PÄIVI ARVONEN
Kairolainen Amani Zainhom ehtii hengähtää piipullisen verran. Mukana myös poika Ahmed ja tytär Rasha.
Lokakuisena viikonloppuiltana kairolaisen Fishawi-kahvilan pöydät ovat täynnä. Jokaisessa pöydässä pulputtaa ja porisee vesipiippu, arabian Egyptin murteella shisha.
”Kotona en juuri ehdi tai jaksa polttaa vesipiippua, mutta nautin siitä ulkona kahviloissa, tietenkin ystävieni kanssa”, kertoo Ahmed-poikansa ja Rasha-tyttärensä sekä ystävättäriensä kanssa Fishawissa istuva Amani Zainhom.
Naapuripöydässä vesipiipusta nauttivat Ruhaya ja Manal Hossam, äiti ja tytär.
”Vesipiipun polttaminen on rentouttavaa. Yhteen piipulliseen kuluu puolisen tuntia. On pakko rauhoittua, toisin kuin tavallista tupakkaa polttaessa”, äiti sanoo.
Hedelmää ja hunajaa
Egyptiläisessä kulttuurissa vesipiippua poltetaan harvoin yksin; rentouttavan poltteluun kuuluu seurustelu ystävien kanssa. Basaarialueen laitamilla hedelmiä myyvä 82-vuotias Abdel Gauwad on kuitenkin säännön vahvistava poikkeus. ”Minulle shisha on meditaation apuväline, joka auttaa keskittymään ja selkeyttämään ajatuksia.”
Useimmiten egyptiläiset nauttivat vesipiipuissaan hedelmäaromilla maustettua tai tavallista tupakkaa. Fishawin suosituin tupakkamaku on omena, mutta tarjolla on myös hunajalla maustettua poltettavaa.
”Nykyään on paljon myös keinotekoisilla aromeilla maustettuja tupakoita. Olen kuullut, että ne ovat vaarallisia”, kertoo Khlaed Ahmed.
Piipussa voi porista vaara
Halvimmillaan vesipiipullisen saa yksinkertaisessa egyptiläiskahvilassa kahdella Egyptin punnalla eli noin 25 sentillä. Fishawin hinta on kolminkertainen – mainostetaanhan paikkaa internetissä muun muassa Egyptin ”suosituimmaksi teehuoneeksi”.
Piipputupakan haitallisuus ei egyptiläisiä vesipiipunpolttajia tunnu vaivaavan. Moni polttelija uskoo edelleen, virheellisesti, että piipputupakka on tavallista tupakkaa terveellisempää.
Tutkimusten mukaan piipunpoltto on kuitenkin jopa vaarallisempaa kuin perinteinen tupakointi.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2008