Korruptio halvaannuttaa Intiaa

Korruptioskandaalit ovat ajaneet Intian poliittisen päätöksenteon pysähdyksiin.

Intian keskeisten pankkien johtajia pidätettiin marraskuussa. Heitä syytettiin suurten lahjusten vastaanottamisesta vastineena suuryrityksille myönnetyistä lainoista. Lokakuussa maassa otsikoitiin Kansainyhteisön kisoihin liittyneistä lahjontatapauksista. Kisoihin budjetoituja varoja kavallettiin, ja kisat ylittivät lopulta budjettinsa lähes kahdella miljardilla eurolla, The Economist -lehti kertoo.

Uusimman skandaalin ytimessä ovat vuonna 2008 jaetut toisen sukupolven matkapuhelinverkkojen toimiluvat. Lupien myöntämisestä vastannut ministeri Andimuthu Raja myönsi luvat pilkkahintaan tiettyjä yrityksiä suosien.

Farssinomaisen lupamenettelyn viime hetkellä Raja muutti sen sääntöjä: luvat myytiin niille operaattoreille, jotka veivät hakemuksensa viranomaisille ensimmäisinä. Menettely johti konkreettiseen käsirysyyn lupaluukulla, kun satojen eri yritysten edustajat yrittivät jättää hakemuksensa ensimmäisten joukossa, New York Times kertoi joulukuussa.

Intian julkisen talouden tilintarkastusviraston mukaan toimilupien jakelu alihintaan maksoi maalle 31 miljardia euroa. Lupia jaettiin jopa yrityksille, jotka eivät edes täyttäneet niiden saannin ehtoja, uutistoimisto Reuters kertoo.

Myyntisotkun seurauksena Raja joutui eroamaan virastaan marraskuussa. Oppositiolle ero ei riittänyt, vaan se vaati hallitusta perustamaan parlamentaarisen komission tutkimaan toimilupien myöntämistä.

Hallitus ei suostunut vaatimukseen, minkä jälkeen oppositio halvaannutti parlamentin päätöksenteon. Parlamentin toiminta supistui päivittäisiksi protesteiksi ja ulosmarsseiksi. Se ei kyennyt tekemään juurikaan päätöksiä joulukuun alussa päättyneellä talvi-istuntokaudellaan.

Oppositio on uhannut myös viivyttää alkuvuonna alkavaa budjettikäsittelyä, jos hallitus ei suostu sen vaatimuksiin. Se syyttää maan pääministeriä Manmohan Singhiä toimettomuudesta poliittisen umpisolmun ratkaisussa. Singh on pysynyt korruptioskandaaleista vaitonaisena.

Korruptio uhkaa talouskasvua

Jos poliittinen umpisolmu jatkuu, hallituksen on vaikea saada aikaan talouskasvun turvaavia uudistuksia. Heikko hallinto ja korruptio vähentävät Intian houkuttelevuutta ulkomaisten investoijien silmissä.

Intian taloudessa on meneillään vuonna 1991 alkanut laaja uudistusohjelma, jossa vahvasti valtiojohtoista taloutta yksityistetään ja hajautetaan. Syvälle levinnyt korruptio on leimannut koko yksityistämisprosessia.

Suuryritysten johtajien valta yltää ministeriöihin, kansanedustajiin ja mediaan. Julkisten varojen päätyminen yksityisiin taskuihin selittää osaltaan myös Intian infrastruktuurin heikkoa tasoa.

Transparency International -järjestön joulukuussa julkaiseman korruptiobarometrin mukaan Intia on maailman yhdeksänneksi korruptoitunein maa, kun mittarina käytetään viimeisen vuoden aikana lahjuksia maksaneiden kansalaisten osuutta. Korruptoituneisuudessa maa on Saharan eteläpuolisen Afrikan tasolla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu