Talousuutinen tämäkin: jättitehdas kertoi kesäkuussa nostavansa palkkoja. Ensin 30 prosentilla, syksyllä lisää.
Yrityksen nimi on Foxconn ja tehdas Kiinan Shenzhenissä, lähellä Hongkongia. Palkankorotusten tausta on synkkä. Toistakymmentä tehtaalla työskennellyttä nuorta kiinalaista on tehnyt viimeisen vuoden aikana itsemurhan, useimmat työpaikallaan.
Taiwanilaisessa omistuksessa oleva tehdas valmistaa muun muassa Applen juuri lanseerattuja iPad-tietokoneita. Yhdistelmä on ollut imagonikkareiden kauhu: itsensä loppuun raataneiden epätoivo ja uusi hittituote, jonka kysyntä on huimaa.
Äärimmäisten ristiriitojen aihe nousi uutiseksi ympäri maailmaa. Ensin itsemurhat, sitten vaatimukset työolojen parantamisesta, sitten lupaukset jättipalkankorotuksista.
Foxconn on maailman suurimpia elektroniikan sopimusvalmistajia. Yksin Kiinassa Foxconnilla arvioidaan olevan 400 000 työntekijää, maailmassa liki miljoona. Kun yrityksen satojen tuhansien kiinalaisten työntekijöiden palkkoja hilataan reilusti ylös, pelissä ovat suuret rahat.
Foxconn kertoi kesäkuun alussa, että se nostaa itsemurhien takia otsikoihin joutuneen tehtaan työntekijöiden palkat 900 yuanista 1200 yuaniin kuussa, eli noin 110 eurosta 145 euroon.
Mikä ihme saa markkinatalouden toimimaan näin? Yritykset harvoin rysäyttävät palkkojaan ylöspäin. Erityisen oudolta se tuntuu kuluistaan ja kuristaan tarkan Foxconnin tapauksessa.
Hongkongilainen järjestö Sacom muistutti, että palkankorotuksissa on toinenkin ulottuvuus. Kiinassa on parhaillaan käynnissä minimipalkkojen tarkistus. Se tehdään maakuntien tasolla.
Päätös Shenzhenin uudesta minimipalkasta tulikin vain viikko sen jälkeen, kun Foxconn oli kertonut omista palkankorotuksistaan. Heinäkuun alusta alkaen minimipalkka on Shenzhenissä 1100 yuania. Etukäteen oli vilauteltu nostoa jopa 1400 yuaniin.
Foxconn osoitti, että se osaa tehtaiden lisäksi pyörittää myös mediaa. Yhtiö ehti kerätä itselleen mainetta ja kunniaa jättimäisillä palkankorotuksilla – juuri ennen kuin palkkoja oli pakko nostaa joka tapauksessa.
Julkaistu Maailman Kuvalehti Kumppanissa 7-8/2010.