Toimittaja henkensä uhalla

Irakilaisen tv-kanava Al Fayhaan toimittajat näkevät työnsä mahdollisuutena kylvää demokratian ja positiivisen kehityksen siemen Irakiin. Sen he tekevät henkensä uhalla.

 

alfayha.jpg

(Kuvaaja: Maria-Kaisa Jurva)

Kun Inam Jasasilta kysyttiin, haluaako hän olla mukana perustamassa tv-kanavaa Irakiin, hän ei epäröinyt hetkeäkään. Jasas oli paennut Saddam Husseinin diktatuuria Ruotsiin vuonna 1991 ja näki nyt mahdollisuuden palata takaisin.

”Me, jotka olemme töissä Al Fayhaa -kanavalla, koemme että teemme työtä Irakin hyväksi”, Inam Jasas sanoo. Hän on kanavan uutisankkuri, juontaja, tuottaja sekä tuotantopäällikkö.

Kriittisesti raportoiva, tutkiva ja analysoiva journalistiikka on vielä harvinaista Irakissa. Maassa ei ole vapaan ja riippumattoman median perinnettä.

”Olemme todellakin häirinneet terroristeja Irakissa, koska raportoimme jokaikisestä pommi-iskusta. Kritisoimme myös vallanpitäjiä, jotka eivät ryhdy toimenpiteisiin terroristeja vastaan. Saamme jatkuvasti paljon uhkauskirjeitä.”

Kanavan ensimmäinen toimipiste perustettiin Dubaihin, josta lähetykset aloitettiin vuonna 2004. Bagdad oli siihen liian vaarallinen paikka. Satelliitin kautta kanava näkyy kaikkialla maailmassa paitsi Amerikassa ja Australiassa.

Toisen vuoden jälkeen suorapuheisena tunnettu kanava ei saanut uutta lähetyslupaa Dubaissa, vaan toimituksen oli pakko pakata kimpsunsa ja kampsunsa ja muuttaa Irakiin.

Tällä hetkellä pääkonttori sijaitsee Sulemaniyassa Pohjois-Irakissa, mistä lähetykset alkoivat tämän vuoden alussa. Irakiin muuton yhteydessä kanava perusti sivupisteen Tukholmaan – Inam Jasas työskentelee nyt pääosin siellä.

Uhkien takia kanavan toimittajat ovat tiukassa suojeluksessa. Turvallisuusmiehet seuraavat reporttereita missä tahansa he liikkuvatkin.

Televisiotiimin reportaasikeikalla työt on tehtävä niin huomaamattomasti kuin mahdollista: auton kyljessä ei loista kanavan logo, ja kamerat ja mikrofonit ovat visusti piilossa. Pienimmänkin vaaran ilmaannuttua työtehtävä keskeytetään välittömästi.

Inam Jasas kieltää joutuneensa koskaan vakaviin vaikeuksiin eikä pelkokaan ole ongelma.

”Olen keskittynyt työhöni, enkä anna negatiivisten ajatusten saada valtaa”, hän sanoo, mutta lisää, että yksi kollegoista lopetti työt ja pakeni Irakista.

Kansainvälisen Reportterit ilman rajoja -lehdistönvapausjärjestön mukaan Irak on tällä hetkellä toimittajan vaarallisin työkenttä sitten toisen maailmansodan.

Tähän mennessä 184 toimittajaa ja media-avustajaa on menettänyt henkensä viidettä vuotta riehuvassa sodassa.

Irakilaiset toimittajat elävät erityisen vaarallisesti: ulkomaiset mediayhtiöt käyttävät heitä avustajina, kun eivät uskalla lähettää omia reporttereitaan paikalle.

Irakilainen toimittaja on myös halpaa työvoimaa, sillä heille maksetaan paljon vähemmän kuin kanavien omille kirjeenvaihtajille.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 08/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu