Harvinaisten puiden hakkuut kiihtyvät Madagaskarilla
Madagaskar. Madagaskarin poliittinen kriisi mahdollistaa laittomat hakkuut maan heikosti suojelluissa luonnonpuistoissa. Harvinaisia ruusupuulajeja kaadetaan ja viedään ulkomaille, pääasiassa Kiinaan.
Laiton puukauppa on jatkunut Madagaskarilla jo vuosikymmenen, mutta viimeisen vuoden aikana se on kasvanut 25-kertaiseksi, ympäristöjärjestöt sanovat. Järjestöt arvioivat vuoden aikana kaadettujen puiden arvon olevan 167 miljoonaa dollaria.
Viime vuoden vallankaappaus Madagaskarissa kiihdytti laitonta puukauppaa. ”Hallitus ei tee mitään, koska se saa osan rahoista”, madagaskarilaisen ympäristöjärjestöjen yhdistyksen johtaja Ndranto Razakamarina sanoi New York Timesille.
”Monet ministerit ajattelevat olevansa virassa vain kolme tai kuusi kuukautta, joten he päättävät ansaita rahaa kun voivat.”
Madagaskarin hallitus on luvannut pysäyttää laittomat hakkuut ja huomautti pidättäneensä toukokuussa yli 50 niihin osallistunutta ihmistä.
Madagaskarilla arvioidaan olevan noin 14 000 eri kasvilajia, joista 90 prosenttia ei esiinny missään saaren ulkopuolella. JR.
Rikollispomot jättävät tyhjiön jälkeensä Jamaikassa
Jamaika. Jamaikan poliisi yritti touko–kesäkuussa saada kiinni maan pääkaupungissa Kingstonissa vaikuttavan huumepomon Christopher Coken. Ratsioissa ja niitä seuranneissa väkivaltaisuuksissa kuoli kymmeniä.
Paikallisille Coken kiinniottoei ole hyvä uutinen. Tivoli Gardens -kaupunginosassa vaikuttava Coke vastaa jengeineen alueen järjestyksenpidosta. Kun viereistä Matthews Lane -aluetta hallinnut rikollispomo tuomittiin vankilaan, Jamaikan hallitus vakuutti, etteivät asukkaat jää vaille turvaa. Heille luvattiin uusia työpaikkoja ja asuntoja. Turvallisuudesta huolehtisi jatkossa poliisi.
Neljä vuotta myöhemmin asukkaiden on vaikea nimetä yhtään hanketta, jonka hallitus olisi saattanut päätökseen. Entisen apulaispoliisipäällikön Mark Shieldsin mukaan viranomaiset onnistuivat jonkin verran rajoittamaan rikollisten harjoittamaa kiristystä.
”Tyhjiön täyttämisen ylläpito on kallista, ja olen huolestunut, onko Jamaikalla varaa siihen”, hän sanoo New York Times -lehdessä.
Matthews Lanessa entisen pomon alaiset ovat ottaneet alueen hallintaansa. ”Tivoli on suurempi alue. Toivottavasti on olemassa suunnitelma täyttää rikollispomojen poistamisen jättämä tyhjiö. Muuten sen täyttävät uudet rikollispomot”, Shields sanoo. JR.
Bhutan suunnittelee onnellisuuskeskusta
Bhutan. Bhutanin hallitus suunnittelee rakentavansa onnellisuuskeskuksen metsän keskelle Chamkarin kaupungin lähelle. Hanke on vielä ideointivaiheessa.
”Suunnitelma loisi kodin onnellisuuden edistämiselle ja harjoittamiselle. Keskukseen voisivat tulla ihmiset kaikilta elämänalueilta nauttimaan onnellisuuden tunteesta”, Bhutanin pääministeri Lyonchhen Jigmi Y Thinley kuvaili hanketta paikalliselle Kuensel-sanomalehdelle.
Pääministeri ei tarkemmin selvittänyt, millä tavalla keskuksessa harjoitettaisiin onnellisuutta.
Bhutanin kuningas Jigme Singye Wangchuck lanseerasi 1970-luvulla bruttokansanonnellisuuden perinteisen bruttokansantuotteen mittaamisen vaihtoehdoksi. Ajatuksena on mitata elämänlaatua laajemmin kuin pelkän talouden näkökulmasta. Bruttokansanonnellisuuden edistäminen on Bhutanin virallista politiikkaa.
Bruttokansanonnellisuus sai toukokuussa arvovaltaista tukea, kun Nobel-voittaja Joseph Stigliz vieraili Bhutanissa ja totesi lehtihaastattelussa, että onnellisuuttakin voi mitata. JR.
Luonnonkatastrofit riivaavat Aasiaa
Aasia. Bangladeshilla, Indonesialla, Iranilla ja Pakistanilla on maailman maista suurin riski kärsiä luonnonmullistuksista, selviää toukokuun lopussa julkaistusta tutkimuksesta. Luonnonkatastrofi-indeksissä listataan maita luonnonkatastrofien todennäköisyyden ja niiden aiheuttamien kuolemien mukaan. Arvion julkaisi riskianalyysiyritys Maplecroft.
Suurin osa luonnonkatastrofeista johtuneista kuolemista vuoden 1980 jälkeen on tapahtunut Aasiassa. Afrikassa suurin riski on Etiopiassa, Sudanissa ja Mosambikissa, joissa valtaosa kuolemista on johtunut kuivuudesta. Latinalaisessa Amerikassa Haiti ja Kolumbia ovat alttiimmat maat luonnonmullistuksille.
YK:n kehitysohjelman UNDP:n mukaan viimeisen vuosikymmenen aikana 85 prosenttia maanjäristysten, pyörremyrskyjen, tulvien ja kuivuuden uhreista oli alhaisen tai keskitason inhimillisen kehityksen maissa.
Tutkimuksen mukaan lilliputtivaltiot ovat turvallisimpia: luonnonkatastrofien uhka on erityisen alhainen muun muassa Andorrassa, San Marinossa ja Monacossa. JR.
Lapsityövoiman käyttö vähenee hitaasti
Maailma. Lapsityöläisten määrä väheni vuosien 2004 ja 2008 välillä maailmassa noin kolme prosenttia, Kansainvälinen työjärjestö ILO toteaa toukokuussa julkaistussa raportissaan. Vuonna 2008 maailmassa oli ILOn mukaan 215 miljoonaa lapsityöläistä. Sitä tuoreempia tietoja ei ole saatavilla.
Työtätekevien tyttöjen ja alle 15-vuotiaiden lasten määrä laski eniten. Poikien ja 15–17-vuotiaiden nuorten työskentely puolestaan lisääntyi. Yli puolet lapsista työskentelee vaarallisissa olosuhteissa.
Lapsityövoiman käyttöä on onnistuttu vähentämään etenkin Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa, kun taas Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa lapsityövoiman käyttö lisääntyy. ILOn mukaan Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa joka neljäs lapsi tekee työtä. Lukumääräisesti eniten lapsityöläisiä on kuitenkin yhä Aasiassa, yli 110 miljoonaa.
Tilastot koonnut Frank Hagemann huomautti uutistoimisto AP:lle, että talouskriisi voi lisätä lapsityöläisten määrää. ”Kotitalouksille on koko ajan kalliimpaa pitää lapset koulussa”, hän sanoi.
ILO asetti neljä vuotta sitten tavoitteeksi lapsityövoiman pahimpien muotojen lopettamisen vuoteen 2016 mennessä. JR.
Afrikka nousee talouskriisistä
Afrikka. Talouskriisin runtelemat Afrikan kansantaloudet palaavat kasvu-uralle tänä vuonna, toteaa tuore Afrikan kehityspankin, OECD:n ja YK:n Afrikan talouskomission Unecan raportti.
Afrikan maiden taloudet kasvavat tänä vuonna 4,5 prosenttia.
Ensi vuonna kasvun odotetaan ylittävän viisi prosenttia.Eteläinen Afrikka kärsi kriisistä eniten, ja alueen talouksien elpyminen on muuta maanosaa hitaampaa. Itä-Afrikka puolestaan kesti kriisin parhaiten, ja siellä odotetaan keskimääräistä vahvempaa kasvua.
”Hyvä uutinen on se, että maanosa osoittautui vastustuskykyiseksi kriisille. Huono uutinen on se, että kasvuun palaamisesta huolimatta lama voi vaikeuttaa joidenkin Afrikan maiden pyrkimyksiä saavuttaa [YK:n] vuosituhattavoite köyhyydessä elävien ihmisten määrän puolittamisesta vuoteen 2015 mennessä”, Henri-Bernard Solignac-Lecomte OECD:sta sanoi.
Raportin mukaan monien Afrikan maiden talouden perusta oli aikaisempaa vahvemmassa kunnossa ennen kriisiä. Kriisin vaikutuksia lievensivät myös kehitysapu, velkahelpotukset ja kansainvälisten rahoituslaitosten myöntämät lainat. JR.
Apu auttaa
Maailma. Kehitysapu on auttanut pelastamaan miljoonia ihmishenkiä, brittiläinen Oxfam-järjestö sanoo. Oxfam nousi puolustamaan kehitysapua kritiikiltä toukokuussa julkaisemallaan raportilla, jossa nostetaan esiin kehitysyhteistyöllä saavutettuja tuloksia.
Kehitysapu on viime aikoina joutunut tulilinjalle – sen lopettamista ovat vaatineet muun muassa sambialainen tutkija Dambisa Moyo ja Suomessa Björn Wahlroos. Moyon mukaan kehitysapu luo pohjaa korruptiolle ja tekee maat riippuvaisiksi ulkopuolisesta tuesta.
Oxfam muistuttaa, että esimerkiksi Mosambikissa kehitysavulla on pystytty lisäämään terveydenhuoltoon käytettäviä varoja huomattavasti. Viimeisen vuosikymmenen aikana ennen viidettä ikävuottaan kuolevien lasten lukumäärä on laskenut melkein 20 prosenttia. Oxfamin mukaan myös yli 30 miljoonan lapsen pääsy kouluun kehitysmaissa on tullut mahdolliseksi osittain kehitysavun ja velkahelpotusten ansiosta.
Järjestö huomauttaa myös, että apu on mahdollistanut hiv-lääkityksen moninkertaiselle ihmismäärälle aiempaan verrattuna. JR.
Namibiassa epäillään tehdyn pakkosterilointeja
Namibia. Kolme namibialaisnaista vaatii kukin yli 100 000 Yhdysvaltain dollarin vahingonkorvauksia kesäkuun alussa alkaneessa oikeudenkäynnissä. Hiv-positiiviset naiset sanovat, että heidät on steriloitu vastoin heidän omaa tahtoaan.
Veronica Kalambi International Community of Women Living with HIV -järjestöstä sanoo, että järjestö haastatteli vuonna 2008 yli 200 naista, joista 40 sanoi tulleensa pakotetuksi sterilisaatioon. Kalambin mukaan järjestö varoitti viranomaisia tapauksista.
Naiset joko eivät antaneet toimenpiteelle suostumustaan, heitä painostettiin tai he eivät ymmärtäneet mitä heille tehtiin, naisia edustavat asianajajat sanovat.
Myös uusia tapauksia on ilmennyt, vaikka tilanne onkin viranomaisten tiedossa. ”En koskaan allekirjoittanut suostumusta”, sterilisaation läpikäynyt nainen sanoi uutistoimisto IPS:lle.
Rehobothin kunnassa Keski-Namibiassa työskentelevä lääkäri Georg Juddman sanoo, että pakkosterilointien tapahtuminen on ”täysin mahdotonta”. Hän muistuttaa, että kaikki sterilisoitavat naiset allekirjoittavat suostumuksen. JR.
Kidutuksen uhrit hakevat oikeutta Yhdysvalloissa
Yhdysvallat. Yhdysvaltain korkein oikeus päätti kesäkuun alussa, ettei Somalian entisellä pääministerillä Mohamed Ali Samantarilla ole syytesuojaa häntä vastaan nostettuja kidutussyytteitä vastaan. Häntä vastaan voidaan siis käydä oikeutta yhdysvaltalaisissa tuomioistuimissa.
Joukko Yhdysvalloissa asuvia somalialaisia oli haastanut Samantarin oikeuteen, koska he sanovat joutuneensa kidutuksen uhreiksi Samantarin hallinnon alaisuudessa. He kertovat, että Somalian hallituksen sotilaat kiduttivat heitä muun muassa sähköshokein. Samantar on kiistänyt syytteet ja sanonut käyneensä sotaa kapinallisia vastaan.
Samantar toimi Somalian puolustus- ja pääministerinä 1980- ja 1990-luvuilla presidentti Mohamed Siad Barren alaisuudessa. Nykyään Samantar asuu Yhdysvaltain Virginiassa.
Yhdysvaltain lainsäädäntö ei anna mahdollisuutta haastaa oikeuteen vierasta valtiota. Korkein oikeus kuitenkin päätti, että tämä ei koske vieraan valtion nimissä toimivaa virkamiestä.
On epäselvää, mahdollistaako päätös sen, että myös muut ulkomaiset kidutuksen uhrit voisivat hakea oikeutta Yhdysvalloissa. Maan ulkoministeriön mukaan tämäntyyppiset tapaukset tulisi hoitaa diplomatian keinoin, ei oikeusistuimissa. JR.
Perinteinen lääketiede uhkaa loreja
Aasia. Lisääntyvä metsästys uhkaa pikkuruisia loreja, jotka elävät eteläisessä Aasiassa. Puoliapinoihin kuuluvista loreista valmistetaan lääkkeitä, joiden uskotaan parantavan haavoja tai murtuneita luita. Kambodzhassa uskotaan, että lorin lihan syöminen auttaa lepraan. Myös lorin tehoon sukupuolitauteja tai astmaa vastaan uskotaan paikoin.
Loreja myydään myös lemmikeiksi. Useimmilta lemmikkiloreilta poistetaan hampaat, sillä niiden purema on hyvin kivulias.
Kaksi yhdeksästä lorilajista on uhanalaisia. Laki suojelee eläimiä Kambodzhassa, Indonesiassa ja Sri Lankassa, mutta lain rikkomisesta rangaistaan vain harvoin. Loreja myydään avoimesti ympäri Etelä- ja Kaakkois-Aasiaa.
Lorien kiinniottaminen on varsin helppoa, koska ne usein jähmettyvät huomatessaan ihmisen, tutkija Anna Nekaris Oxford Brookes -yliopistosta sanoi Scientific American -lehdelle.
Kädellisiin kuuluvat lorit ovat yöeläjiä. Ne ovat 20–40 senttimetriä pitkiä ja painavat alle kaksi kiloa. JR.
Muukalaisviha kytee Etelä-Afrikassa
Etelä-Afrikka. Jalkapallon MM-kisoja isännöivässä Etelä-Afrikassa huhutaan, että muukalaisviha voi roihahtaa suurtapahtuman jälkeen. Eri puolilla maata asuvat ulkomaalaiset ovat kertoneet, että heitä on uhkailtu väkivallalla, Consortium for Refugees and Migrants in South Africa -järjestö kertoo. Järjestön mukaan jopa sairaanhoitajat ja poliisit ovat uhkailleet ulkomaalaisia.
Amnesty International muistutti toukokuun lopussa, että hyökkäykset ulkomaalaisia vastaan ovat yleisiä Etelä-Afrikassa. Eteläafrikkalaisen Times-sanomalehden kolumnisti Justice Malala raportoi, että somalialainen ja bangladeshilainen kauppias murhattiin toukokuun lopussa.
Kymmeniä ihmisiä kuoli Etelä-Afrikkaa vuonna 2008 ravistelleissa ulkomaalaisiin kohdistetuissa väkivaltaisuuksissa. Paikallisen siirtolais- ja pakolaisjärjestön pääsihteeri Jacques Kamanda muistuttaa, ettei ketään ole tuomittu hyökkäyksistä.
Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan muukalaisvastaiset asenteet ovat vahvoja Etelä-Afrikassa. Korkeasti koulutetuista vastaajista yli 70 prosenttia oli sitä mieltä, että ulkomaalaiset vievät eteläafrikkalaisille tarkoitettuja etuuksia. JR.
Pilaantunutta apua Haitille
Venezuela. Venezuelasta lähteneeseen Santa Paula -alukseen pakatut 60 säiliöllistä elintarvikkeita ovat hämmentäneet Dominikaanisen tasavallan viranomaisia, kertoo El Nacional -lehti. Venezuelalaisaluksen kuljettamien elintarvikkeiden oli määrä päätyä lahjoituksena Haitille, mutta niiden viimeinen käyttöpäivä oli aikaa sitten mennyt umpeen. Pilaantunutta ruokaa on kaikkiaan 1500 tonnia.
”Dominikaanisen tasavallan satamaviranomaiset kielsivät aluksen rantautumisen terveysriskien vuoksi ja määräsivät aluksen palaamaan Venezuelaan”, El Nacional kirjoittaa.
Tammikuisen maanjäristyksen jälkeen kaikki Haitiin meriteitse lähetetty apu on kulkenut Dominikaanisen tasavallan satamien kautta. Santa Paulan kuljettama pilaantunut ruoka ei ole ensimmäinen naapurisaarella pilaantuva lasti. Ruuan jakelussa ja perille toimittamisessa on ollut paljon ongelmia.
Maanjäristyksen jälkeen Venezuela lähetti Haitille neljä elintarvikelähetystä, yhteensä 5000 tonnia. Pilaantunutta ruokaa kuljettanut Santa Paula oli lähtenyt Venezuelan rannikolta 19. tammikuuta. Venezuelan viranomaiset eivät ole osanneet selittää syytä tapahtuneeseen. AV.
Julkaistu Maailman Kuvalehti Kumppanissa 7-8/2010.