Rion slummien asukkaille poliisiopas
Brasilia. Santa Martan favelan eli slummin asukkaat Brasilian Rio de Janeirossa julkaisivat maaliskuun lopussa oppaan, jossa neuvotaan slummeissa eläviä ihmisiä, kuinka he voivat välttää poliisin väärinkäytöksiä. Kirjasessa kerrotaan, mitä oikeuksia ihmisillä on suhteessa poliisiin, ja annetaan vinkkejä esimerkiksi siihen, miten poliisin tarkastuspisteillä tulisi toimia.
”Jos he uhkaavat hakata sinut saadakseen sinut puhumaan, se on kidutusta, eli rikos”, oppaassa kerrotaan.
Favelojen asukkaita kohtaan on edelleen paljon ennakkoluuloja, Rio de Janeiron ihmisoikeuksista vastaava apulaisoikeusministeri Leonardo de Souza Chavez sanoi Telegraph -lehdelle. ”Poliisin on kohdeltava köyhiä kuten muitakin kansalaisia”, hän lisäsi.
”Kun he [poliisit] ymmärtävät, että tiedämme oikeutemme, he muuttavat käytöstään”, julkistustilaisuuteen osallistunut hip-hop-artisti Gas-Pa sanoi.
”Favelaa partioiva sotilaspoliisi perustettiin vuonna 1809 murskaamaan orjakapinat, ja tänäkin päivänä yli 70 prosenttia heidän tappamistaan ihmisistä on afrikkalaista alkuperää”, hän jatkoi.
Kirjasta on tarkoitus levittää myös muihin Rion slummeihin. JR.
Ruotsalaispuolueet surkeita kehitysavussa
Ruotsi. Katoavia kuitteja, ala-arvoisia raportteja, surkeaa seurantaa. Kaikkea tätä löytyi, kun Ruotsin kehitysyhteistyövirasto Sida arvioi ruotsalaispuolueiden kehitysyhteistyöhankkeita viime vuonna. Yli puolet todettiin niin kelvottomiksi, että niiden rahoitus päätettiin keskeyttää, kertoo ruotsalainen OmVärlden-lehti.
Länsinaapurissa poliittiset puolueet voivat saada rahoitusta kehitysyhteistyöhankkeiden toteutukseen erillisestä eduskuntapuolueille tarkoitetusta rahoituspotista. Viime vuonna
jaossa oli rahaa noin 7,5 miljoonan euron edestä. Rahaa jaettiin seitsemälle eri taholle.
Hankkeista löytyneiden puutteiden takia Sida päätyi keskeyttämään tuen neljälle seitsemästä puoluesidonnaisesta apuorganisaatioista. Pyyhkeitä toiminnastaan saivat niin sosiaalidemokraatit, vihreät, vasemmisto kuin kristillisetkin.
Ruotsalaispuolueille on ollut tarjolla rahaa kehitysyhteistyöhön vuodesta 1996 lähtien. Puolueiden apurahaa vastustavat kansanedustajat valittavat, että se on kaikkein heppoisimmin seurattu osio ruotsalaisesta kehitysrahoituksesta. PL.
Sri Lanka vapauttaa entisiä kapinallisia
Sri Lanka. Yli tuhat entistä Tamilitiikereiden sotilasta vapautettiin Sri Lankassa huhtikuun alussa. Hallituksen leireillä asuu kuitenkin yhä noin 9 000 entistä kapinallisarmeijan sotilasta. Sri Lankan hallitus kouluttaa entisiä sotilaita leireillä helpottaakseen heidän paluutaan yhteiskuntaan.
”Heidän on opittava jokin taito elättääkseen itsensä, tukeakseen perheitään ja auttaakseen maan kehityksessä”, yhtä leiriä johtava Manuja Gunasinghe Sri Lankan armeijasta sanoi Guardian-lehdelle.
Vaikka hallitus tukeekin entisten kapinallisten kotiutumista, heidän lähitulevaisuutensa on epävarma. Suuri osa Tamilitiikereiden hallussa olleista alueista on tiheästi miinoitettu.
Tamilitiikerien riveissä taistellut 28-vuotias Subasharan Suriyakumar kertoo, ettei hän voi palata kotiinsa ennen kuin miinat on raivattu. Kuten monet muut nyt vapautetuista, Suriyakumar joutuu muuttamaan toiselle leirille odottamaan kotiinpaluuta.
Sri Lankan yli 25 vuotta kestänyt sisällissota päättyi keväällä 2009, kun hallitus kukisti Tamilitiikerit. JR.
Suuryritys rahoittaa ilmastoskeptikkoja
Yhdysvallat. Yhdysvaltalainen suuryritys Koch Industries on ilmastoepäilyjä herättävän tutkimuksen pääsponsori, Greenpeace sanoo tuoreessa tutkimuksessaan. Koch Industriesin tukemat ryhmät ovat muun muassa pyrkineet osoittamaan, että ilmastotutkijat pimittelevät vaihtoehtoisia tutkimustuloksia, tai että jään sulaminen arktisilla alueilla ei uhkaa jääkarhuja.
Lukuisilla aloilla toimiva Koch Industries omistaa esimerkiksi öljynjalostamoja. Greenpeacen mukaan yritys lahjoitti 25 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ilmastoskeptisille ryhmille vuosina 2005–2008. Rahoitusta saivat ajatushautomot, jotka ovat kyseenalaistaneet tavanomaisen ilmastotieteen. Koch myös käytti lähes 40 miljoonaa dollaria fossiilisten polttoaineiden lobbaamiseen.
Koch Industriesin edustajan mukaan yhtiö pyrkii tuomaan ilmastokeskustelun kaikki näkökulmat avoimesti esille. Yrityksen verkkosivuilla todetaan, että ilmastonmuutokseen liittyy useita teorioita – esimerkiksi se, että ilmasto viilenee tulevaisuudessa. JR.
Rakennushankkeet ajavat kodeista Kambodzhassa
Kambodzha. Borei Keilan alueen asukkaat Kambodzhan pääkaupungissa Phnom Penhissä vastustavat siirtymistä uusiin kerrostaloihin. Asukkaille on tarjottu ilmainen asunto korvauksena siitä, että he joutuvat jättämään kotinsa rakennushankkeiden tieltä.
Phnom Penhin kuvernööri Kep Chukterna avasi uudeksi kodiksi suunnitellun rakennuksen huhtikuun alussa. Yhteensä 174 perheen on tarkoitus muuttaa pois kodeistaan, mutta yli 120 perhettä on kieltäytynyt, kertoo Phnom Penh Post -lehti.
Yksityiselle Phanimex-yhtiölle on luvattu osa vapautuvasta maasta, jos se rakentaa vaihtoehtoisen majoituksen perheille.
Asukkaiden edustajan Nuth Soklyn mukaan uudet asunnot ovat huomattavasti nykyisiä koteja pienempiä. Uusissa rakennuksissa ei hänen mukaansa ole sähköä tai juoksevaa vettä.
Phanimexin johtajan Suy Sophanin mukaan asukkaiden pitäisi iloita uudesta kodistaan. ”Asuitte aikaisemmin slummissa, nyt muutatte hienoihin uusiin asuntoihin”, hän sanoi. JR.
Lääkärien palkat moninkertaistuvat Sierra Leonessa
Sierra leone. Sierra Leonen presidentti Ernest Bai Koroma suostui maaliskuun lopussa maansa lääkärien vaatimukseen huimasta palkankorotuksesta: kuukausipalkat nousevat sadasta Yhdysvaltain dollarista kuuteensataan. Presidentin myönnytys päätti lääkärien ja hoitajien kymmenen päivän lakon.
Ilmoittaessaan sovusta presidentti ei kertonut, miten palkankorotukset rahoitetaan.
Lakko sulki maan suurimman lastensairaalan, ja osastoja toisesta sairaalasta. Presidentti Koroman mukaan joitakin potilaita kuoli lakon vuoksi. Presidentti uhkasi aikaisemmin erottaa jopa 200 lääkäriä ja hoitajaa lakkoilun vuoksi, mutta taipui lopulta vaatimuksiin.
Sierra Leonen terveydenhuoltoa on vaivannut se, että lääkärit ovat tehneet useita töitä, koska palkka lääkärintyöstä on ollut niin pieni.
Sierra Leone suunnittelee ilmaisen terveydenhuollon tarjoamista raskaana oleville ja imettäville naisille sekä alle viisivuotiaille lapsille. Hoitohenkilökunnan mukaan tämä lisäisi heidän työtaakkaansa.
Sierra Leone toipuu vuonna 2002 päättyneestä sisällissodasta ja on yksi Afrikan köyhimmistä maista. JR.