Lahti saa kehitysapua Etelä-Afrikasta

Lahden kaupungin kehitysyhteistyöhanke eteläafrikkalaisen piirikunnan kanssa on osoittautunut hedelmälliseksi molempien osapuolien kannalta. Lahtelaiset ovat saaneet afrikkalaisilta arvokkaita ohjeita ympäristönsuojelun parantamiseksi ja kuntajärjestelmän kehittämiseksi.

Suomen Lahti on paitsi kehitysavun antaja myös sen vastaanottaja. Viimeisten kuuden vuoden ajan Lahden kaupunki on tehnyt yhteistyötä eteläafrikkalaisen Bojanala Platinumin piirikunnan kanssa.

Projektikoordinaattori Sami Keto uskoo, että yhteistyö on alusta lähtien hyödyttänyt suomalaisia siinä missä afrikkalaisiakin.

”Eteläafrikkalaisissa ja suomalaisissa kunnissa kohdataan varsin samankaltaisia haasteita. Esimerkiksi ilmastonmuutos on myös meille uusi asia, emmekä voi väittää olevamme sen suhteen edelläkävijöitä afrikkalaisiin nähden. Tarkoitus onkin keksiä yhteisiä ratkaisuja yhteisiin ongelmiin.”

Keto uskoo, että lahtelaiset sitoutuvat kehitysyhteistyöhön syvällisemmin, kun tietävät sen hyödyttävän myös itseään.

”Monesti ajatellaan, että kehityshankkeissa Suomen tulisi olla antava osapuoli. Mutta eihän se ole Afrikalta mitään pois, jos opimme samalla itse uutta.”

Yhteistyökumppanin etsiminen kaukaa Etelä-Afrikasta on herättänyt lahtelaisissa hämmennystä. Kedon mukaan projektin suunnittelijat menivät tarkoituksella merta edemmäs kalaan.

”Euroopan sisällä kuntien käytännöt eivät juuri eroa toisistaan. Etelä-Afrikasta etsimme vähemmän byrokraattista toimintamallia. Siellä myös kuntalaisen mahdollisuudet vaikuttaa ja osallistua ovat paremmat kuin Suomessa.”

Ei uusia näkökulmia turhaan lähdetty etsimään Afrikasta asti. Kun eteläafrikkalaiset kävivät Suomessa arvioimassa yhteistyökumppaninsa saavutuksia, lahtelaiset saivat raportin ohella listan suosituksia. Afrikkalaiset kritisoivat muun muassa järjestyssääntöjen puutetta paikallisen ilman saastumisen estämiseksi.

Parantamista oli myös suomalaisten kommunikaatiotaidoissa. Kukin kunnallisosasto toteutti itse tärkeinä pitämiään hankkeita ympäristön suojelemiseksi. Afrikkalaisten mielestä kuntalaisten tuli kuitenkin kuunnella toistensa ehdotuksia ja laatia yhteinen suunnitelma luonnon pelastamiseksi.

Lahtelaiset ovat tukeneet eteläafrikkalaisia kuntia kestävän kehityksen tavoittelussa. Päämääränä on myös ollut edistää paikallisten kuntien keskinäistä yhteistyötä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu