”Perheeni ei voinut käsittää, miksi halusin tutkia intiaanikulttuureita – varsinkaan, kun ura ei takaa toimeentuloa”, meksikolainen arkeologi Luis Alberto Martínez Castro sanoo.
Martínez Castro, 32, on hyvin tietoinen juuristaan. Isänsä puolelta hän on totonaco-intiaani, äidin sukujuuret ovat espanjalaiset. Pääkaupungista Méxicosta kotoisin oleva mies on urbaani mestitsi, joka haluaa ymmärtää ristiriitaista historiaansa. Arkeologia on antanut hänelle siihen välineet.
Opiskellessaan Martínez Castro alkoi käsittää, ettei menneisyyttä voi ymmärtää vain kirjoja lukemalla. ”Pidin siitä, että sain itse kaivaa historiaa esiin, yhdistellä sen rippeitä ja tehdä tulkintoja muun olemassa olevan tiedon kanssa.”
Parhaillaan arkeologi työskentelee Teocaltitánin kylässä Jaliscon osavaltiossa. Hän tutkii kylän reunustalla kohoavaa kukkulaa. ”Jo alkumetreillä ymmärsin, että olin saapunut merkittävän löydön äärelle. Kukkula on 1500 vuotta vanhan intiaanikaupungin keskus.”
Koska kaivaukset ovat vasta alussa Martínez Castro tietää intiaanikaupungin vaiheista vähän. Varmaa on, että espanjalaisten saapuessa Teocaltitániin 1500-luvulla kaupunkia asuttivat caxcanez-intiaanit. Espanjalaiset tappoivat heistä suurimman osan. Caxcanez-kulttuuri tuhoutui lopullisesti, kun eloonjääneet lähetettiin orjiksi eri puolille maata. Alkuperäiskansaa ei Teocaltitánissa enää juuri ole.
Nykymeksikolaisten on vaikea mieltää intiaanikulttuurit osaksi menneisyyttään. Martínez Castron tavoitteena onkin kaventaa kuilua intiaanikulttuurien ja espanjalaisten jälkeläisten välillä.
”Espanjalaisten jälkeläisten täytyy ymmärtää, millaisen historiallisen kehityskaaren myötä heistä tuli meksikolaisia.”
Teocalititánin intiaanikaupungissa ei pääse vierailemaan vielä ainakaan viiteen vuoteen, sillä alueen kunnostaminen vie paljon aikaa. Martínez Castroa se ei haittaa. Hän haluaa tehdä töitä ymmärtääkseen paremmin omaa menneisyyttään.