Samaan aikaan kun muukalaisviha kasvaa Venäjällä, Pietarin kaupunki ponnistelee määrätietoisesti suvaitsevuuden lisäämiseksi. Kaupunki on palkittu Unescon kunniakirjalla vuonna 2006 julkistetusta viisivuotisesta suvaitsevaisuusohjelmasta.
Työvoimapula houkuttelee Venäjälle ulkomaista työvoimaa erityisesti Ukrainasta, Valko-Venäjältä ja Keski-Aasiasta. Koska työlupien saaminen on hankalaa, osa vierastyövoimasta oleskelee maassa laittomasti. Erityisesti laiton oleskelu on lisännyt venäläisten muukalaisvihaa. Lehdistö osallistuu peittelemättömästi vihan lietsontaan.
”[Kuten Suomessa,] myös meillä on journalistin eettiset ohjeet, mutta niitä ei noudateta. Asenteet ovat ikävä kyllä koventuneet erityisesti valtakunnallisissa lehdissä ja Moskovassa”, selvittää Venäjän paikallislehtien johtajien allianssin toiminnanjohtaja Sofija Dubinskaja.
Dubinskaja kiittelee Pietarin kaupungin ilmapiiriä.
”Täälläkin on rasistisia hyökkäyksiä, mutta niihin syyllistyvät enimmäkseen ääriryhmät. Keskimäärin pietarilaiset ovat suvaitsevampia, sillä he ovat älykkäämpiä kuin vaikkapa me moskovalaiset”, Dubinskaja nauraa.
Lehdistö manipuloi tilastoja
Maahanmuuton tutkimuskeskuksen johtava tutkija Dmitrij Poletaev tuomitsee jyrkästi venäläisen lehdistön vääristelemät asiantuntijalausunnot.
”Lehdissä ei juuri näy laadukkaita asiantuntijoiden haastatteluja. Se on hyvin vaarallista. Minunkin sanomisiani on vääristelty”, Poletaev sanoo.
Esimerkiksi Itogi -lehdessä julkaistiin miliisin edustajan kirjoittama artikkeli, jonka mukaan viime vuonna maahanmuuttajien tekemistä 54 000 rikoksesta kolmannekseen syyllistyi laiton maahanmuuttaja. Muut lehdet lainasivat uutista virheellisesti ja kertoivat, että joka kolmas Venäjällä tehty rikos on laittoman maahanmuuttajan tekemä. Todellisuudessa Venäjällä tehdään vuosittain kolme miljoonaa rikosta, joista maahanmuuttajien tekemiä on vain 3–4 prosenttia.
Punaiset ristit yhdessä ihmiskauppaa vastaan
Dubinskaja ja Poletaev osallistuivat lokakuussa Pietarissa medialle järjestettyyn seminaariin, jonka järjestäjinä olivat Suomen Punainen risti ja Venäjän Punaisen ristin Pietarin-alueosasto. Seminaarissa käsiteltiin muun muassa Venäjän ja Pietarin maahanmuuttotilannetta ja lehdistön roolia asennetyössä.
Punaisen ristin Pietarin-alueosaston ohjelmakoordinaattorin Natalia Zaibertin mielestä Pietarissa on kunniapalkinnosta huolimatta vielä paljon tehtävää maahanmuuttajien tilanteen parantamiseksi. Kaupungissa on arviolta 100 000 rekisteröimätöntä maahanmuuttajaa.
”Ihmisiä elää täällä vuosikaudet ilman minkäänlaisia papereita ja oikeusturvaa. Tämä on johtanut muun muassa ihmiskaupan räjähdysmäiseen kasvuun. Seuraava hankkeemme liittyykin näiden uhrien auttamiseen”, Zaibert kertoo.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2009.