Inkkareita ja länkkäreitä
Moni tuntee Pohjois-Amerikan intiaanit lännenelokuvista, joissa valkoiset sankarit taistelevat verenhimoisia punanahkoja vastaan. Kuvaan kuuluvat niin toteemit, sulkahatut kuin rauhanpiiputkin. Mielikuvat intiaaneista ovat yhä usein värittyneitä ja virheellisiä.
Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen historiaa käsittelevä Intiaanit osoittaa, että mantereen alkuperäisasukkaat ovat aina olleet valkoihoisen väestön politiikan pelinappuloina. Intiaanit eivät kuitenkaan ole passiivisesti sopeutuneet, vaan vaikuttaneet sinnikkäästi omiin asioihinsa. Monilla eri intiaaniryhmillä on edelleen oma vahva identiteettinsä ja perinteensä.
Tietoteos kuvaa intiaanien historiaa ja esittelee samalla eri intiaanikansojen kulttuureja, tapoja, uskomuksia ja historiaa myös heidän omasta näkökulmastaan. Teoksen kuvallinen anti on kuitenkin harmillisen niukka.
Rani-Henrik Andersson ja Markku Henriksson (toim.): Intiaanit – Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen historia. Gaudeamus 2010.
Kun kännykkä saapui Kiberaan
Mikään muu elektroninen härpäke ei ole levinnyt Afrikassa niin nopeasti kuin matkapuhelin. Eikä puhelimia käytetä enää vain puheluihin, vaan kännykällä ratkotaan jopa köyhyysongelmia.
Juha Laitalaisen valokuvanäyttely kertoo, kuinka matkapuhelimista on tullut arkea nairobilaisessa Kiberan slummissa.
Pienyrittäjille kännyköistä on tullut välttämättömyys. Heitä on hyödyttänyt matkapuhelimiin perustuva M-pesa-niminen pankkipalvelu. Naisille M-pesa mahdollistaa rahan vastaanottamisen itsenäisesti.
Miehet kutsuvat matkapuhelinta ”toiseksi vaimokseen”. Puhelin luo tyytyväisyyden tunteen, koska se auttaa pysymään selvillä, miten perhe voi, mutta jotta puhelin toimisi, sen vatsa on täytettävä eli siihen on ladattava puheaikaa.
Kiberassa kerrotaan paljon tarinoita, joissa petollinen puoliso käyttää matkapuhelinta rinnakkaissuhteeseen, kunnes jää lopulta kiinni.
Mobiili Afrikka – matkapuhelimet ja kehitys Nairobin Kiberassa -näyttely Kulttuurien museossa Tennispalatsissa (Eteläinen Rautatiekatu 8, 2.krs) 27.3. asti. Liput 6 € / 4 €,
alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Vapaa pääsy ti 17–20 ja pe 11–18.