Senegalissa kuntoutetaan huumeidenkäyttäjiä

Kuntoutuskeskus Sopi Jiko tarjoaa Senegalissa harvinaista kuntoutusta lääkehoidon läpikäyneille käyttäjille.

Kuntoutuskeskus Sopi Jikossa raikuu wolofinkielinen laulu. Kymmenkunta ihmistä on ahtautunut pieneen huoneeseen Senegalin pääkaupungin Dakarin esikaupungissa. He nauhoittavat laulua päihteiden vaaroista.

”Huumeet ja alkoholi pitää poistaa yhteiskunnasta”, laulaa Songo, 42, entinen huumeidenkäyttäjä. Hänen hoitonsa läheisessä psykiatrisessa sairaalassa oli juuri loppunut, kun hänelle tarjottiin Sopi Jikon kuntoutusta.

Tarjous oli ainutlaatuinen, sillä Senegalissa ei ole aiemmin ollut minkäänlaista jatkokuntoutusta jo lääkehoidon läpikäyneille päihteiden käyttäjille.

”Sairaala antaa lääkehoidon, muttei jälkihoitoa. Me yritämme saada kuntoutujat sopeutumaan takaisin perheisiinsä ja yhteiskuntaan”, sanoo keskuksen johtaja Lamin Ture.

Kuntoutuksessa on nyt viisi miestä.

”Haluamme aloittaa hitaasti. Senegalissa yritetään aina aloittaa kaikki suuresti, ja sitten hanke epäonnistuu”, Ture sanoo.

Senegalin huumeongelma on pahentunut viime vuosina. Huumekauppaa kartoittavan International Narcotics Control Boardin mukaan varsinkin kokaiini kulkee Etelä-Amerikasta Eurooppaan yhä useammin Länsi-Afrikan maiden kautta.

Turen mukaan käytetyin huume Senegalissa on edelleen kannabis, joka on suosittu etenkin nuorten keskuudessa. Katulasten joukossa imppaaminen on yleistä. Myös alkoholin käyttö lisääntyy koko ajan, vaikka perinteisesti muslimienemmistöisessä maassa ei ole juuri juotu alkoholia.

Turen mukaan kaikki hänen asuinalueellaan tuntevat nykyisin huumeiden myyjiä.

”Kymmenen vuotta sitten täällä ei ollut sähköä, muttei rikollisuutta eikä väkivaltaakaan. Illalla ei pelottanut mennä ulos. Nyt meillä on sähköä, mutta pimeällä ei uskalla lähteä ulos.”

Elokuvia ja liikuntaa

Sopi Jikon kuntoutus käsittää muun muassa päihteiden käytöstä kertovien elokuvien tekoa. Vahvat lääkkeet vievät potilaiden koordinaation ja siksi kuntoutuksessa käytetään myös luottamusta kasvattavia leikkejä ja liikuntaa. Aktiviteeteistä vastaa keskuksen yhteistyökumppani, elokuvakeskus Riac.

Parhaillaan kuntoutujat valmistelevat Songon sanoittamaan lauluun musiikkivideota, jossa näyttelijöinä ovat kuntoutujien itse tekemät käsinuket. Tarkoituksena on antaa miehille myös mahdollisuus päästä ammattikoulutukseen.

”Aion perustaa isäni kanssa elintarvikekaupan. Meillä on jo paikka sitä varten”, kertoo alkoholiriippuvuudestaan toipuva Koli, 24.

Hän kertoo alkaneensa juoda pelatessaan jalkapalloa ammattilaistasolla. Nyt hän ei enää pelaa, koska alkoholi ja vahvat lääkkeet ovat vieneet kunnon.

”Päihteet tekevät ihmisen hulluksi.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu