Virtuaaliyhteisö palvelee maailman irakilaisia

Internet mahdollistaa yhteydenpidon ympäri maailmaa hajaantuneille irakilaisille.

Monille ghurbasta eli koti-ikävästä kärsiville irakilaisille internet on paitsi tiedon myös vertaistuen valtatie.

Eräänä iltana turkulaisessa lähiössä asuva Thamer asetti kuulokkeet korvilleen ja istahti tietokoneensa ääreen. Hän meni Paltalk -keskusteluryhmään, jossa eriskummallinen arabiankielinen ilmoitus kiinnitti hänen huomionsa:

”Tervetuloa kihlajaisjuhlaan! Tilaa tarjolla 250:lle ensimmäiselle!”

Onnellinen tapahtuma oli määrä viettää Ruotsissa asuvan nuoren irakilaismiehen Wisamin ja Irakissa asuvan naisen, Su’adin välillä.

Thamer klikkasi itsensä uteliaisuuttaan juhlapöytään, laskurin mukaan 210:nä vieraana. Ruutu täyttyi ruusuista, ja kaiuttimista alkoi tulvia samettinen irakilainen rakkauslaulu. Illan isäntä, herra Admani, pyysi läsnäolijoita kohottamaan hiirellä ohjattavaa virtuaalikättään onnentoivotukseksi.

Jotakuinkin tällaiselta näyttää teknologian vallankumous maailmanlaajuisessa irakilaisyhteisössä.

Illan kiivaimpina tunteina kello yhdentoista jälkeen irakilaiset ylläpitävät yhteensä 36 keskusteluhuonetta, mutta palvelimesta löytyvät myös libanonilaiset, palestiinalaiset ja egyptiläiset omine huoneineen.

Joka nurkkakunnalle oma nurkka

Jokaiselle irakilaiselle on tarjolla jotakin: vasemmistolaisille, islamisteille, perinneruokien ystäville, jalkapallofaneille, mutta myös aviopuolisoa metsästäville.

Politiikkaa ruotivissa huoneissa keskustelu käy pikkuhiljaa kiivaammaksi ja loppuyöstä lähentelee jo huutamista. Toisaalla taas riemuitaan, kun eri puolille maailmaa kadonneet tutut törmäävät toisiinsa.

Suosituimmat Paltalkin huoneet ilmoittavat jo päiviä aikaisemmin viikko-ohjelmastaan. Erityisen kiivas kamppailu käydään huoneiden ylläpitäjien välillä laulajien ja urheilijoiden houkuttelemiseksi yleisön eteen.

Irakin poliittiset ryhmät alkoivat ilmaantua Paltalkiin maan parlamenttivaalien alla vuonna 2005. Nyt palvelin heijastelee irakilaisyhteisön poliittista tilannetta. Monet mielipide- ja harrasteryhminä aloittaneet huoneet ovat muuttuneet pikkuhiljaa poliittisten, uskontokuntakohtaisten ja etnisten ryhmien takapihoiksi.

Aivan hiljattain Paltalkiin saapui uusi ilmiö: keskusteluhuoneita on alettu merkitä kaupunkien, jopa tiettyjen shia- tai sunnienemmistöisten korttelien mukaan. Najafilla, Karbalalla ja Bagdadissa sijaitsevalla Sadrin kaupunginosalla on oma huoneensa, jossa samanhenkiset voivat kohdata, asuivatpa he Turun Varissuolla tai Australian Sydneyssä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 3/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu