Kun suojelusta tulee vaara

Kamerunilaisäidit yrittävät estää aikaisen avioliiton tytärtensä rintojen "prässäyksellä".

”Muistan kuulleeni rintojen ’prässäyksestä’ jo ollessani lapsi”, 43-vuotias lääketieteen antropologi Flavien Ndonko kertoo.

Kamerunilaiselle Ndonkolle perinteen laajuus synnyinmaassaan paljastui todella vasta vuonna 2006, jolloin hän koulutti paikallisia naisia seksuaalivalistusasioissa.

”Koulutustilaisuudessa eräs nainen kertoi, että hänen äitinsä oli ’prässännyt’ hänen rintojaan kuumalla kivellä. Kertomuksen jälkeen selvisi, että puolet läsnä olleista nuorista naisista oli kokenut vastaavaa”.

Vaietun perinteen paljastuminen laajaksi ilmiöksi kiinnitti Ndonkon huomion. Hänen työryhmänsä päätti ottaa rintojen prässäyksen osaksi alueen seksuaalivalistuskampanjaa.

Julmaa suojelua

Arviolta kaksi miljoonaa kamerunilaisnaista on joutunut rintojen prässäyksen uhriksi.

Rintoja lytistetään erilaisilla kuumennetuilla esineillä: tulikuumilla kivillä, pyyhkeillä, petkeleillä, lehdillä tai kookospähkinöillä. Operaatio on paitsi erittäin kivulias myös terveydelle haitallinen.

Rintojen prässäys aiheuttaa pysyviä vaurioita. Pahimmillaan se tuhoaa rinnat kokonaan estämällä niiden kasvun. Rintojen prässäyksen läpikäyneet naiset eivät ehkä koskaan pysty imettämään ja saattavat tuntea kovia kipuja rinnoissa. Rintoihin voi muodostua kystia ja prässääminen saattaa altistaa rintasyövälle. Usein fyysisiin kipuihin liittyy henkistä tuskaa, kun rinnat eivät kehity normaalisti.

Ndonkon työryhmä tutki syitä perinteen elinvoimaisuudelle. Selvisi, että sen taustalla on äitien huoli tyttäriensä tulevaisuudesta. Rintoja prässäämällä pyritään tekemään tytöistä vähemmän seksuaalisesti viehättäviä.

Kamerunilaiset nuoret aloittavat seksielämänsä yhä nuorempina, selviää Saksan kehitysyhteistyöviraston teettämästä tutkimuksesta. Samalla lisääntyvät ei-toivotut raskaudet ja hiv-tartunnat, joiden seurauksena nuoret naiset ajautuvat yhä useammin koulutuksen ulottumattomiin.

Näiltä uhkilta äidit pyrkivät suojelemaan tyttäriään – keinolla millä hyvänsä.

Täti tukee

Kamerunilaisnaiset perustivat Renata-järjestön (Réseau national des associations de tantines) kampanjoidakseen rintojen präs-säystä vastaan. Järjestössä työskentelee vapaaehtoisina kamerunilaisia, naimattomia naisia. He kertovat kouluissa ja kirkoissa rintojen prässäyksen haitallisuudesta ja muista seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista.

Renata-järjestön nimi polveutuu vanhasta kamerunilaisesta perinteestä. Täti, tantine, oli ennen nuoren tytön läheisin uskottu ja myös neuvonantaja seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa.

Perinne on katkennut kaupungistumisen myötä. Tädit asuvat usein kaukana sisarustensa tyttäristä ja enää harvoin keskustelevat nuorten kanssa seksistä. Kun täti ei enää toimikaan nuoren uskottuna, nuorilla ei useinkaan ole ketään vanhempaa sukulaista, jonka kanssa keskustella aiheesta. Seksistä on tullut vaiettu ja hävetty tabu.

Tantines-ohjelma tarjoaa nuorille neuvonantajan ja kuuntelijan.

Tähän mennessä on koulutettu yli 7 000 vapaaehtoista nuorta naista toimimaan tyttöjen ”täteinä” eli antamaan seksivalitusta kouluissa sekä henkilökohtaista neuvontaa koulujen ulkopuolella.

Miesten silmät avattu

Valistuksen seuraukset ovat jo näkyvissä: nuoret tiedostavat paremmin seksuaaliterveyteen liittyvät riskit. Renata-järjestön kampanjointi kirkoissa ja kouluissa on osoittautunut hyödylliseksi rintojen präs-säyksen kaltaisten haitallisten perinteiden kitkemisessä.

Ennen kampanjaa miehet eivät useinkaan tienneet rintojen prässäyksen olemassaolosta; siitä myös vaiettiin.

Tänä vuonna kampanjan on tarkoitus laajeta Kamerunin rannikkoalueelle sekä maan länsi- ja keskiosiin.

”Ikävä kyllä rintojen prässäystä harjoitetaan edelleen osissa Kamerunia”, Flavien Ndonko kertoo.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu