Egyptiläiset opettajat nauttivat pikalounaan

Bambumatosta tehdyn katon alla on mukava hengähtää ja vetäytyä Egyptin paahtavalta auringolta. Kairolaiset lastentarhanopettajat nauttivat toistensa seurasta hetken ruokatauolla.

Päivi Arvonen

lounastauko_paivakoti.jpgSanaa, Soma, Reda ja Ingy lounaalla.

”Makaronia, riisiä, fuulia, kosheria, juustoa, leipää – mitä kotona sattuu olemaan. Syön itse lounaaksi yleensä voileipää, koska en laita ruokaa”, kertoo lastentarhanopettaja Soma omista ja kollegojensa lounasruoista.

”Ja hedelmiä – silloin kun ollaan dieetillä. Palkkapäivän jälkeen voidaan sortua myös perunalastuihin ja suklaapatukoihin”, hedelmäsalaattia lounaaksi lusikoiva Reda kertoo.

Nuorten naisten työpaikka sijaitsee Kairon keskustan keskiluokkaisella asuntoalueella, Mohandessiinissa.

”Täällä ei ole katukahviloita. Muutama take-away -ruokakioski kiertää alueella, mutta meillä ei ole varaa eikä aikaa syödä muuta kuin omia eväitä”, Ingy toteaa ja harmittelee, ettei tiennyt toimittajan vierailusta etukäteen.

”Olisin tuonut lounaaksi kosheria tai fuulia. Kai tiedät, mitä ne ovat?” hän kysyy.

Egyptiläisen keittiön perusruoka on litteä vehnäleipä, jonka kanssa syödään useimmiten papumuhennosta eli fuulia. Kosheri taas on egyptiläisen keittiön erikoisuus: riisi-linssi-makaronipata, joka voidaan maustaa sipulilla ja tomaattikastikkeella, joskus voimakkaammin esimerkiksi chilillä. Liha ja kala ovat hintansa vuoksi harvinaisempaa herkkua, jota köyhemmällä kansanosalla ei ole aina varaa syödä edes kerran kuukaudessa.

Kiireistä mutta hauskaa

Lastentarhan puutarhanurkkaukseen rakennettu taukopaikka sijaitsee alueella, jolle lapset eivät pääse. Bambumatosta loihdittu katto suojaa auringolta ja toimii näköesteenä.

”Ihanaa hengähtää edes hetki, vaikka en kyllä muista, koska olisin voinut istua syömässä lounasta rauhassa”, kertoo esikoistaan odottava Sanaa.

Kerrostalon alakerran asunnossa ja puutarhassa toimivassa lastentarhassa käy yli sata lasta. Lastentarhanopettajia ja avustajia on parikymmentä. Tarvittaessa heidän apunaan on vielä keittiöhenkilökunta ja siivoojat.

Valtaosa tarhalaisista on kolme- ja neljävuotiaita, mutta nuorimmat vain muutaman kuukauden ikäisiä vauvoja. Useimmat egyptiläislapset aloittavat koulunsa jo viisivuotiaana, viimeistään kuusivuotiaana.

”Egyptissä lastentarhat ovat koulumaisia. Vauvojenkin ryhmää kutsutaan vauvaluokaksi. Kesäkuukausina meillä on myös koululaisten ryhmä. Useimmat heistä ovat entisiä tarhalaisia”, kertoo koululaisryhmää opettava Soma.

Nyt kolmevuotiaiden luokassa opettava Sanaa on työskennellyt lastentarhassa jo kahdeksan vuotta. Kolmevuotiaat ymmärtävät tarhan opetuskieltä englantia jo melko hyvin ja tunnistavat viikonpäivien, eläinten ja esineiden nimiä. Myöhemmin opiskellaan myös värejä, ammatteja ja verbejä vieraalla kielellä. Englannin lisäksi opiskellaan ranskaa.

”Viihdyn työssäni erittäin hyvin. Rakastan lapsia. Täällä on myös hyvä ilmapiiri ja tunnen oloni turvalliseksi. Tarhan omistaja on kristitty, siksi meitä kristittyjä on täällä keskimääräistä enemmän töissä”, Sanaa sanoo.

Myös Sanaan kollegat vakuuttavat tyytyväisyyttään työpaikkaansa.

”Nykyisin Kairossa alkaa olla jo harvinaista, että kristityt ja muslimit työskentelevät yhdessä. Useimmat kristityt palkkaavat vain kristittyjä, muslimit muslimeja”, kertoo Reda.

Sanaa, Reda, Ingy ja Somaa pakkaavat eväslaatikkonsa pois ja kiiruhtavat vapauttamaan kollegansa lounastauolle.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu