Outo maailma

Mogadishun ensimmäinen turisti, joogaa kansanedustajille Sri Lankassa, krikettimenestys ilahduttaa Afganistanissa

Mogadishun ensimmäinen turisti

Somalia. Rajaviranomaiset Mogadishun lentokentällä eivät tienneet, oliko vastassa lintu vai kala, kun kanadalainen Mike Spencer Brown saapui maahan. Mies väitti itseään turistiksi. Viranomaiset epäilivät häntä joko vakoojaksi tai hulluksi.

”Emme ole koskaan nähneet tällaista”, rajatarkastaja Omar Mohamed kertoi uutistoimisto AFP:lle. ”Hän sanoi olevansa turisti, mutta emme voineet uskoa sitä. Myöhemmin älysimme, että hän olikin tosissaan.”

Reppureissaajana maailmaa kiertävä Brown kertoo vierailleensa jo 160 maassa, myös Irakissa ja Afganistanissa. Hänen tavoitteenaan on vierailla jokaisessa maailman maassa. Somaliassa hän oli toivonut näkevänsä sekä rantoja että maisemia. Toisin kävi.

”Vaikka minua kiellettiin turvallisuussyistä poistumasta hotellin alueelta, Somalia tuntui mielenkiintoiselta paikalta ja ihmiset hauskoilta”, maassa kaksi päivää viipynyt Brown kertoi.

”Kaikkia tapaamiani ihmisiä nauratti, kun he kuulivat sanan turisti.” PL.

Joogaa kansanedustajille

Sri Lanka. Kansanedustajat ovat voineet aloittaa parlamentin istunnot Sri Lankassa joogaamalla tämän vuoden alusta lähtien. Pitkästä sisällissodasta kärsineessä maassa on vihdoin rauha, mutta kansanedustajilla ei.

”Nyt rauhan aikaan kaikkein stressaantuneimpia ihmisiä ovat poliitikot”, kertoi kansanedusta­jien joogaohjaaja Chamin Warnakula BBC:lle.

Joogan tarkoituksena onkin vähentää parlamentin jäsenten stressiä.

Hengitys- ja asentoharjoitukset opettavat ohjaajan mukaan kansanedustajille kuria, hyvää käytöstä ja itsehillintää stressaavissa tilanteissa.

Sitä poliitikot epäilemättä tarvitsevatkin. Joulukuussa parlamentin puhemies Chamal Rajapaksa päätyi perumaan parlamentin istunnon häiriköinnin takia ja uhkasi lähteä kotiin, jos edustajat eivät ala käyttäytyä paremmin.

Joogatunnit pidetään ennen istuntoja ja osallistujat voivat pitää samoja asuja molemmissa tilaisuuksissa.

”Toivomme, että jooga opettaa heitä kunnioittamaan demokratiaa ja käyttäytymään kurinalaisemmin”, sanoo opposition kansanedustaja Ranjan Ramanayake hallituksen edustajiin viitaten. HM.

Krikettimenestys ilahduttaa Afganistanissa

Afganistan. Sodan runtelemassa Afganistanissa oli marraskuun lopussa harvinainen syy juhlaan – maan krikettijoukkue eteni Kiinassa järjestetyn Asian Games -turnauksen loppuotteluun. Afganistan peittosi lajin suurvallan Pakistanin välierissä.

Tuhannet afganistanilaiset heräsivät aikaisin aamulla seuraamaan suorana lähetyksenä välitettyä ottelua.

”Olemme näyttäneet pakistanilaisille, että he saattavat olla vahvoja kriketissä, mutta me olemme vahvempia”, Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa asuva mekaanikko Sayeed Dawood sanoi Guardianille.

Kriketti on Afganistanissa uusi laji – maan krikettimaajoukkue sai alkunsa pakolaisleireillä Pakistanissa 1990-luvulla. Maajoukkue on noussut huimalla vauhdilla härnäämään kriketin perinteisiä huippumaita. Maajoukkueen tarinasta on tehty jopa dokumenttielokuva. Afganistanissa ei kuitenkaan ole koskaan järjestetty kansainvälistä krikettiottelua.

Turnauksen finaalissa Bangladesh päihitti Afganistanin. JR.
 

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu