Vietnamissa lobataan lobbaamisen puolesta

Yksipuoluevaltiossa totutellaan ajatukseen, että muillakin on kuulemisen arvoisia mielipiteitä.

Vietnamilainen kansalaisjärjestö Speri järjesti viime maaliskuussa maan historian ensimmäisen lobbausta käsittelevän seminaarin. Muutos on nopeaa, sillä vielä vuosikymmen sitten kansalaisjärjestöt rinnastettiin valtion vastaiseen toimintaan tai anarkiaan.

Lobbaus ei ole Vietnamissa aivan uusi ilmiö: Speri on tehnyt vaikuttamistyötä naisten ja etnisten vähemmistöjen maanomistus- ja luonnonvarojen käyttöoikeuksien puolesta lainsäätä-jien suuntaan 1990-luvun lopulta. Viime vuosina myös tiede- ja teknologiayhdistysten liitto Vusta on nostanut profiiliaan. Se on vaatinut rakenteilla olevien suurpatojen haittavaikutusten minimointia.

Viranomaisten valmistelema esitys uudesta kokoontumislaista on saanut sekä Sperin että Vustan reagoimaan: ne esittivät lakiin useita muutoksia.

Kun Vietnam muutama vuosi sitten haki jäsenyyttä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa, maan hallitusta lobattiin tiiviisti. Hallitus itse puolestaan lobbasi tukea jäsenyydelleen ulkomailta.

Lakipiireissä lobbausta ei kuitenkaan vielä tunnusteta, vaikka perustuslain mukaan kansalla on oikeus osallistua lainsäädäntötyöhön. Päättäjät eivät halua puhua lobbauksesta, sillä siitä tulee kansalle ensimmäiseksi mieleen korruptio. Vietnamin kansalais-yhteiskunnan tilaa kuvaavan Civicus-tutkimuksen mukaan mafian ja korruption sosiaalinen voima onkin suurempi kuin kansalaisjärjestöjen.

Sperin seminaarissa puhuneiden kansalliskokouksen edustajien mukaan lobbaus tulisi laillistaa niin, että kansalaisyhteiskunnan ja päättäjien vuorovaikutus olisi läpinäkyvää ja puolueetonta.

Sperin johtajan Tran Thi Lanhin mukaan lainsäätäjien on otettava huomioon yhteisöjen paikallistieto ja kulttuuriset arvot. Köyhyyden lievittäminen on mahdollista, mikäli päättäjät vierailevat yhteisöjen luona ja antavat mahdollisuuden keskusteluun, väittelyyn ja neuvotteluun viranomaisten kanssa.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu