Välillä tuntuu, että asiat eivät ole olemassa ennen kuin ”oikeat ihmiset” keksivät ne.
Luomu- ja lähiruokaan keskittyvä myymälä avataan Helsinkiin, kertoo Taloussanomien bloggaaja Pia Sievinen. Hän kutsuu asiaa ilouutiseksi kaikille juuri tällaista kauppaa odottaneille.
Sievinen viittaa Helsingin keskustan Lasipalatsiin avattuun Eat&Joy Maatilatoriin, joka keskittyy ”pohjoisiin sesongin huippumakuihin ja mahdollisimman prosessoimattomaan täysruokaan”. Tarjolla on muun muassa ”kyyttö-metsälehmän” ja ”rotupuhtaan villisian” lihaa. Sisustuksen on suunnitellut muotoilija Harri Koskinen.
Ostovoimaiset kulinaristit ovat siis vihdoinkin saaneet pääkaupungin ydinkeskustaan oman luomupuotinsa. Ensimmäinen luomukauppa se ei kuitenkaan Helsingissä ole. Kyllä niitä mutu-tuntumalla ainakin 15 vuotta on ollut. On Ruohonjuurta, Ekoloa, Stadin luomua. Lisäksi esimerkiksi Punnitse & Säästä -ketjun kaupoissa on hyvät luomu- ja vegaaniruokavalikoimat. Ja tietenkin luomua saa myös kauppahalleista ja toreilta tavallisista kaupoista puhumattakaan.
Sörnäisten kaupunginosassa on itse asiassa yhdessä korttelissa peräti kolme kauppaa, jotka keskittyvät luomuelintarvikkeisiin. Vanhin niistä on Punnitse & Säästä ja uudempia tulokkaita Asoka-vegaanikauppa sekä Galleria Keidas, jossa on ruuan lisäksi tarjolla myös näyttelyitä ja ennustajan palveluita.
Galleria Keidas on elokuvaohjaaja Rotislav Aallon ja lennonopettaja Juha Lindin joulukuussa 2008 perustama kauppa. Toukokuussa siellä käydessäni peruselintarvikevalikoima tuntui suppealta. Nettisivuilla mainostetaan tosin kotimaista luomukaritsan jauhelihaa, jota ainakaan lähinaapurit eivät tarjoa. En tiedä, saako sitä Lasipalatsista, mutta luomukyyttöä saa sekä Sörnäisistä että keskustasta. Mielenkiintoista on nähdä, miten ne menevät kaupaksi näin lama-aikaan.
On tietysti hienoa, että luomukauppoja tulee lisää. Niiden keskittyminen samalle
alueelle palvelee paikallisia asiakkaita entistäkin paremmin. Toivottavasti luomu samalla kuitenkin jatkaa arkistumistaan tavallisen kaupan hyllyillä. Massoilla on eniten merkitystä.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 7-8/2009