Eliitti tienaa kaivoksilla

Global Witness -järjestön mukaan Kambodzhan kaivosoikeudet on jaettu pääministerin lähipiirille.

Kambodzha. Kambodzhan poliittinen eliitti on kaapannut maan öljy-, kaasu- ja mineraalivarallisuuden ja riskeerannut maan taloudellisen tulevaisuuden, kertoo lontoolaisen Global Witness -järjestön helmikuun alussa julkaistu raportti.

Country For Sale (Maa myytävänä) -raportin mukaan valtaus- ja kaivosoikeudet on jaettu pääministeri Hun Senin lähipiirille, armeijan ylimmille kenraaleille ja hyvin maksaville ulkomaalaisille yrityksille. Raportti paljastaa kambodzhalaisten voimahahmojen yhteydet yli 70 kaivannaissektorin yritykseen.

“Sama poliittinen eliitti, joka tuhosi maan metsävarat, hallitsee nyt mineraali- ja öljyvaroja”, kertoi Global Witnessin kampanjajohtaja Gavin Hayman Bangkokissa. “Ellei meno muutu, kokonainen sukupolvi saattaa menettää mahdollisuuden nousta pois köyhyydestä.”

Öljyjätti Chevron löysi ensimmäiset öljy- ja kaasuesiintymät Kambodzhan aluevesiltä vuonna 2005. Pumppaamisen on arveltu alkavan vuonna 2011. Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan maan öljytulot voisivat nousta ensi vuosikymmenen lopulla 1,7 miljardiin dollariin vuodessa.

Global Witness varoittaa maata resurssikirouksesta, missä luonnonvaroiltaan rikasta maata vaivaavat heikko inhimillinen kehitys, huono hallinto ja lisääntynyt korruptio. Global Witnessin saamien tietojen mukaan ulkomaisten yhtiöiden maksamat miljoonien dollarien valtausmaksut näyttävät olevan kateissa valtion kassasta.

Lepsut avunantajat

Järjestö vaatii ryhtiä ulkomaisilta investoijilta. “Yritysten täytyy osoittaa, mitä ne maksavat Kambodzhan hallitukselle päästäkseen käsiksi luonnonvaroihin. Muutoin niitä voidaan syyttää korruptiosta ja rikoskumppanuudesta”, Gavin Hayman totesi.

Huutia saavat myös Kambodzhan avunantajat, jotka ovat ummistaneet silmänsä väärinkäytöksiltä.

Länsimaiden, Japanin ja Kiinan antama apu kattaa noin puolet valtion vuosibudjetista.

Kambodzhan Lontoon-suurlähettiläs Nambora Hor pitää Global Witnessiä huonosti johdettuna ryhmänä, joka sortuu naiiveihin ja vahingollisiin mustamaalauskampanjoihin. Horin mukaan Kambodzhan hallitus aikoo panostaa kaivannaissektorilta saatavien tulojen hallintoon ja käyttää tulot kansalaisten sosiaalipalveluihin.

“Hallitus työskentee kovasti perustaakseen kattavan järjestelmän kaivannaissektorin hallinnoimiseksi. Se perustuu parhaisiin käytäntöihin, läpinäkyvyyteen ja tilivelvollisuuteen”, Hor sanoo lähetystön tiedotteessa.

Tiedotteen oheen oli liitetty juliste, joka kertoo Global Witnessin raportin joutavan roskiin. Juliste on sen verran erikoinen, että se saattaa pikemminkin pilata lähetystön omaa mainetta.

Global Witness potkittiin pois Kambodzhasta muutama vuosi sitten sen paljastettua eliittiperheiden roolin metsävarantojen tuhoa­misessa. Kymmenessä vuodessa noin kolmannes maan pinta-alasta hakattiin paljaaksi. Sittemmin yritykset ovat perustaneet hakatuille alueil­le plantaaseja.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 3/2009
 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu