Kongojokeen suunnitellaan jättipatoa
Afrikka. Kongojokeen on tarkoitus rakentaa Iso Inga -niminen pato. Padon korkeudeksi tulisi 205 metriä ja patoaltaasta 15 kilometriä pitkä. Voimala tuottaisi vuodessa 320 terawattituntia sähköä eli se lisäisi Afrikan sähköntuotantoa kolmanneksella.
Kiinan kolmen solan pato jää kevyesti kakkoseksi, mikäli Kongon demokraattiseen tasavaltaan suunniteltu jättiläismäinen vesivoimalasuunnitelma toteutuu.
Sähkönjakelua varten rakennettavan verkoston suunnitellaan ulottuvan pohjoisessa Egyptiin, lännessä Nigeriaan ja etelässä Etelä-Afrikkaan.
Grand Ingaksi nimetyn hankkeen takaa löytyy kansainvälinen energiajärjestö WEC, joka on herättänyt henkiin jo 1980-luvulla ensimmäisiä kertoja esitetyn ajatuksen.
Suunnitelman mukaan rakennushankkeen pitäisi käynnistyä 2014. Sähkönjakelun on tarkoitus alkaa 2020-luvun alkupuolella. Nyt meneillään on rahoituksen hankkiminen, johon WEC toivoo sekä Afrikan valtioiden että muiden rahoittajien panostavan. Kustannusten arvioidaan nousevan yli 50 miljardin euron.
Munuaiskauppa kuriin
Filippiinit. Filippiineillä kielletään luovutetun munuaisen siirto muille kuin sukulaisille. Kiellon tarkoitus on lopettaa köyhien munuaisilla käytävä kauppa.
Munuaisen on Filippiineillä saanut vaihdettua huokeaan hintaan. Pakistanin ja Kiinan kiristettyä omia säännöksiään siitä on tullut elinsiirtoturistien suosikkikohde. Virallisesti elinkauppa on kielletty, mutta joka vuosi noin 500 ulkomaalaista on käynyt siirrättämässä sisuksiinsa filippiiniläisen munuaisen.
Rikolliset elinkauppiaat hyödyntävät sumeilematta köyhien filippiiniläisten hätää. Hiljattain paljastuneessa tapauksessa välittäjät pakottivat yhdeksän miestä munuaisenluovuttajiksi. Luovuttajille luvattiin noin 1 800 euroa per munuainen, ja välittäjät myivät elimet eteenpäin reilulla 3 000 eurolla. Munuaisen saajalle operaatio munuaisineen maksoi noin 30 000 euroa.
Guatemala jarruttaa lapsikauppaa
Guatemala. Guatemalan viranomaiset ovat keskeyttäneet yliG 2 000 lapsen adoption ulkomaille. Ennen kuin adoptioprosessien annetaan jatkua, viranomaiset aikovat tarkistaa, että jokainen lapsi todella on biologisten vanhempiensa vapaaehtoisesti adoptoitavaksi luovuttama.
Guatemalan adoptiokäytäntöjä on moitittu vilpillisiksi ja korruptoituneiksi, maata on syytetty adoptioteollisuuden sallimisesta ja lapsia välittävät toimistot ovat kukoistaneet. Nyt myös lainsäädäntöä on uudistettu ja tarkoitus on panna piste lapsikauppaepäilyille.
Guatemalasta adoptoitiin ulkomaille viime vuonna noin 5 000 lasta. Heistä suurin osa adoptoitiin Yhdysvaltoihin, ja jokainen heistä ”maksoi” vanhemmilleen noin 25 000
dollaria.
Enemmistö arvostaa lehdistönvapautta
Maailma. Suurin osa maailman ihmisistä pitää lehdistönvapautta tärkeänä asiana ja vastustaa hallitusten puuttumista kansalaisten internetin käyttöön. Tämä käy ilmi 20 maassa tehdystä mielipidetutkimuksesta, jonka WorldPublicOpinion.org julkisti vappuna. Tutkimuksen piiriin kuuluneissa maissa asuu 59 prosenttia maailman väestöstä, ja kysymyksiä tehtiin yhteensä 18 122 ihmiselle.
Yli puolet vastanneista oli sitä mieltä, että jokaisella tulisi olla vapaa pääsy kaikkialle internetiin, kolmannes kuitenkin antaisi hallituksen rajoittaa joillekin sivuille pääsyä. Kiinassa, jossa hallitus sensuroi internetin sisältöjä, seitsemän kymmenestä kyselyyn osallistuneesta kannatti nettivapautta. Ainoastaan jordanialaisista suurin osa (63 prosenttia) antaisi hallituksen estää tietyille sivuille pääsyn. Myös Iranissa rajoitukset saivat runsaahkoa kannatusta (44 prosenttia).
Internetin käytön vapauttakin arvokkaampana kansalaiset pitivät lehdistönvapautta. Myös oikeutta lukea muiden maiden – vaikka valtion vihamielisinä pitämienkin – julkaisuja pidettiin tärkeänä.
Eniten mielipiteet hajautuivat, kun kysyttiin, saako hallitus estää lehdistöä julkaisemasta sellaista aineistoa, jota se pitää uhkana yhteiskunnan rauhalle. Yli puolet kaikista kyselyyn vastanneista vastusti hallituksen puuttumista asiaan. Jordaniassa, Palestiinassa ja Indonesiassa enemmistö kuitenkin sallisi hallituksen kontrollin. Kannatusta ajatus sai myös Iranissa, Egyptissä, Turkissa ja Venäjällä. Silti näissäkin maissa suurin osa oli sitä mieltä, että oman maan lehdistön vapautta ei nykyisestä saa ainakaan kaventaa.
EU:lle lobbaussäännöt
Bryssel. Euroopan parlamentti hyväksyi toukokuussa mietinnön, joka luo pelisäännöt lobbaukselle eli edunajamiselle Euroopan unionissa. Mietinnössä vaaditaan lobbareiden rekisteröitymistä.
Rekisteröitymisellä lobbari saisi samanaikaisesti pääsyn parlamenttiin, komissioon ja neuvostoon. Tähän asti vain parlamentilla on ollut lobbarirekisteri.
Parlamentin jäsenet ovat myös vaatineet, että lobbausorganisaatiot paljastaisivat sekä rahoituksensa lähteet että lobbaukseen käyttämänsä varat.
Brysselissä toimii noin 15 000 lobbaria ja 2 500 lobbausjärjestöä. Yli 70 prosenttia lobbareista edustaa teollisuutta.
Uusi säännöstö ei koske lakimiehiä, jotka antavat laillista neuvontaa EU-päättäjille. Esimerkiksi europarlamentaarikko Satu Hassi on arvostellut tätä.
”Suuri osa ammattilobbareista on juristeja ja suuri osa lobbauksesta on naamioitavissa ’lailliseksi neuvonnaksi’”, Hassi toteaa tiedotteessaan.
Kumppani käsitteli lobbausta laajalti teemassaan numerossa 11/2007.
Korruptio kalvaa Tansaniaa
Tansania. Norjalainen konsulttiyhtiö Norconsult on vetäytynyt Tansaniasta korruptioepäilyjen vuoksi. PriceWaterhouseCoopers-tilintarkastusyhtiö on paljastanut yhtiötä tutkiessaan noin 85 000 euron epäilyttävät maksut, Development Today -lehti kertoo. Myös Maailmanpankki tutkii Norconsultia liittyen aiempiin epäilyihin.
Norjalaisen Aftenposten -lehden mukaan Norconsult osallistui projektiin, jossa pyrittiin parantamaan vedenlaatua Tansanian talouspääkaupungissa Dar es Salaamissa. Konsultoiva insinööritoimisto on ilmoittanut lopettavansa toimintansa Tansaniassa.
Korruptio on ollut Tansaniassa muutenkin esillä viime aikoina. Maan pääministeri Edward Lowassa erosi helmikuussa korruptioskandaalin vuoksi. Myös maan keskuspankin johtaja erotettiin sen jälkeen, kun pankki maksoi tuntuvia summia lukuisille tekaistuille yrityksille.
Development Todayn mukaan skandaalien jälkimainingeissa Tansanialle suoraa budjettitukea antavat maat, muun muassa Suomi ja Ruotsi, ilmoittivat siirtävänsä päätöstä seuraavan budjettivuoden avusta. Tansania sai viime vuonna budjettitukea noin 440 miljoonaa euroa, josta Pohjoismaiden osuus oli noin neljännes.
Aseet pelottavat Angolassa
Angola. Angolan hallitus kehotti huhtikuun alussa YK:ta sulkemaan Luandassa neljä vuotta toimineen ihmisoikeustoimiston.
YK suostui vaatimukseen, mutta paikallisten tarkkailijoiden mukaan ihmisoikeustilanne ei ole kohentunut niin, että toimiston sulkeminen olisi ollut aiheellista. Huolenaiheena eivät ole pelkästään levottomuudet Cabindan maakunnassa. Angolassa järjestetään vaalit syyskuussa, ja ihmisoikeustarkkailijat pelkäävät, että odotettavissa on vaikeuksia.
Sisällissodan jäljiltä maassa on edelleen paljon aseita. Monet yksityiset ”turvayhtiöt” ovat aseistettuja. Suurimmat yhtiöt ovat korkeiden sotilasjohtajien ja hallituksen virkailijoiden omistamia.
Ei aseita maihin
Afrikka. Aseita Zimbabween kuljettanut kiinalaisalus on lähtenyt takaisin Kiinaan, koska se ei kyennyt toimittamaan lastiaan perille, kiinalaislähteet kertovat.
Huhtikuussa satamatyöntekijät Etelä-Afrikassa kieltäytyivät purkamasta aselastia. Eteläafrikkalainen oikeusistuin myös kielsi aseiden kuljettamisen maan läpi Zimbabween. Sama toistui Angolassa. Angolalaisen ammattiliiton jäsenet valvoivat, ettei aseita tuotu maahan.
Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on vaatinut kaiken aseviennin lopettamista Zimbabween, sillä aseita on epäilty käytettävän ihmisoikeusloukkauksiin.
Opettajat pakenevat väkivaltaa
Zimbabwe. Maaseudun koulujen opettajat pakenevat vaalien jälkeen puhjenneita väkivaltaisuuksia Zimbabwessa.
Moni opettaja toimi vaalitoimitsijana ja on nyt joutunut uhkausten ja hyökkäysten kohteeksi. Maan opettajajärjestön mukaan yli 1 000 opettajaa on pahoinpidelty ja yli sata koulua on joutunut sulkemaan ovensa.
Lukuvuoden loppukokeet pidetään kesäkuussa, ja opettajajärjestössä pelätään, että ilman opettajaa ja opetusta jääneet lapset ja nuoret eivät selviä päättökokeesta.
”Vuodesta 2008 uhkaa tulla Zimbabwen koulutuksen pahin vuosi”, sanoo opettajajärjestön pääsihteeri Raymond Majongwe.
Hallitus ja oppositio syyttelevät väkivallasta toisiaan.
Zimbabwen tilanne on ollut erityisen jännittynyt, koska maaliskuun lopun presidentinvaalien tulosten julkistaminen viivästyi toukokuun alkuun. Presidentinvaalin toinen kierros järjestetään kesäkuun lopulla. Oppositiopuolueen MDC:n jäsenet ovat syyttäneet presidentti Robert Mugaben hallitusta järjestelmällisestä väkivallasta oppositiota kohtaan.
Lapset pois vankilasta
Sambia. Vankila ei ole sopiva kasvuympäristö lapsille, on sambialaisen sosiaalihallinnon kanta. Hiljattain sosiaalityöntekijät Kabwen kaupungista Keski-Sambiassa hakivat Mukobekon vankilasta viisi äitiensä mukana vankilaan joutunutta lasta. Lapsista vanhin oli nelivuotias, nuorin vasta viiden kuukauden ikäinen.
Lapset vietiin vankilasta äitiensä suostumuksella. Ennen lasten luovutusta äidit saivat lainopillista neuvontaa ja lupauksen siitä, että vapauduttuaan he saavat lapset itselleen. Siihen saakka lapset asuvat sijaiskodeissa.
Kansanmurhasta epäillyn rahat jäihin
Kenia. Kenian hallitus jäädytti toukokuussa Ruandan kansanmurhaan osallisuudesta syytetyn liikemiehen Felicien Kabugan varat.
YK:n perustama kansainvälinen Ruanda-tuomioistuin asetti Kabugan syytteeseen vuonna 1998. Miljonääriä syytetään muun muassa aseiden levittämisestä ja etnisten ryhmien välistä vihaa lietsovan radioaseman johtamisesta.
Kenian viranomaiset ovat sanoneet Kabugan käyttävän huomattavia varojaan viranomaisten pakoiluun ja muiden etsintäkuulutettujen auttamiseen. Viranomaisten mukaan Kabuga omistaa vaimonsa kanssa useita Keniassa toimivia yrityksiä. Ruanda-tuomioistuimen mukaan Kabuga on viime vuosina vieraillut Keniassa useasti.
Ruandan vuonna 1994 tapahtuneessa kansanmurhassa sai surmansa yli 800 000 ihmistä.
Merihevoset palasivat Thamesiin
Britannia. Vielä 50 vuotta sitten Lontoon läpi virtaava Thames-joki oli löyhkäävä avoviemäri ja sitä kuvattiin biologisesti kuolleeksi. Nyt entisessä likaviemärissä uiskentelee monen sorttisia vesieläimiä, uusimpia paluumuuttajia ovat merihevoset.
Ensimmäiset lyhytkuonoiset merihevot (Hippocampus hippocampus) havaittiin jo puolitoista vuotta sitten, mutta kannan haluttiin antaa kasvaa ja asettua rauhassa ennen asian julkistamista.
Thamesin saastumista vastaan alettiin kamppailla 1960-luvun lopulla, eikä uusista viemäreistä enää ohjattu jätevesiä suoraan jokeen. Samoihin aikoihin teollisuuden päästöjä alettiin rajoittaa. Sen jälkeen elämä on palannut Thamesiin pikku hiljaa, ensimmäinen lohi joesta löydettiin jo vuonna 1974. Nyt siellä pulikoivat merihevosten lisäksi muun muassa aurinkoahvenet, kampelat ja ankeriaat. Jopa pyöriäiset nousevat toisinaan jokeen syömään.
Luvassa huonoa tuulta
Kambodzha. Meneillään oleva rotan vuosi ei näytä suosivan Kambodzhaa. Ei ainakaan, mikäli uskoo maan kuninkaallisen astrologin Im Borinin ennustuksiin. Ja monet uskovat – Borinin kerran vuodessa ilmestyvä ennustuskirja on aina ilmestyessään pokkareiden best seller.
Im Borin ennustaa Kambodzhaan Rotan vuodeksi pahoja tulvia, käsittämättömän rankkoja sateita ja huonoa riisisatoa. Inflaatio jatkaa laukkaamistaan, ruoan hinta nousee ja väkivalta lisääntyy. Suolakin kallistuu.
Jopa hallituksen korkeiden virkamiesten puolisot ovat Borinin mukaan huonolla tuulella koko vuoden, ja turhautuvat ja kiukustuvat helposti.
Leijonat pois lavalta
Etelä-afrikka. Eläinten vieminen oopperanäyttämölle on suututtanut eteläafrikkalaiset eläinsuojelujärjestöt. Niiden valtakunnallisen kattojärjestön NCSPCA:n mielestä kahden leijonan, tiikerin ja hevosten käyttäminen johannesburgilaisen teatterin esittämän Aida-oopperan ”rekvisiittana” on epäeettistä ja tuomittavaa.
Leijonien ja tiikerin vakituinen asuinpaikka on turistien suosimalla suojelualueella, josta niitä kuljetetaan näytöksiin ja takaisin. Hevoset ovat hankkineet esiintymiskokemusta poliisin palveluksessa.
NCSPCA kehottaa teatterilaisia käyttämään tervettä järkeä ja lopettamaan eläinten stressaamisen.
Free Tibet -lippuja ommeltiin Kiinassa
Kiina. Etelä-Kiinassa, Guangdongin maakunnassa tekstiilitehtaan työläiset luulivat ompelevansa mitä tahansa värikkäitä lippuja. Sitten joku heistä huomasi televisiosta, että samanlaisia liehuteltiin Tiibet-mielenosoituksissa. Tarkkaavainen työläinen ilmoitti havaintonsa poliisille.
Tehtaan omistaja kertoi viranomaisille, että tilaus oli tullut ulkomailta, eikä hänellä ollut käsitystä siitä, mitä lipuissa luki tai mihin tarkoitukseen ne oli tilattu.
Lopulta laatikoittain Free Tibet -tekstillä varustettuja lippuja päätyi poliisin haltuun, mutta viranomaiset epäilivät, että osa tuotteista oli jo ehditty toimittaa tilaajalle.
Bhutanin ministerit jäävät ilman kakkosautoa
Bhutan. Vastedes maan ministerit saavat tyytyä yhteen autoon, päätti Bhutanin hallitus. Aiemmin jokaiselle ministerille on hankittu kaksi autoa, yksi työ- ja toinen yksityiskäyttöön.
Pääministeri saa kulkupelikseen Toyota Land Cruiserin, muiden ministerien on tyytyminen pienempiin Toyota Pradoihin. Myös korkeat virkamiehet saavat käyttöönsä Pradot. Parlamentaarikoille puolestaan saa riittää Toyota Yaris polttoaineineen ja huoltoineen. Yariksen sijaan kansanedustaja voi valita 700 000 ngultrumin eli noin 10 600 euron könttäsumman.
Päätös koskee myös tulevaisuutta – sen mukaan Toyota Land Cruisereita ei jatkossakaan valtion varoista hankita muille kuin pääministerille ja kuninkaallisen perheen jäsenille.
Vihersissit soluttautuvat puutarhoihin
Maailma. Vanhan viisauden mukaan tärkeintä elämässä on puutarhanhoito. Oman puutarhan
puuttuessa aktiiviset kansalaiset eri puolilla maailmaa ovat siirtyneet suoraan toimintaan ja ryhtyneet puutarhasisseiksi.
Puutarhasissit tuikkaavat istutuslapionsa lupaa kysymättä muiden multiin ja kylvävät siemeniä ja pistokkaita joutomaille. Sissit toimivat soluissa, joiden tarkoin organisoidut iskut näkyvät kukkivina liikenteenjakajina tai parsaa puskevina pientareina. Suomessa hamppuaktivistit ovat tehneet istutusiskuja muun muassa liikenneympyröihin, mutta yhtään puutarhasissisolua ei ole tiettävästi toiminnassa.
Pohjimmiltaan puutarhasisseily on tietenkin poliittista toimintaa, jonka tarkoitus on kyseenalaistaa niin maan käyttö- kuin omistusoikeuskin.
Tyhmä kysymys: partakone vai -terät?
Palstalla kysytään kysymyksiä, jotka mietityttävät, mutta joita ei muualla kehtaisi esittää.
Ekologisinta lienee antaa parran kasvaa. Mutta jos haluaa karvoistaan eroon – joko naamassa tai säärissä – kumpi on ekologisempi valinta sähkölaite vaiko irtoterät?
Eettisen kuluttamisen neuvoja Juha Beurling Kuluttajaliitosta vastaa:
“Jos partansa ajaa vain harvoin, ei sen takia kannata hommata sähkölaitetta. Mutta jos parran ajaa usein, voi parranajokone olla parempi vaihtoehto riippuen siitä, mistä sähkö tulee. Esimerkiksi itse haluan edistää tuulisähkön käyttöä, joten minulle sähköparranajokone on hyvä vaihtoehto.
Lisäksi, jos höylää paljon, kuluu irtoteriäkin paljon. Vaikka irtoterä on pienikokoinen, kuluu sen valmistamiseen silti huomattavan paljon energiaa.
Kuluttaja-lehdessä 8/2007 on vertailtu parranajokoneita eri ominaisuuksiltaan. Ympäristönäkökulmasta sekä muilta ominaisuuksiltaan parhaaksi tässä vertailussa selvisi Philips HQ 6699.”
Kuukauden kamppis: Burman asialla
Vaikuttamistyö on järjestömaailman uusi hitti. Minkä kaiken puolesta maailmalla kampanjoidaan?
Vaikka Burma ei Pohjois-Korean tapaan ole ulkomaalaisilta suljettu, on se sitä omille kansalaisilleen. Ulkomaille matkustaminen on rajoitettua ja sotilasjuntan avoin vastustaminen vaarallista. Sotilasjuntan säätelemästä maasta oli vaikeaa saada tietoa jo ennen kun juntta Nargis-hirmumyrskyn jäljissä kiristi ulkomaalaisten pääsyä maahan.
Silti Burmaa, viralliselta nimeltään Myanmaria, koskevaa tietoa löytyy internetistä paljon. Siitä valtaosa on erilaisten järjestöjen kokoamaa tai tuottamaa. Burman asiaa ajavia järjestöjä toimii kymmenissä maissa, yksi ammattimaisimmin toimivista on Isossa-Britanniassa vuodesta 1991 lähtien toiminut Burma Campaign. Järjestö tunnustaa avoimesti väriä: se tukee vuonna 1990 vaalit voittanutta demokratialiikettä ja Aung San Suu Kyitä, jota juntta on pitänyt kotiarestissa.
Vaikka burmalaisten pääsy internettiin on kotimaassa rajoitettua, löytyy verkosta myös burmankielistä uutisointia. Esimerkiksi Japanin Burma-kampanjan sivuilla on burmankielinen uutisosio, samoin Burma-uutisointiin keskittyneellä Mizzima News -sivustolla.
Juntan valtaa tukevia järjestöjä tai uutissivuja ei itse maan ulkopuolelta juuri löydy.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008