Khat on jokapäiväinen piriste

Khat tuo Jemenin miehet yhteen.

PÄIVI ARVONEN
teema2.jpgSayed Nabulusy kauppaa Sanaassa kahvipavunkuoria – ja pureskelee khatia.

Jemeniläisen kauppiaan Sayed Abdel Rahimin päivä alkaa khat-annoksen hankkimisella. ”En pysty keskittymään, ennen kuin olen hankkinut khatini. Jaksan tehdä päivän työni sen voimalla odottaen iltapäivää.”

Iltapäivällä pääkaupungin Sanaan vilinä hiljenee, kun miehet vetäytyvät khat-istuntoihinsa yksityiskoteihin. Khatin lehtiä pureskeltaessa tai imeskeltäessä niistä liukenee katiinia ja katinonia.

Khat piristää amfetamiinin tavoin, ai-heuttaa mielihyvää ja puheliaisuutta. Lisäksi aine vähentää ruokahalua ja seksuaalista aktiivisuutta.

Istunnoissa on tärkeää itse khatin lisäksi muiden miesten seura. Perinteisesti khat on kuulunut Jemenissä nimenomaan miesten elämään, ja naisten pääsy istuntoihin on ollut kielletty. Viime vuosina khat on kuitenkin yleistynyt myös jemeniläisnaisten keskuudessa, mutta naisten khatinkäyttö ei ole yhtä avointa eikä sosiaalisesti hyväksyttyä kuin miesten.

Khatin kanssa on muistettava myös sopiva lämpötila: mielihyvää tuova vaikutus saavutetaan nopeammin lämpimässä kuin kylmässä. Jälkeensä khat-istunto jättää melkoisen sotkun, sillä pensaan varret ja alimmat lehdet heitetään lattialle. Mällit syljetään erilliseen astiaan.

Liika käyttö voi viedä unen

Monien maanmiestensä tavoin Abdel Rahim on aloittanut khatin käytön varhain, kymmenvuotiaana.

”Nuorempana khat-istuntoni venyivät usein pitkiksi, ja saatoin tehdä hulluja asioita, joita jälkeenpäin kaduin. Kerran lähdin kesken session kivittämään työtoverini taloa, koska olin riidellyt hänen kanssaan päivällä. Liika khat ei ole hyväksi. Sopiva khat-istunto kestää kolmesta neljään tuntia”, mies sanoo.

Pitkäaikainen khatinkäyttö voi altistaa vatsahaavalle ja maksavaurioille, ja pahimmillaan aine voi aiheuttaa masennusta ja unihäiriöitä. Haittavaikutuksista jemeniläiset eivät kuitenkaan tunnu piittaavan.

”En tunne ketään, joka olisi yrittänyt päästä eroon khatista. Khat tuo mielihyvää elämääni. Liian pitkä päivittäinen käyttö tuo ongelmia, kuten painajaisia tai unettomuutta”, kertoo Fawzy El-Aryani.

Jemenissä khat ei ole laitonta, toisin kuin Suomessa.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu