Sosialisti joka otetaan vakavasti

Eteläafrikkalaisella aktivistilla ja sosiologilla Trevor Ngwanella on hymy herkässä, vaikka hänen sanomansa on vakava:

Eteläafrikkalaisella aktivistilla ja sosiologilla Trevor Ngwanella on hymy herkässä, vaikka hänen sanomansa on vakava:

”Etelä-Afrikka on taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä.”

Talouskriisin lisäksi maan politiikka on alkanut muistuttaa muita Afrikan maita, hän sanoo. Presidentti Jacob Zuma on alkanut nostaa asioita menneisyydestä: homofobiaa, muukalaisvihaa ja moniavioisuutta.

”Hänhän nai uuden naisen joka päivä”, Ngwane huudahtaa.

Ngwane on Suomessa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn vieraana. Hän on Etelä-Afrikassa tunnettu vasemmistolainen aktivisti ja apartheidin vastaisen taistelun veteraani.

Hänet tunnetaan sähköaktivismista: Sähköt yhdistetään koteihin, joista se on katkaistu esimerkiksi maksamattomien laskujen vuoksi.

”Sähköaktivismi on osa uusliberalismin vastaista kampanjaa. Sähkö on oikeus”, hän selittää.

Hän kertoo mustien asuinalueilla yhdistetyn tuhansia koteja sähköverkkoon. ”Sitä tehdään nykyisin kaikkialla.”

Ngwane oli nykyisin hallitsevan ANC-puolueen aktiivi apartheid-taistelun aikaan ja vielä 1990-luvulla. Hän ajautui kuitenkin puolueesta erilleen, koska puhui julkisesti yksityistämistä vastaan.

Apartheidin aikaan puolueen ihanteena oli yhdenvertaisuus: asuntoja kaikille, koulutus kaikille, työtä kaikille.

Nyt se on kadottanut suuntansa, hän sanoo. ”ANC on ajautunut oikealle, se on omaksunut uusliberalistisia oppeja.”

Ngwanen tavoitteena on sosialistinen yhteiskunta, joka takaisi sen, että ihmiset kohtelisivat toisiaan myötätuntoisesti. Kaikille olisi töitä, asuntoja ja peruspalveluita. ”Saisi nukkua kadulla.”

Hän myöntää, että sosialistisissa maissa on tehty ”virheitä”.

Ngwane on poliittisesta tilanteesta huolimatta toiveikas. Etelä-Afrikassa on menossa laaja protestiaalto – spontaaneja köyhien mielenosoituksia ja mellakoita. ”Niillä ei ole kattojärjestöä, mutta ne muistuttavat toisiaan.”

Marxismia opiskellutta sosiologia miellyttää erityisesti se, että vasemmistolaiset ajatukset ovat maassa vahvoilla.

”Toisin kuin ehkä täällä Euroopassa, meillä sosialismi otetaan vakavasti.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu