Irti köyhyydestä naisvoimin

Intialaisen järjestön tukemat naisten omat self help -ryhmät antavat Delhin slummien naisille mahdollisuuden lisäansioihin liiketoiminnalla. Koulutus ja oma raha avaavat tien ulos köyhyysloukusta.

Omwati (Kuva: Petra Teräntö)Sultan Purin slummissa asuva Omwati kaipaa tuekseen naisyhteisöä. (Kuvaaja: Petra Teräntö)

Intiassa mies päättää perheen rahankäytöstä yli 60 prosentissa kotitalouksista. Sultan Purin slummista kotoisin oleva Babita työskentelee miehensä kanssa aamukahdeksasta iltakahdeksaan slummia ympäröivien likaviemärien puhdistajana. Heidän kuukausitienestinsä yltävät 65 euroon, mikä riittää juuri ja juuri välttämättömien tarpeiden tyydyttämiseen.

Samassa slummissa asuva Omwati uhraa tällä hetkellä päivänsä työnhakuun, sillä kuuden lapsen äitinä myös hänen olisi osallistuttava perheensä elatukseen.

”Lukutaidottomina meillä ei ole tietoja oikeuksistamme eikä liioin keinoja nostaa perheitämme taloudellisesta ahdingosta”, naiset valittelevat.

”Jos olisin saanut koulutusta, voisin olla paremmin palkatussa työssä. Perheenikin olisi varmaan onnellisempi”, Babita toteaa.

Omwati myöntää kaipaavansa yhteisöä, jossa naiset yhdessä hakisivat ratkaisuja ongelmiinsa, ja jossa opittaisiin elämässä selviytymisen taitoja.

Naisista kumpikaan ei ole koskaan kuullut slummeissa toimivista naisten koulutukseen keskittyvistä ryhmistä.

Tienestit kasvavat

Naisten kouluttamiseen ja itsenäistämiseen pyrkii intialainen Baliga Memorial Trust -säätiö. Sen tavoitteena on saada Delhin slummien naiset pois köyhyysloukusta. Naisten sosiaalista ja taloudellista itsemääräämisoikeutta edesautetaan naisten keskinäisillä self help -työryhmillä. Ne mahdollistavat tuottoisan liiketoiminnan harjoittamisen ja lisäansioiden tienaamisen.

Baliga-säätiön self help -ryhmissä on 330 naista, jotka ovat iältään 18-50 -vuotiaita. Naiset on valittu mukaan tukiryhmiin perheen vähävaraisuuden perusteella. Osa naisista on työskennellyt tehtaissa ja liittynyt ryhmään paremman palkan toivossa.

Self help -ryhmissä naiset tienaavat alkuvaiheessa 5-8 euroa kuukaudessa, mutta markkinoiden laajetessa ja välikäsien vähetessä tulot nousevat jopa 40 euroon henkeä kohden. Yksi tärkeimmistä hyödyistä on kuitenkin yhteisön tarjoama henkinen tuki. Naisten vahvistunut itsetunto, opitut taidot ja slummin ulkopuolelle ulottuvat sosiaaliset suhteet luovat toiveikkuutta köyhyyden vähenemisestä ja oman elämän kohentumisesta.

Tekstiilisuunnittelua ja kynttilän valua

Työryhmän toiminta aloitetaan pankkitilin avaamisella ja säästösuunnitelman tekemisellä. Ryhmän tulee päättää, kuinka paljon kukin sen jäsenistä säästää omasta palkastaan – tai mahdollisesti perheensä varoista – yhteiselle tilille. Monessa ryhmässä kuukausittain talletettava summa on 100 rupiaa eli vajaat kaksi euroa.

Kun riittävä rahasumma on koossa ja mieleinen liikeidea löytyy, voi ryhmä myöntää itselleen lainan ja aloittaa kaupallisen toiminnan. Liikeidean on kuitenkin oltava kaikkien ryhmän jäsenten hyväksymä. Tienestiä voidaan kerätä myös myöntämällä korollista lainaa ryhmän ulkopuolisille henkilöille.

Self help -ryhmän käsite on lainattu Etelä-Intian Tamil Nadussa ja Karnatakassa toimivilta kansalaisjärjestöiltä. Intias

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu