Thaimaassa menetyksen jälkeen

Tsunamin jälkeen Ban Taleenokin kylässä aloitettiin ekomatkailuprojekti.

Timo Kuronen

ekarat.jpg

Ekarat Chuengyang osallistuu tsunamista toipuvan kotikylänsä kehittämiseen.

Mies katsoo merelle. Aution hiekkarannan takana on vetinen jalkapallokenttä ja tsunamissa tuhoutuneen kyläkoulun kivijalka. Viisi vuotta sitten jouluna hyökyaalto vei mukanaan puolet Ban Taleenokin taloista sekä 47 asukasta, viidesosan kylän väestä.

Ekarat Chuengyang menetti tsunamissa monta naapuria ja hyvää ystävää. Oma perhe sentään pelastui ja talokin pysyi pystyssä, sillä se oli tarpeeksi kaukana rannasta.

Tätä nykyä rannan läheisyydessä ei asu enää ketään. Uudet talot ja koulu on rakennettu mäen rinteelle. Kylän keskellä on uuden tsunamin varalta varoitustorni. Kyltit osoittavat oikean pakenemissuunnan.

Ban Taleenok on ollut syrjässä Thaimaan turistivirroista. Parin tunnin matkan päässä etelässä sijaitsevat turistikohteet Phuket ja Khao Lak. Chuengyangin mukaan ensimmäiset länsimaalaiset tulivat Ban Taleenokiin vasta tsunamin jälkeen.

”Ehdimme perustaa kyläyhdistyksen vain puoli vuotta ennen tsunamia, mietimme keinoja laajentaa toimeentuloamme kalastuksen ja maanviljelyn rinnalla”, Chuengyang sanoo.

Tsunamin jälkeen kyläläiset olivat shokissa eivätkä tienneet mitä tehdä. Lahjoitusvaroin perustetun North Andaman Tsunami Relief -järjestön avulla he tekivät lopulta uuden suunnitelman kylän kehittämisestä. ”Pääsimme yhdeksi ekomatkailun pilottikyläksi ja saimme itse suunnitella, mitä haluamme tarjota turisteille. Emme halunneet matkailun vaarantavan perinteistä kulttuuriamme.”

Koska kaikki Ban Taleenokin asukkaat ovat muslimeja, kylän säännöt kieltävät alkoholin ja porsaanlihan. Vierailla ei myöskään suvaita spagettiolkaimisia toppeja tai lyhytlahkeisia shortseja, bikineistä puhumattakaan.

Vajaat kymmenen perhettä on liittynyt majoitusrinkiin. Vieraat nukkuvat patjalla hyttysverkon alla ja aterioivat isäntäperheen kanssa. Tarjolla on veneretkiä, patikointia mangrovemetsissä, käyntejä cashewpähkinäviljelyksillä, osallistumista saippuan valmistukseen ja batiikkityöpajaan.

Kylien yhteishenki ja yritteliäisyys, erityisesti naisten aktiivisuus, ovat kasvaneet. Matkailu tuo lisätuloja, mutta kyläläiset tietävät, missä raja kulkee.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu