyt merkkipäiväänsä juhlistamaan. Carmelian työpäivä on ympäripyöreä. Hän työskentelee päivittäin kotiapulaisena kahdeksasta viiteen, lastenhoitajana kuudesta iltakymmeneen.

”Lepään vain sunnuntaisin. Jo viisi vuotta olen elänyt näin”, hän sanoo.

Jos ei ole juhlimiseen aikaa, ei ole rahaakaan. Meksikolaisessa Tolucan teollisuuskaupungissa asuva Carmelia ansaitsee noin 40 euroa viikossa.

”Emme juhli juuri koskaan. Vain nuorimmalle tyttärelleni järjestetään joskus pienet kekkerit”, Carmelia sanoo.

Hänen neljästä lapsestaan kolme vanhinta on naimisissa. Nuorin tytär opiskelee ja asuu vielä kotona. Yliopisto-opiskelunsa rahoittaakseen tytär käy lisäksi töissä.

Myös vanhin tytär perheineen asustaa Carmelian kanssa. Kirjanpitäjänä työskentelevä tytär auttaa äitiään vuokran maksussa, joka on sähköineen ja vesineen reilut 80 euroa kuussa. Häneltä äiti saa rahaa myös vaatteisiin ja kenkiin.

”Vanhimman tyttären velvollisuuksiin kuuluu auttaa äitiään ja sisaruksiaan”, Carmelia toteaa.

Carmelian poika työskentelee tavaratalon varastomiehenä ja elättää oman, lähistöllä asuvan perheensä. Keskimmäinen tytär opiskeli turismia, mutta sairastui nivelreumaan. Nyt hänen vanginvartijana työskentelevä miehensä ei anna vaimon käydä työssä.

”Nuorimmalla tyttärelläni on onneksi kunnianhimoa muuhunkin kuin naimisiinmenoon ja perheen perustamiseen”, machistiset perinteet kyseenalaistava äiti sanoo.

Carmelian mies jätti perheensä vuosia sitten. Aviomies oli tehnyt kirvesmiehen töitä noin kaksi viikkoa kuukaudesta. ”Loppuajan hän käytti palkkansa tuhlaamiseen, juomiseen ja minun pahoinpitelemiseeni”, Carmelia kertoo.

Uutta miestä Carmelia ei etsi. ”Ei huvita. Olen selvinnyt yksin jo niin kauan.”

Erityisen hankalaksi arki muodostuu silloin, kun Carmelian maaseudulla asuvat iäkkäät vanhemmat sairastuvat. Carmelian on lähdettävä aamuvarhaisella kotikyläänsä apuun. Onneksi sairastumisia tapahtuu harvoin.

”Vanhempani ovat omavaraisia. Sekä 96-vuotias isäni että 80-vuotias äitini osallistuvat vielä maatöihin kylässä asuvien sisarusteni kanssa.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2007

Mikä kulkemisessa kiehtoo?

Suurin osa maailman ihmisistä muistuttaa turkulaisia: viihtyvät kotikonnuillaan niin hyvin, etteivät koskaan muuta muualle. Silti valtava määrä ihmisiä jättää joka vuosi kotinsa muuttaakseen pysyvästi joko uuteen maahan tai toisaalle maansa sisällä.

Vuonna 2005 maailmalla arvioitiin olevan synnyinmaansa ulkopuolella asuvia siirtolaisia 191 miljoonaa. Siis 37:n Suomen verran väkeä.

Vielä huimemmiksi muuttoluvut kasvavat, jos mukaan lasketaan maiden sisäinen muuttoliike. Yksin Kiinassa arvioidaan maan sisäisen ”liikkuvan väestön” määrän olleen pari vuotta sitten 120 miljoonaa. Toisin laskemalla lukuun voisi lisätä vielä parikymmentä miljoonaa muuttajaa lisää.

Mikä sitten saa ihmiset jättämään kotiseutunsa ja tietoisesti valitsemaan juurettomuuden?

Suurimman osan ihmisistä saavat liikkeelle ne tavanomaiset syyt: työ, perhe ja rakkaus.

Keskus vetää puoleensa

Usein luullaan, että siirtolaisuus on globalisaation myötä kääntynyt jyrkkään kasvuun. YK:n väestörahasto UNFPA muistuttaa kuitenkin kasvun olleen varsin maltillista – periaatteessa. Vuonna 1960 maailman koko väestöstä oli siirtolaisia 2,5 prosenttia, vuosituhannen vaihteessa 2,9 prosenttia.

Toisaalta samaan aikaan maapallon väestö ehti kasvaa alle kolmesta yli kuuteen miljardiin, joten vaikka prosenttiosuuden muutos on ollut kohtuullista, yksittäisten muuttajien määrä on kasvanut valtavaksi. Nyt synnyinmaansa ulkopuolella asuu enemmän ihmisiä kuin koskaan aikaisemmin.

Muuttovirralla on selvä suuntansa: joka neljäs siirtolainen päätyy Pohjois-Amerikkaan, joka kolmas Eurooppaan. Mitä vakaampi ja vauraampi maa, sen houkuttelevampi se on muuttajalle.

Väestöstä puhuttaessa Suomi tapaa painia kärpässarjassa, mutta siirtolaisuudessa täälläkin on kunnostauduttu. Ei tosin muuttovirran vastaanottajana vaan lähtömaana.

Kun Suomi vielä kuului Euroopan köyhälistöön, täältä lähdettiin joukolla maailmalle paremman elämän ja leveämmän leivän perässä. Suurimmat siirtolaisvirrat Suomesta kulkivat ensin Atlantin, sitten Itämeren yli. Ennen toista maailmansotaa Amerikkaan arvioidaan lähteneen 370 000 suomalaista, 1960-luvulla yli 300 000 suomalaista muutti Ruotsiin. Ilman maastamuuttoa suomalaisia olisi nykyisen viiden miljoonan sijasta kuusi tai seitsemän miljoonaa.

Kasvukeskukset vetävät puoleensa myös maiden sisällä. Esimerkiksi Kiinassa arvioidaan 120 miljoonan maalaisen suunnanneen kaupunkeja kohti tienestin perässä, pysyvästi tai tilapäisesti. Sisämaasta muutetaan kohti rannikon kasvukeskuksia, maalta kaupunkiin.

Maaltamuutto on muokannut Suomenkin kehitystä. Koko maa muuttui täysin, kun 1960- ja 70-luvuilla iso osa väestöstä valahti Suomi-neidon helman alaliepeeseen.

Monen sortin muuttajia

Maasta toiseen muuttajiin mahtuu monta eri ryhmää. Työn perässä lähdetään siirtolaisiksi, milloin omasta halusta, milloin siksi,ettei kotimaassa riitä työtä, joka takaisi säällisen elannon. Suurimmalla osalla muuttajista ei käytännössä ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteminen.

Muuttajien pienen eliitin muodostavat ekspatriaatit, joita ura vie ympäri maailmaa. He ovat tiuhaan vaihtuvissa asuinmaissaan vain käymässä, toisin kuin pysyvästi uuteen maahan muuttavat siirtolaiset.

Pakon edessä matkaan lähtevät pakolaiset. Vuonna 2005 kaikista siirtolaisista pakolaisia oli seitsemän prosenttia.

Pakolaiset erottaa työn perässä muuttavista myös se, mihin he todennäköisimmin päätyvät. Kun työperäinen siirtolaisuus suuntautuu vauraammille alueille ja teollistuneisiin maihin, yhdeksän kymmenestä pakolaisesta ei pääse naapurimaata – usein köyhää – pidemmälle. Vielä suurempi osa pakolaisista jää oman maan sisäisiksi pakolaisiksi: he eivät mahdu siirtolaistilastoihin lainkaan.

Mikä tahansa saakin maailman sadat miljoonat muuttajat matkaan, jokaisella heistä on edessään samat haasteet: uuden elämän rakentaminen uuteen maahan ja juurettomuuteen oppiminen.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2007

Travellerin repusta löytyy länsimainen passi

Timo Kuronen

travellerit.jpg Kyltti osoittaa reppumatkaajille edullisen majapaikan.

He matkaavat kukkaron nyörit tiukalla, liikkuvat edullisilla liikennevälineillä, asuvat halvoissa vierasmajoissa ja syövät paikallista ruokaa. Välillä he pysähtyvät pitemmäksi aikaa syrjäisen rannan bambumökkiin tai tekevät palkka- tai vapaaehtoistyötä missä se on mahdollista. He ovat travellereita, usein välivuotta työstä tai opinnoista pitäviä ja matkalla vähintään vuoden verran maanosan halki tai maailman ympäri.

Travellerit ovat nykyajan ilmiö: Heillä ei ole varaa kulutusmatkailuun, mutta toisaalta travellerin täytyy olla peräisin varakkaista olosuhteista. Travellerilla on aina jossain koti, johon palata.

Muut kuin seksituristit kelpaavat

Thaimaa on Aasian-travellereiden kestosuosikki, sillä edullisen hintatason ja muiden tunnettujen vetovoimatekijöiden lisäksi maasta on helppo liikkua naapurimaihin ja muille mantereille. Joukossa on kuitenkin matkailijoita, jotka välttelevät Thaimaan massaturismia ja kiertävät mieluummin Laosia, Vietnamia ja muita Kaakkois-Aasian maita.

Mutta mitä mieltä ovat paikalliset? Herättääkö vapaa elämäntyyli kademieltä tai ovatko travellerit mieluisampia vieraita kuin pakettimatkalaiset?

“En osaa erotella, kuka on matkalla vuoden ja kuka muutaman viikon. Meillä useimmat majoittuvat pari-kolme yötä, emmekä juurikaan keskustele matkailijoiden menemisistä, kertoo Nantiya Charoensuk Bangkokin keskustassa olevan pienen ja halvan hotellin vastaanotossa. “Kaikki muut asiakkaat paitsi seksituristit kelpaavat.”

Kysyttäessä kadehtiiko hän vuoden verran maailmaa kiertäviä ulkomaalaisia, Nantiya kertoo, että hän on jo nähnyt hieman Aasiaa, vaikka nykyään pitkiin lomiin hänellä ei työssäkäyvänä ole mahdollisuuksia.

Useimmat matkailu- ja palvelusektoreilla työskentelevät eivät erottele matkailijoita rikkaisiin ja köyhiin tai hyvätapaisiin ja pahatapaisiin, vaan samoja palveluja tarjotaan kaikille. Tavalliset kadunihmiset toivovat, että matkailijat käyttäytyvät Thaimaan kulttuuria kunnioittaen. Siihen kuuluvat siisteys ja hillitty käytös.

Laosissa on leppoisaa

Vaikka Thaimaan hallitus on aika-ajoin suunnitellut kehittävänsä sektoria varakkaampien matkailijoiden tarpeisiin, kansalle kelpaavat myös reppuselkäreissaajat. Pitkään reissun päällä olevat kiertävät todennäköisesti myös syrjäisempiä ja köyhempiä alueita, joten pienikin travellereilta saatava tienesti parantaa alueen työllisyyttä ja ihmisten elintasoa.

Thaimaan maahanmuuttopolitiikka kiristyi vuosi sitten. Aiemmin monet travellerit pysähtyivät tekemään työtä kouluissa tai matkailualalla turistiviisumin voimin jopa vuosiksi, mutta nyt ennalta haettavan turistiviisumin maksimikesto on rajattu kolmeen kuukauteen. Viranomaisten mukaan systeemi selkeyttää matkailijan ja työhön pyrkivän eroa – jälkimmäisellä täytyy olla työlupa.

Laosissakaan matkailijan kukkaron kokoon ei katsota ja kaikki vierailijat ovat tervetulleita, kunhan muistavat olla ottamatta kantaa poliittiseen järjestelmään tai ihmisoikeuksiin sekä pukeutuvat hieman konservatiivisemmin kuin Thaimaassa. Bikinejä maassa ei tarvita, sillä siellä ei ole hiekkarantoja!

Syrjäisen riisipellon reunassa olevassa Ban Nan kylässä hollantilainen travelleripariskunta on viipynyt jo kaksi kuukautta ja opettaa nyt kylän lapsille useita aineita englanniksi. Ranskalainen Marie on asunut läheisessä Muang Ngoissa samassa pienessä majatalossa jo kuukauden. Hänen ja isäntäperheen välille on kehittynyt ystävyysside.

“Minusta nuoret matkailijat ovat mukavimpia”, kertoo lakitieteen opiskelija ja luangprabangilaisen L’Estranger-kirjakahvilan tarjoilija Laynou Sypasuet.

“Monet viettävät täällä jopa viikkoja ja tulevat meille joka päivä juttelemaan. Tämän kahvilan perusti kanadalainen nainen, joka halusi auttaa Laosia hankkimalla kirjoja paikallisten ihmisten luettavaksi.”

Kenties kyseessä oli kanadalainen travelleri.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2007

Presidentti Musharraf ja demokratian haaste Pakistanissa

Petteri Kokkonen

pakistan_sumar.jpgUusimmassa elokuvassaan ohjaaja Sabiha Sumar tarkastelee sitä, kuinka demokratia voi toteutua Pakistanissa.

Chapati-leipiä paistava Muzi ei tiedä demokratiasta eikä muista edes maansa presidentin nimeä. Pakistanissa Muzi ja monet hänen kaltaisensa maattomat elävät vuokraisännän mailla, ja saavat työstään vastineeksi vain asuinsijan ja ruuan.

”Halusin tutkia dokumentissani sitä, kuinka demokratia voi tulla Pakistaniin”, kertoo Sabiha Sumar, 46, kotonaan Delhissä. Pakistanilaisohjaaja asuu intialaisen miehensä Sathan kanssa Intian pääkaupungissa.

Moneen kertaan maailmalla palkittu Sumar on Pakistanin ainoa naisdokumentaristi. Sumar on käsitellyt elokuvissaan muun muassa uskonnollisen fundamentalismin vaikutusta yhteiskuntaan. Uusin dokumentti sai alkunsa siitä, kun Sumar halusi selvittää, mitä Pakistanissa oli oikein tapahtumassa.

Pakistanin valtion suhde poliittiseen islamiin on vaihdellut eri aikoina. Valtion ja islamistien välit ovat olleet läheisemmätkin, mutta viime vuosina tilanne on muuttunut. Presidentti Pervez Musharrafin joukot ovat ottaneet verisesti yhteen maan fundamentalistimuslimien kanssa.

”Pakistanilaiset ystävämme, jotka ovat liberaaleja intellektuelleja, kritisoivat mielellään, mutta kritiikki ei kyennyt vastaamaan kaikkiin kysymyksiin. Kritiikin kohteet, Pakistanin armeija ja islamistit, muodostivat aiemmin yhteisrintaman, mutta voimatasapaino on muuttunut Musharradin kaudella.”

Vastatakseen auki jääneisiin kysymyksiin Sumar halusi tehdä dokumentin, jossa hän haastattelisi niin presidenttiä kuin pakistanilaisia talonpoikia, yrittäjiä, rekkakuskeja, naisia, nuoria, mullaheja ja ääri-islamilaisten puolueiden edustajia.

Dokumentissa sekä mullahit, talebanit ja mujaheddinit vastustavat maan sotilasjohtoa, joka on ottanut tiukan linjan ääriliikkeisiin ja terrorismiin.

Mutta minkälainen mies presidentti Musharraf oikein on? Mitä hän ajattelee Pakistanista ja siitä, miten maata tulisi kehittää?

Sumar päätyi pyytämään presidentinkanslialta yhteistä illallista Musharrafin kanssa. Toive toteutui, ja Sumar tapasi Musharrafin ja tämän vaimon sekä äidin illallispöydässä.

”Kyselimme aluksi Musharrafin lapsuudesta. Kaikesta näki, että presidentillä oli hyvin lämpimät ja läheiset suhteet vaimoonsa ja äitiinsä. Sain Musharrafista miellyttävän kuvan. Keskustelumme eteni sitten politiikkaan.”

Tapaamisessa oli mukana ohjaajan ja tämän miehen lisäksi äänittäjä ja kaksi kameramiestä.

Ääriryhmillä vahva jalansija Pakistanissa

Sumarin mukaan muslimien ääriryhmät ovat saaneet Pakistanissa niin vahvan jalansijan historian kuluessa, että armeijan on vaikea enää valvoa niiden toimintaa.

Islamistien nousu alkoi 1970-luvun lopulla. Kun Neuvostoliitto ökkäsi Afganistaniin, Pakistanissa valtaan tuli islamistinen kenraali Zia. Pakistanin armeija lähetti sotilaita puolustamaan Afganistania, ja mukaan liittyi muualta tulleita taistelijoita eli mujaheddineja, joita saudit ja amerikkalaiset tukivat.

Maata 90-luvun lopulla johtanut pääministeri Nawaz Sharif edusti islamilaista puoluetta. Nykyinen presidentti syrjäytti hänet vallankaappauksessa vuonna 1999.

”Aseistetut islamilaiset joukot ja islamilaiset madrasa-koulut olivat saaneet vuosikausia rahoitusta ulkomailta. Mikäli Sharif olisi pysynyt vallassa, olisi Pakistan saattanut islamisoitua vallankumouksen kautta.”

Päivällisellä puhuttiin myös naisten oikeuksista.

”Tarvittiin armeijan mies ennen kuin naisten oikeuksia rikkoneet islamilaiset lait saatiin kumottua Pakistanissa. Nämä lait astuivat voimaan Zian aikana ja ne kumottiin Musharrafin toimesta viime vuonna.”

Shariaan perustuneet lait säätivät Sumarin mukaan ankaria rangaistuksia niille naisille, jotka todettiin syyllisiksi vaikka avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin. Sellaisesta saattoi seurata jopa julkinen kivitys.

 

”Sitä minä ihmettelen, että maailmalla ei huomata tällaisia edistysaskeleita. Nykyään myös senaatissa ja parlamentissa on varattu tietty määrä paikkoja pelkästään naisille”, Sumar sanoo.

Paljon köyhyyttä ja vähän koulutusta

”Päivällisellä Musharraf pohti sitä, että muutos tapahtuu vähitellen koulutuksen kautta, joka nostaa ihmiset pois köyhyydestä. Hän puhui paljon myös siitä, kuinka haluaa johdattaa ihmiset pois kaikenlaisesta ääriajattelusta.”

Sumarin mukaan uskonto toimii hyvin siellä, missä on paljon köyhyyttä ja vähän koulutusta. Silloin on helpompi saada ihmiset puolelleen.

”En usko, että tavalliset ihmiset ajattelevat politiikkaa. Jokapäiväinen elämä on heille kaikki ajatukset vievää taistelua. Mutta miten demokratia voi onnistua feodaalisessa maassa? Kulttuurista ei tule demokraattista vain sillä, että ihmiset pannaan äänestämään.”

Dokumentin lopussa Sumar palaa vielä Muzin ja tämän miehen Chachan luo, joka sytyttää öljylampun palamaan puun oksalle ja tarjoaa ruokaa illan hämärtyessä.

”Chacha, jos olisit Pakistanin presidentti, mitä tekisit?” kysyy Sumar.

”Me olemme todella köyhiä ihmisiä. Jumala on antanut meille kärsivällisyyttä”, vastaa Chacha ja laittaa lampun liekkiä pienemmälle.


Kirjoittaja tapasi Sabiha Sumarin Delhissä keväällä 2007.

Dokumentteja demokratiasta

Sabiha Sumarin dokumentti Illallinen Pakistanissa on yksi kymmenestä dokumentista, jotka YLE esittää kanavillaan lokakuussa. Dokumentit tarkastelevat demokratiaa eri maissa erilaisista näkökulmista. Pitempien dokumenttien lisäksi YLE näyttää parikymmentä lyhytelokuvaa.

”Illallinen Pakistanissa on mielenkiintoinen, koska sen on tehnyt pakistanilainen naisohjaaja, joka esittää kysymyksen, voiko diktaattori – tai hän, jota kutsutaan diktaattoriksi – olla ainoa tai paras tie kohti demokratiaa”, pohtii YLE:n Dokumenttiprojektin tuottaja Iikka Vehkalahti.

YLE:n lisäksi elokuvia näyttää yli neljäkymmentä muuta tv-yhtiötä. Yhteensä ne tavoittavat satoja miljoonia katsojia. Hanketta ovat tukeneet Suomesta muun muassa YLE, Viestinnän kehityssäätiö VIKES sekä Suomen ulkoministeriö.

Illallinen Pakistanissa (Dinner With The President) esitetään YLE:n TV2-kanavalla 9.10. kello 22.55.

Musharrafin asema punnitaan

Pakistanin nykyinen presidentti, kenraali Pervez Musharraf nousi valtaan vallankaappauksessa 1999. Hän syrjäytti pääministeri Nawaz Sharifin.

Musharrafin suosio on laskenut Pakistanissa. Häntä vastaan on tehty useita murhayrityksiä.

Pakistanissa valitaan uusi presidentti 6. lokakuuta. Kenraali Musharraf on ilmoittanut luopuvansa asevoimien päällikkyydestä, jos hänet valitaan uudelle presidenttikaudelle.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2007

Kehitysmaan viljelijät eivät hyödy hinnannoususta

Kahvin, teen, kaakaon, puuvillan ja sokerin kysyntä on kasvanut. Myös niiden kuluttajahinnat ovat kohonneet, mutta viljelijöille maksettava osuus on kutistunut. Tämä saa köyhät maat ihmettelemään vapaan kaupan hyötyjä.

Norsunluurannikon kahvintuottajat saivat 17,5 prosenttia kuluttajahinnasta vuosina 1980-1988, mutta kaudella 1999-2003 enää 7,2 prosenttia. Indonesian kahvintuottajien osuus romahti 19,2:sta 7 prosenttiin.

Minne voitot kasautuvat ja miksei globalisaatio tässä tapauksessa toimi kehitysmaiden köyhyyden vähentämiseksi?

Perushyödykkeet ovat elintärkeitä Afrikan, Aasian, Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen talouksille. Maataloustuotteista saa elantonsa yli kaksi miljardia ihmistä. Riippuvuus on vahvin maailman 50:ssä vähiten kehittyneessä maassa, jotka ovat jääneet sivuun globaalista talouskasvusta.

Kun Kiinasta on tullut talousmahti ja Intian, Brasilian sekä Venäjän kaltaiset nousevat taloudet ovat edistyneet vakuuttavasti, kehitysmaiden maataloustuotteiden kysyntä on kasvanut ja tuotanto sen myötä. Riisikaupan volyymi oli vuosina 2003-2005 liki 68 prosenttia suurempi kuin kymmenen vuotta aiemmin. Puuvillan kauppa kasvoi 49, vihannesten 70 ja leikkokukkien 73 prosenttia.

Viennillä ansaitut voitot voisivat auttaa kehitysmaita nostamaan asukkaitaan köyhyydestä ja monipuolistamaan talouttaan, mutta valtaosa voitoista näyttää päätyvän muualle.

Pellolta marketin hyllylle ulottuva mutkikas ”arvoketju” ei toimi pienviljelijän eduksi. Suurin osa rahasta kasaantuu loppupäähän, jossa ruoka ja luonnontekstiilit jalostetaan tuotteiksi, pakataan, brändätään ja markkinoidaan.

Brasiliassa toukokuussa pidetyn kansainvälisen kokouksen tavoitteena oli taata kehitysmaille suurempi hyöty siitä, minkä ne osaavat parhaiten. Kokouksen pääjärjestäjänä oli Common Fund for Commodities -järjestö yhteistyössä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden AKT-järjestön, YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin Unctadin, YK:n kehitysrahaston UNDP:n sekä Brasilian valtion kanssa.

Nyt on toiminnan aika, sillä perushyödykkeiden buumi ei jatku ikuisesti. Köyhyyden vähentäminen on paras aloittaa ripeästi ennen kuin hinnat taas romahtavat. Suotuisa kausi voi jatkua viisi tai kymmenen vuotta – kuka tietää.

Tuotantoa pitää monipuolistaa, sillä neljällä jalalla seisova pöytä kestää mullistuksia vankemmin kuin kaksi- tai kolmijalkainen. Noin 85 kehitysmaata hankkii nyt perushyödykkeillä yli puolet vientituloistaan, ja 70 maalla yli puolet viennistä muodostuu korkeintaan kolmesta hyödykkeestä.

Kehitysmaat vasta opettelevat globaalia peliä. Kansainvälisten rahoituslaitosten mantrana oli 1990-luvulla, että valtioiden on annettava markkinoiden toimia vapaasti. Monen kehitysmaan hallituksen käskettiin lopettaa maatalouden hintaneuvottelut ja kuljetusten sekä markkinoinnin järjestäminen pientuottajille. Tilalle ei kuitenkaan tullut yksityisiä palveluja. Tuhannet pientuottajat jätettiin selviytymään omin avuin neuvotteluista kansainvälisten suurostajien kanssa. Lisäksi kilpailijoina ovat teollisuusmaiden kollegat, jotka saavat avokätisiä tukiaisia ja joiden kotimarkkinat on suojattu korkeilla tuontimaksuilla.

Yksityiset sijoitukset ovat elintärkeitä. Esimerkiksi yhteinen varasto voi olla merkittävä helpotus syrjäseutujen viljelijöille. He voivat pitää kahvinsa tai kaakaonsa varastossa ja myydä vasta, kun hinta nousee. Nykyisin liian monen on pakko myydä satonsa heti korjuun jälkeen. Myös tuotteiden jalostus ja pakkaus voitaisiin tehdä kotimaassa, jos olisi välineet ja tarvittava ammattitaito.

Teollinen vallankumous rahoitettiin maataloudessa syntyneellä ylijäämällä. Nykyiset köyhät alueet ansaitsevat saman mahdollisuuden. Muuten voi käydä, kuten sambialainen viljelijä ennustaa: ”Ellette maksa vientituotteistamme säällisesti, meistä itsestämme tulee vientituote.” IPS


Ali Mcuhmo johtaa Common Fund for Commodities -järjestöä, John R. Kaputin AKT:tä, Supachai Panitchpakdi Unctadia ja Kemal Dervis UNDP:tä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2007

Sovittelua 20 vuoden jälkeen

Larissa Bruun

nicaraguan_extaistelijat.jpgNicaragualaiset Santos Yader Gonzalez ja Uriel Antonio Garazo Garcia ovat tehneet rauhan.

Presidentti Daniel Ortega on nimittänyt totuus-, sovinto-, rauhan- ja oikeuskomission käsittelemään Nicaraguan 17 vuoden takaisessa sisällissodassa sotineiden vaatimuksia. Ne ovat jääneet kuulematta, vaikka rauhansopimus allekirjoitettiin ja aseet luovutettiin jo vuonna 1990.

Yhdysvallat koulutti ja rahoitti 1980-luvulla contra-armeijaa, joka vastusti Kuuban ja Neuvostoliiton tukemaa vasemmistolaista sandinistihallintoa. Sisällissotaa käytiin suuri osa 1980-lukua.

Entinen contrasissi Santos Yader González, 42, ja sandinisti Uriel Antonio Carazo García, 36, taistelivat vastakkaisilla puolilla. Nykyisin kumpikin tahollaan toimii sotaveteraaniyhdistyksen keulahahmona. Miehet eivät ole jääneet odottamaan Ortegan sovittelukomissiota, vaan kiertävät yhdessä puhumassa omasta sovintoprosessistaan aina, kun joku haluaa kuulla.

Hondurasin rajan tuntumasta kotoisin olevat miehet valittiin sisällissodan päättyessä vuonna 1990 yhteiseen sovintoprojektiin. Kolme contraa ja kaksi sandinistia pyrkivät alkuun istumaan kaukana toisistaan, mutta oppivat pikkuhiljaa tulemaan toimeen.

Todelliset vaikeudet alkoivat vasta, kun ryhmä lähetettiin ulos suljetusta tilasta jakamaan anteeksiannon ja sovinnon viestiä muille. Heitä pidettiin pettureina.

”Ihmiset muistivat sodassa haavoittuneet ja tapetut, eikä kukaan voinut hyväksyä, että olimme päättäneet sopia. Rupesimme työskentelemään yhteisöjen kanssa”, kertoo Carazo García.

Miesten vetämissä keskusteluissa vastakkaisilla puolilla taistelleiden äidit kertoivat tuskastaan toisilleen verhon erottamina. ”Menetelmän avulla saimme heidät ymmärtämään, että molemmat puolet olivat kärsineet yhtä lailla”, Carazo García jatkaa.

Nicaraguassa puhutaan usein ideologisesti kahtia jaetusta kansasta. Miehet ovat sitä mieltä, ettei jakoa enää ole niiden välillä, jotka taistelivat sodassa. Sen sijaan kuilu säilyy poliitikkojen ja poliittisten puolueiden välillä.

Yader González kertoo voivansa täysin huoletta liikkua sandinistipuolueelle uskollisilla alueilla ja kertoa olleensa vastapuolella, contrana, sodassa. Hänen mukaansa todellista rauhaa ei kuitenkaan ole, eikä sitä voi olla niin kauan kuin maassa nähdään nälkää.

Hallituksen komissioon miehet suhtautuvat epäillen. ”Totta kai on hyvä, jos hallitus lopultakin kuuntelee meitä, mutta näin monen vuoden ja monen pettymyksen jälkeen on vaikea odottaa mitään”, sanoo Carazo García.

Virassaan tammikuussa aloittaneen presidentti Ortegan mukaan komission tehtävänä on etsiä ratkaisuja sisällissodan uhrien pitkään laiminlyödyille ongelmille. Ex-sissit ovat vaatineet rahallisia korvauksia, maata ja muita etuja voidakseen palata siviilielämään.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2007

Olympialaiset ja kiinalaisten arki

Jarkko Virtanen

kuvareppari_rakentajat.jpg Rakentajia olympiastadionin työmaalla.

”Toivotan olympialaiset tervetulleeksi, keskustelen sivistyneesti, vaalin uusia tapoja. Osallistun, omistaudun, nautin”, lukee pekingiläiskujan tiiliseinään ripustetussa punaisessa julisteessa. Seinään nojailee joukko rakennustyöläisiä, jotka kauhovat suuhunsa lounasnuudeleita välinpitämättömän näköisinä.

”Ei meillä ole varaa ostaa lippuja olympialaisiin”, yksi Hebein maakunnasta kotoisin olevista miehistä murahtaa. ”Ehkä katsomme kisoja televisiosta.”

Keinot ovat monet, kun Kiina ponnistelee pitääkseen olympiakomitealle tekemänsä lupaukset: ympäristöystävälliset, vihreät kisat, mikä tarkoittaa huippumodernia urheilustadionia, toimivaa joukkoliikennettä sekä puhtaampaa ilmaa. Lisäksi maan johto on kertonut sitoutuvansa luotsaamaan Kiinaa avoimempaan ja ihmisoikeuksia kunnioittavaan suuntaan.

Kiinan hallitus on päättänyt saavuttaa tavoitteensa koko kansan voimin ja käyttänyt keinoina sekä keppiä että porkkanaa. Kisoihin on aikaa enää vajaa vuosi, mutta televisiossa on pyörinyt erilaisia olympiakampanjoita rutkasti pidempään. ”Olemme kaikki vapaaehtoisia”, iskostetaan pekingiläisille mainoksessa, jossa isä pesee taksia kiiltäväksi, äiti harjoittelee hymyilyä peilin edessä ja isoisä opettelee englantia ulkomaisia kisavieraita varten.

Kansaa on myös opetettu olympiatavoille erilaisin sivistyskampanjoin. Taksikuskeja on kielletty syömästä liian mausteista ruokaa tai valkosipulia, ja kaduille syljeskelijöitä rangaistaan viidenkymmenen yuanin (viiden euron) rikesakolla. Joka kuukauden 13. päivä vietetään jonottamisen päivää, jonka aikana elintilasta taistelemaan tottuneet pekingiläiset voivat harjoitella jonottamisen jaloa taitoa.

Monikasvoinen Peking

Toistaiseksi Peking on kuitenkin kuin valtaisa rakennustyömaa, jonne olympiapaikkojen lisäksi nousee joukoittain uusia hotelleja, tavaratalokomplekseja sekä metroasemia. Rakennusbuumin ovat mahdollistaneet sadattuhannet maaseudulta pääkaupunkiin virranneet työläiset.

                Jarkko Virtanen

kuvareppari_isot_parakit.jpgTyömiehet viettävät vapaa-aikaansa asuinparakkien edustalla.

Tästä huolimatta siirtotyöläisiä tullaan tuskin näkemään kisayleisön joukossa. Olympialippujen hinnat vaihtelevat noin 300-500 euron välillä, kun rakennustyöläisten kuukausipalkat vaihtelevat China Labour Bulletinin arvion mukaan 120-240 euron välillä.

Kiinalainen parempia työolosuhteita ajava kansalaisjärjestö China Labour Bulletin toivookin, että olympialaiset eivät vie liikaa huomiota maan yhteiskunnallisista ja taloudellisista ongelmista, kuten siirtotyöläisten kurjista työolosuhteista ja kehnosta palkkatilanteesta.

”Kiinan hallituksen ei tulisi rajoittaa tavoitteitaan vain lyhyeen aikaväliin ja olympialaisten menestykseen, vaan käyttää tulevaa vuotta yrityksenä ratkaista näitä (yhteiskunnallisia) ongelmia”, huomauttaa China Labour Bulletinin johtaja Han Dongfang järjestön www-sivuilla.

Sekä ulkomaisessa että kiinalaisessa lehdistössä spekuloidaan paraikaa siitä, tullaanko siirtolaiset lähettämään kotiin olympiakisojen ajaksi. Monet uskovat, että resuiset työläiset ovat liikaa Pekingin modernia imagoa ajaville paikallisviranomaisille. Kiinan johtavan päivälehden People’s Dailyn toimittaja ja kolumnisti Ding Gang kommentoi tuoreessa Global Times -lehdelle kirjoittamassaan kolumnissa, kuina tärkeää on näyttää Kiinasta tasapuolinen ja realistinen kuva myös kisavieraille.

Jarkko Virtanen

kuvareppari_parakit.jpg

 

 

Asuinparakissa yksityisyyttä ei juuri ole.

”Kaduilla voi nähdä hyvin pukeutuneita kaupunkilaisia, jotka syövät Häagen-Dazsia pikaruokaloissa, sekä paidattomia siirtotyöläisiä kadunpientareella… Tämä on Kiina, kehittyvä maa, joka tarvitsee vielä suuria ponnistuksia rikkaiden ja köyhien välisen kuilun vähentämiseksi”, Ding muistuttaa kolumnissaan.

Koko kansan kisat?

Toisin kuin siirtotyöläisille, monille kiinalaisille ja etenkin nuoremmalle sukupolvelle olympialaiset merkitsevät toivoa kansainvälistymisestä sekä tasaveroisista mahdollisuuksista varakkaampien valtioiden kanssa.

”Olympialaiset ovat sysäys, jota tarvitaan Pekingin modernisoimiseksi. Ainakin julkinen liikenne paranee rutkasti”, uskoo paljasjalkainen pekingiläinen Tianyan Liu eritellessään omakohtaisia tuntoja ensi kesän kisoista.

”Lisäksi olympialaiset antavat Kiinalle mahdollisuuden näyttää oman kulttuurimme eri puolia. Kyse ei ole ainoastaan bisneksestä.”

Jarkko Virtanen

kuvareppari_ruokatauko.jpg Kiinalainen rakennusmies syö iltapalaansa.

Vielä tämän vuoden keväänä ja kesänä televisioissa pyöri kampanja olympialaisten vapaaehtoisten rekrytoimiseksi. Pekingissä haettiin 100 000 vapaaehtoista olympialaisten ja paraolympialaisten ajaksi.

Kenties mainoksen vetävä melodia ja musiikkivideomaiset otokset tekivät tehtävänsä, sillä kaikkiaan vapaaehtoiseksi pyrkijöitä löytyi yli puoli miljoonaa – noin viisi kertaa tarvetta enemmän.

”Hain vapaaehtoiseksi heti kun hakuaika alkoi, mutta en usko että minua valitaan. En ole tarpeeksi pätevä”, selittää sujuvaa englantia puhuva, 18-vuotias lukiolainen Wu Ying. ”Mutta olisi hienoa edustaa Kiinaa kisoissa.”

Suurimmalle osalle kiinalaisista olympialaiset ovatkin ainutkertainen tapahtuma, jota varten he ovat valmiit uurastamaan minipalkalla – kuten pullotetulla vedellä ja yhdellä aterialla päivässä, mikä on vapaaehtoisille varattu korvaus työstä.

Kiinan hallitukselle olympialaiset ovat niin ikään sen kiihkeästi tavoittelema tunnustus Kiinan kuulumisesta maailman valtatekijöiden joukkoon. Kisajärjestelyissä riskejä on pyritty välttämään viimeiseen asti.

kuvareppari_kyltti.jpgPekingiläisessä kyltissä opastetaan ensi vuoden unelmamaailmaan.

Tästä huolimatta Peking ei ole vielä onnistunut kaikissa lupauksissaan. Vajaa vuosi ennen olympialaisia autojen pakokaasut roikkuvat harmaankirjavana rättinä kaupungin yllä, ja monet ihmisoikeusjärjestöt ovat moittineet Kiinaa katteettomista lupauksista ihmisoikeustilanteen parantamiseksi.

Pekingin olympialaisten mottona on tong yi ge shi jie, tong yi ge meng xiang – yksi maailma, yksi unelma. China Labour Bulletinin Han Dongfanilla on samantapainen vetoomus. ”Toivomme, että olympialaisten avauspäivä merkitsee hyvää onnea koko Kiinan kansalle, ei ainostaan muutamille etuoikeutetuille.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2007

 

Kenialaiset naiset perustivat oman kylän

Pohjois-Keniassa, 380 kilometrin päässä Nairobista sijaitsee syrjäinen alue, jossa valta kuuluu naisille. Vuonna 1990 joukko samburu-heimoon kuuluvia naisia päätti, että naisten syrjintä saa riittää. He perustivat naisten kylän – Umojan. Suahilinkielinen nimi tarkoittaa yhtenäisyyttä.

Kylän perustajanaisilla oli hyvä syy sulkea miehet Umojan ulkopuolelle. Monet heistä olivat joutuneet Keniassa komennuksella olleiden brittisotilaiden raiskaamiksi. Naisten aviomiehet puolestaan syyttivät vaimojaan häpeän tuottamisesta yhteisölle, ja piestyään vaimonsa miehet karkottivat heidät kodeistaan.

Kymmenen perustajanaisen ryhmästä kasvoi kylä, jossa asuu nykyään viitisenkymmentä naista ja yli sata lasta. Naiset hankkivat elantonsa myymällä tekemiään koruja ja käsitöitä turisteille.

Umojan pääelinkeino onkin nykyään turismi, jolla rahoitetaan yhteisön terveydenhuolto ja lasten koulutus. Lähiaikoina luvassa on myös samburuiden perinteitä esittelevä museo.

Naisten elämästä Umojassa kertoo ranskalaisten Jean Crousillacin ja Jean-Marc Sainclairin dokumenttielokuva ”Umoja, le village interdit aux hommes”. Dokumenttia kuvattiin Umojassa viime vuoden syksyllä.

Ohjaaja Crousillac kuvailee naisten yhteisön tunnelmaa rauhalliseksi, onnelliseksi ja ”uskomattoman seesteiseksi”. Tunnelma välittyy dokumenttissakin naisten kasvoilta – omassa kylässään he saavat elää elämäänsä niin kuin itse haluavat.

Crousillacin ja Sainclairin dokumentti esitetään lokakuussa televisiokanavilla Englannissa, Keniassa ja Ranskassa. Osia siitä on nähtävissä internetissä Manta Productions -tuotantoyhtiön sivuilla.

”Naiset miesten omaisuutta”

Samburu-yhteisössä naisilla ei perinteisesti ole ollut oikeutta omistaa maata, ei edes oikeutta puhua miesten kuullen. Nuoret tytöt ovat joutuneet alistumaan perinteen vaatimaan siirtymäriittiin, kivuliaaseen sukuelinten silpomiseen. Useimmat naisista ovat jääneet ilman koulutusta ja naisen osa on ollut työskennellä aamusta iltaan ja hoitaa lapsia.

Umojan karismaattinen johtajahahmo, Rebecca Lolosoli, kuvailee dokumentissa samburu-yhteisön perinteistä työnjakoa: ”Naiset heräävät kolmelta aamulla tekemään töitä ja palvelemaan miehiään. Miehet loikoilevat puiden alla varjossa juopotellen ja odottavat seuraavaa ateriaa.”

Naisten kieltäytyminen järjestetyistä avioliitoista tai sukupuolielinten silpomisesta johtaa yhteisön ulkopuolelle karkottamiseen. Nykyään monet surulliset kohtalot voidaan välttää, koska Umoja tarjoaa naisille turvapaikan. Lolosoli valistaa lähialueen nuoria naisia siitä, ettei pakkoavioliittoihin tai silpomiseen tarvitse suostua.

Kylän naisryhmä Umoja Uaso puolustaa samburu-heimon naisten oikeuksia. Kylän perustajiin kuuluva Lolosoli puolestaan kiertää ympäri maailmaa kertomassa samburu-heimon naisten perinteisestä osasta ja heidän pelastuksekseen koituneesta Umojasta.

”Samburu-yhteisössä naiset ovat miesten omaisuutta. Naisilla ei ole oikeutta ilmaista mielipiteitään. Saadaksemme miesten kunnioituksen meidän on vaadittava meille kuuluvia oikeuksia”, Lolosoli huomauttaa.

Miesten kilpakylä

Naisten tottelemattomuudesta raivostuneet miehet perustivat muutama vuosi sitten Umojan läheisyyteen kilpailevan miesten kylän. Se ei kuitenkaan onnistunut houkuttelemaan turisteja. Ehkä miesten kohtaloksi koitui heimon perinteinen työnjako.

Miesten kylän paikalla on nykyään sekakylä, jossa yhteisön naisia alistava perinne jatkuu. Se ei kuitenkaan riitä miehille, vaan he haluavat tuhota Umojan. Naisten itsenäisyyden ja menestyksen aiheuttama raivo ei ota laantuakseen.

”Kateelliset miehet hyökkäävät jatkuvasti kyläämme ja aiheuttavat täällä tuhoa. Uhkailut ovat myös arkipäivää”, Lolosoli kertoo dokumentissa.

Umoja ei ole aivan täysin miehiltä kielletty alue. Kylässä asuvien miesten on kuitenkin elettävä naisten ehdoilla. Dokumentin toinen ohjaaja Jean Crousillac kertoo, että kylässä asuu kolme vartijoina työskentelevää miestä: Ambrose, Stanley ja Lokaitip.

”Vartijat vastaavat naisten turvallisuudesta öisin, kun humalaiset miehet yrittävät hyökätä kylään vaatiakseen entisiä vaimojaan takaisin”, Crousillac kertoo.

”Samburu-miehet yrittävät usein vandalisoida kylää. Syyskuussa 2005 yksi kylän naisista tapettiin. Kuvatessamme dokumenttia Umojassa eräs mies tunkeutui kahden veljensä kanssa kylään. Heidän tarkoituksensa oli raiskata ja tappaa miehen entinen vaimo, joka oli löytänyt Umojasta turvapaikan”, Crousillac kertoo.

Perinteet istuvat lujassa, eivätkä miehet suosiolla luovu etuoikeutetusta asemastaan. Umojassa työskentelevät miehet ovatkin joutuneet muiden samburu-miesten halveksunnan kohteeksi.

”Menetin kaiken omaisuuteni ja päätin työskennellä Umojassa, koska kylän naiset ovat reiluja. Miehet ovat lakanneet puhumasta minulle ja kohtelevat minua naisena. En välitä siitä ja aion suojella Umojan naisia henkeni uhalla”, kylän vartija Lokaitip kertoo.

Umojassa kasvaneilla tytöillä on edellytykset toisenlaiseen elämään: tulla itsenäisiksi naisiksi ja elää ilman jatkuvaa väkivallan uhkaa. Äitiensä taistelun ansiosta heillä on mahdollisuus kouluttautua ja välttää perinteiden vanavedessään kuljettamat väkivaltaisuudet.

Ainakin he kasvavat maailmaan, jossa nainen ei ole miehen omaisuutta, vaan itsenäinen, täysipainoiseen elämään oikeutettu yksilö.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2007

Maailma paloina

Unikot hyötykäyttöön

Afganistan. Unikkopeltojen tuhoamista järkevämpää olisi ostaa huumaava sato lääketeollisuudelle morfiinin raaka-aineeksi. Näin sanoo kansainvälinen turvallisuus- ja kehityspoliittinen ajatushautomo Senlis Council.

Senlis Councilin mielestä oopiumikysymyksen ratkaisussa piilee avain Afganistanin rauhaan ja kehitykseen. Nykyinen käytäntö, jossa Yhdysvaltojen johtamat kansainväliset joukot tuhoavat unikkopeltoja ja rikkovat samalla myös suhteensa paikalliseen väestöön, on osoittautunut käytännössä epäonnistuneeksi.

Senlis Council on selvittänyt neljässä maassa ihmisten näkemyksiä Afganistanin unikoiden hyötykäytöstä. Suurimman suosion esitys sai Hollannissa, jossa sitä kannatti yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta. Yhdysvalloissa unikonviljelyn laillista tuotantoa kannatti 70 prosenttia. Briteistä ja kanadalaisista ajatusta piti hyvänä kahdeksan vastaajaa kymmenestä.

Tällä hetkellä maailmanmarkkinoilla liikkuvan heroiinin raaka-aineesta 92 prosenttia tulee Afganistanista.

Vakaan maan vaalit

Jamaika. Syyskuiset parlamenttivaalit todistivat Jamaikan liittyneen niiden valtioiden joukkoon, joissa vaalit eivät juuri elämänmenoa hetkauta. Vielä 1970- ja 80-luvuilla vaalien yhteydessä nähtiin rajuja väkivaltaisuuksia. Nyt vaalitulokseen suhtauduttiin rauhallisesti, vaikka valta vaihtui maassa ensimmäistä kertaa 18 vuoteen.

Vaalit voitti pienellä enemmistöllä Jamaikan työväenpuolue, Jamaica Labour Party, ja uudeksi pääministeriksi nimitettiin sen johtaja Bruce Golding. Pitkään vallassa ollut People’s National Party otti häviönsä tyynesti.

Yksikään pienpuolue ei päässyt Jamaikan 60-paikkaiseen parlamenttiin, jossa työväenpuolueella on nyt 33 paikkaa ja aiemmin vallassa olleella PNP:llä 27.

Jamaika kuuluu henkirikosten määrässä laskettuna maailman väkivaltaisimpiin maihin, ja aseistetuilla joukoilla on aikaisemmin väitetty olleen kytköksiä politiikkaan. Aivan välikohtauksitta eivät syyskuiset vaalitkaan sujuneet. Vaaleja edeltäneissä ammuskeluissa menehtyi ainakin seitsemän henkeä.

Alun perin parlamenttivaalit oli tarkoitus pitää jo elokuun puolella, mutta hurrikaani Deanin takia ne lykättiin syyskuun alkuun.

2,7 miljoonan asukkaan Jamaika on pinta-alaltaan pienempi kuin Sodankylän kunta.

Afrikassa tulvii taas

Afrikka. Tulvat ja sateet koettelevat miljoonien ihmisten elämää Afrikan köyhimmillä alueilla. Tulvat olivat vaatineet satojen ihmisten hengen muun muassa Sudanissa, Etiopiassa, Ruandassa ja Keniassa jo syyskuun puoliväliin mennessä. Lisäksi sadattuhannet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Tulvat ovat myös tuhonneet tuhansia hehtaareja viljelykelpoista maata.

Viranomaiset pelkäävät epidemioiden puhkeamista tulva-alueilla.

Afrikan maat altistuvat tulville sadekauden loppupuolella, joka useissa maissa sattuu elo-syyskuulle. Tämänvuotisten tulvien laajuuteen ei kuitenkaan osattu varautua. Ugandan ja Sudanin hallituksen edustajat ovat luonnehtineet viimeaikaisia tulvia pahimmiksi miesmuistiin.

Namibian posti avasi joulun

Namibia. Jos joka vuosi varhemmin alkava joulun markkinointi harmittaa, voi lohduttautua sillä, että jossain valmistelut aloitetaan vieläkin aikaisemmin. Jo tasan neljä kuukautta ennen varsinaista h-hetkeä Namibian postilaitos Nampost antoi potkua kansalaisten joulumielelle suurella ilmoituksella paikallisessa Allgemeinen Zeitung -päivälehdessä.

Ilmoituksessaan Nampost muistutti ihmisiä joulupostin lähetysajoista eri puolille maailmaa. Ilmoituksen mukaan niillä, joilla on muistettavia Tristan da Cunhan saarilla eteläisellä Atlantilla, alkaa jo olla kiire. Postin kulku kaukaisille saarille vie Nampostin mukaan neljä kuukautta. Myös naapurimaahan Zimbabween joulukortteja lähettävien kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin. Tervehdysten perille vieminen naapuriin kestää kahdeksan viikkoa.

Uhrit kateissa

Ghana. Ghanan kansallinen sovittelukomissio on joutunut erikoisen pulman eteen. Sotilasdiktatuuria seuranneen kansallisen sovittelun yhteydessä päätettiin maksaa korvauksia yli kahdelle tuhannelle vuosien 1957 ja 1993 välillä ihmisoikeusloukkauksien kohteeksi joutuneelle ihmiselle.

Korvaukseen oikeutetut valitsi totuus- ja sovittelukomissio. Ongelma on, että tähän päivään mennessä vain noin puolet korvaukseen oikeutetuista on saapunut peräämään rahojaan.

Asiasta on tiedotettu mediakampanjoilla, mutta lähes puolet rahoista on edelleen jakamatta. Komission mukaan korvauksien maksamista voidaan harkita myös niille ghanalaisille, joilta suositus puuttuu, mutta jotka voivat osoittaa ihmisoikeuksiensa tulleen loukatuiksi sotilasvallan aikana.

Hämähäkkien voimannäyte

Yhdysvallat. Teksasissa kaiken sanotaan olevan suurempaa kuin muualla. Vaikka väite joiltain osin olisikin liioiteltu, teksasilaiset hämähäkit ainakin tekevät kaikkensa maineen ylläpitämiseksi. Ne ovat lyöttäytyneet yhteen ja kutoneet verkon, joka peittää jo useita aareja maata, puita ja pensaita Tawakoni-järven kansallispuistossa.

Vastaavia jättiläisverkkoja on nähty toisinaan tropiikissa, mutta ei tiettävästi muualla. Kudelman alle on jäänyt kokonaisia suuria tammia, ja paikoitellen seitti on niin vahvaa, että se pimentää kaiken allaan olevan.

Poikkeuksellisen ilmiön syytä ei tiedetä, mutta erityisen runsaalla sirkkavuodella ja ennätyssateisella kesällä on arveltu olevan tekemistä hämähäkkien suuren määrän ja
poikkeuksellisen yhteistoiminnan kanssa.

Kuuba kouluttaa Yhdysvaltojen lääkäreitä

Kuuba. Dokumenttielokuvien tekijä Michael Moore on kauan ollut kiusankappale Yhdysvaltojen viranomaisille. Hänen tuorein tuotantonsa Sicko näyttää maan terveydenhuoltojärjestelmän kalliina ja voittoa tavoittelevana. Esimerkiksi tasavertaisemmin jakautuneista terveyspalveluista Moore ottaa Yhdysvaltain vihollisen Kuuban.

Moorea varmasti ilahduttaa, että Kuuban presidentti Fidel Castro antaa jo yhdysvaltalaisille opiskelijoille lääketieteen koulutusta. Ensimmäinen kahdeksan opiskelijan ryhmä, joka on poimittu Yhdysvaltojen eri etnisistä ryhmistä, suoritti kuuden vuoden tutkintonsa viime kuussa. Toinen, 90 opiskelijan ryhmä on jo aloittanut koulutuksen Latin American School of Medicinessa. Koululaitos sijaitsee Havannan liepeillä. Siellä opiskelee yli 5 000 lääketietieteen opiskelijaa eri puolilta maapalloa.

”Kuubassa terveydenhuolto ei ole bisnestä. Rahattomalta potilaalta ei evätä hoitoa. Opiskelimme humanistisen arvojen perusteella,” Herald International Tribune -lehti siteerasi yhdysvaltalaista opiskelijaa.

Opiskelija uskoo, että kotimaassa voi olla ennakkoluuloja heidän tutkintoaan kohtaan. Hän oli kuitenkin optimistinen, sillä yksi Kuubassa koulutettu lääkäri on jo töissä New
Yorkin Bronxissa.

Biharin vauvat syntyvät majoissa

Intia. Tulva upotti elokuussa pohjoisintialaisessa Biharissa terveysasemia ja huuhtoi mennessään synnytyslaitoksia. Synnytyksiä tulva ei kuitenkaan vähentänyt, ja tuhannet äidit ja vauvat ovat vaarassa jäädä oman onnensa nojaan. Unicefin ratkaisu asiaan on synnytysmajat.

Yhdessä osavaltion hallituksen kanssa järjestö pystyttää 50 synnytysmajaa eri puolille Biharia. Majoissa äidit saavat hoitoa, huolenpitoa ja turvallisen synnytyksen. Hoidosta vastaavat kiertävät lääkärit, kätilöt ja hoitajat.

Biharin hallinto on niin innostunut synnytysmajoista, että aikoo jatkaa niiden toimintaa syrjäisillä alueilla tulvista toipumisen jälkeenkin.

Tarvetta synnytysmajoille riittää. Vuoden 2006 ensimmäisellä puoliskolla lääkärit ja kätilöt auttoivat maailmaan 7 000 uutta biharilaista. Kuluvana vuonna lukumäärä on jo huikeat 46 000.

Miesenemmistö johtaa yhteiskunnallisiin ongelmiin

Kiina. Vääristynyttä sukupuolijakaumaa pidetään Kiinassa jo nyt syynä moneen sosiaaliseen ongelmaan, ja tilanteen pelätään vain pahenevan lähitulevaisuudessa. China Daily -lehti listaa miesvoittoisen yhteiskunnan ongelmiksi muun muassa rikollisuuden, pornon kulutuksen ja laittomat avioliitot.

Kiinalaisen uutistoimisto Xinhuan mukaan 20-25-vuotiaita miehiä on Kiinassa tällä hetkellä 18 miljoonaa enemmän kuin vastaavan ikäryhmän naisia. Vuonna 2020 eron arvioidaan olevan jo 30 miljoonaa.

Kun yleensä poikia syntyy noin 103-105 sataa tyttöä kohden, Kiinassa luku on 119. Eroa selittävät ainakin poikien asema perillisenä, sukupuolen selvittävät sikiötutkimukset ja niitä seuraavat selektiiviset abortit.

Kuukauden kapine

kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.

Banaanikärpäsloukku

Kun kylmä tekee tuloaan, saapuvat asunnon lämpöön myös ei-toivotut vieraat. Drosophila melanogasterit eli banaanikärpäset pelmahtavat laumoittain bioroskiksista ja hedelmäkoreista.

Banaanikärpänen kuuluu mahlakärpästen heimoon. Itse asiassa suuri osa Suomessa esiintyvistä banaanikärpäseksi kutsutuista öttiäisistä ei ole banaanikärpäsiä, vaan muita mahlaheimoon kuuluvia kärpäsiä. Heimoon kuuluu yhteensä yli 2 000 lajia, joista Suomessa esiintyy noin 30.

Banaanikärpänen on siis heimonsa julkkis, joka elää siellä missä makeus tihkuu: se syö hedelmien mehua ja mahlaa. Vaikka kuinka sulkisi bioroskikset, piilottaisi hedelmät ja tyhjentäisi roskapussit päivittäin, banaanikärpänen surraa paikalle ennen pitkää.

Varoitus kaikille eläinten ystäville: seuraavassa raaka ohje banaanikärpästen eliminoimiseksi. Tarvitaan puolen litran pullo, mieluiten ei-palautettava. Pullossa on oltava korkki tallella. Pullo avataan ja pestään, sen pohjalle sujautetaan kaksi ruokalusikallista punaviinietikkaa ja kaksi tippaa astianpesuainetta. Pesuaine rikkoo etikan pintajännitteen ja banaanikärpäset hukkuvat nesteeseen.

Korkki suljetaan ja pullon kylkeen tehdään terävällä veitsellä pieni reikä. Reiän on oltava niin pieni ettei lyijykynäkään mene siitä läpi. Kärpäset lentävät sisään etikanhimossa, mutta eivät muista reittiä ulos: ne yrittävät todennäköisesti pakoon suoraan pullon suljetusta suusta. Kokemus osoittaa, että täysin eroon ei näilläkään neuvoilla banaanikärpäsistä pääse – mutta hyviin tuloksiin yhtä kaikki.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2007

Muut Kumppani-lehden linkit

 

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu