Artikkelikuva
Fina Torresin Habana Eva kertoo kuubalaisen naisen itsenäistymisestä.

Latinosävyjä syksyyn

Seitsemättä kertaa järjestettävä Cinemaissi - elokuvafestivaali tarjoaa dokumenttielokuvia-ja perinteisempää latinodraamaa. Cinemaissi Helsingissä 20.–23. lokakuuta.

Cinemaissi-elokuvafestivaali tarjoaa dokumenttielokuvia-ja perinteisempää latinodraamaa. Taiteilija David Alfaro Siqueiros, runoilija Pablo Neruda, säveltäjä ja laulaja Carlos Gardel, lehtikeisari Natalio Botana, kirjailija ja feministi Salvadora Medina Onrubia. Kaikki nämä kuuluisuudet kietoutuvat 1930-luvun argentiinalaiseen yhteiskuntaan, draamaan, politiikkaan, rakkauteen, taiteeseen – tietysti eliitin näkökulmasta.

Argentiinalaisdraama El Mural (2010) avaa tämänvuotisen Cinemaissí-festivaalin. Tositapahtumiin perustuva El Mural (”Seinämaalaus”) kuvaa ajanjaksoa, jolloin fasismi saapui Etelä-Amerikkaan. Ajanjaksoa kuvataan tilanteessa, jossa Siqueiros maalaa suurta taideteosta lehtimies Botanan maaseutukartanossa tämän ystävien ja perheen ympäröimänä. Lähes ylitsevuotavan dramaattisesti etenevän elokuvan on ohjannut Héctor Olivera.

Nuoria latino-ohjaajia

Huomattavasti katu-uskottavammasta päästä Cinemaissín festivaaliohjelmistoa on venezuelalainen elokuva Hermano (2010), joka vie katsojansa Caracasin kortteleihin, jengien, väkivallan ja sen pelon, murhien ja huumekaupan keskelle. Elokuvassa veljekset Daniel ja Julio unelmoivat ammattilaisurasta jalkapallonpelaajina. Perhettä koskettava tragedia kuitenkin suistaa pojat koston ja väkivallan mustuuteen. Hermano on venezuelalainen ohjaaja
Marcel Rasquinin esikoiselokuva. Se tuo todellisuutensa ilmi uskottavasti ja kouristavasti. Kenties toden tunnun takaa juuri se, että Rasquin on valinnut elokuvaan näyttelemään sekä ammattilaisia että ihmisiä, jotka eivät ole koskaan näytelleet.

Hermanon ohjaaja Rasquin on yksi Cinemaissin tämänvuotisista tekijävieraista. Lisäksi festivaalilla vierailevat chileläinen dokumenttielokuvaohjaaja Elena  Varela ja kolumbialainen animaationtekijä Jairo Carrillo.

Katse dokumenttielokuvaan

Cinemaissi tuo tänä vuonna valkokankaalle aiempaa enemmän dokumenttielokuvia.

Festivaaleilla vierailevan Varelan elokuva Newen Mapuche (2011) kertoo mapuche-kansan ja Chilen yhteiskunnan lähihistoriasta. Dokumentti kuvaa todellisuutta, jossa alkuperäiskansa vaatii takaisin heille historiallisesti kuuluvia maita, jotka maa- ja metsätalousyritykset ovat anastaneet. Maa-alueiden luovuttamisen sijaan Chilen hallitus soveltaa terrorisminvastaista lakia alkuperäiskansan johtajiin ja militarisoi heidän alueensa.

Ilmeisesti Varelan elokuva sisälsi voimakasta dokumentaarista todistusaineistoa, sillä myös ohjaaja vangittiin lähes kahdeksi vuodeksi ja hänen elokuvamateriaalinsa takavarikoitiin. Sittemmin Elena Varelasta on tullut dokumenttielokuvansa myötä kuulu ihmisoikeuksien ja ilmaisunvapauden puolustaja.

Cinemaissi tuo lokakuussa Helsinkiin Varelan dokumentin lisäksi 17 muuta dokumenttielokuvaa. Festariohjelmistoon kuuluu myös 22 fiktioelokuvaa ja kaksi animaatiota.

Kenties festivaalin elokuvamassaan uppoava voi suunnistaa kiinnostavien leffojen luokse maan perusteella. Tarjonnassa löytyy elokuvia sekä isoista elokuvamaista kuten Brasiliasta, Argentiinasta ja Meksikosta että myös vaatimattomammista leffavaltioista kuten Guatemalasta, Ecuadorista, Paraguaysta, Kolumbiasta ja Kuubasta.

cinemaissí – latinalaisen amerikan

elokuvafestivaali Helsingissä 20.–23. lokakuuta.

www.cinemaissi.org

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu