Artikkelikuva
Papua-Uusi-Guineaan sijoittuva There once was an island -dokumentti kertoo hukkuvasta Takuu-saaresta ja sen asukkaista.

Olipa kerran saari…

Marie Kajava kertoo Siirretyt-Displaced-elokuvafestivaalilla esittävästä There Once Was an Island-elokuvasta.

Mikä pelastaisi Takuu-saaren maailman laidalla? Mikä pelastaisi polynesialaisen kansan, jonka elinolosuhteet atollisaarella tuhoutuvat vääjäämätöntä vauhtia, kun vedenpinta nousee ja hukuttaa saaren alleen?

Briar Marchin ohjaama dokumenttielokuva There Once Was an Island tarjoaa saaren asukkaiden äänillä monenlaisia vastauksia. Jotkut Takuu-saaren asukkaat odottavat auttajaksi ”muuta maailmaa” – siis länttä, joka saastuttaa, aiheuttaa ilmaston lämpenemistä ja vedenpinnan kohoamista. Toiset uskovat jumalan auttavan. Kolmannet eivät edes odota auttajaa, vaan ovat valmiit jättämään saaren ja siirtymään elämään mantereen puolella. Neljännet eivät voi alun perinkään ymmärtää, mitä Tyynen valtameren saarella on tapahtumassa ja miksi.

Yksikään vaihtoehdoista ei oikein vakuuta.

Dokumenttielokuvan poikkeuksellisen kaunis kuvasto ja paikallisväestön hienovarainen kuvaus tuntuvat katsojasta kivuliaalta juuri siksi, ettei ”oikeaa” vaihtoehtoa ole. Takuu-saaren asukkaiden arki ei voi jatkua entiseen tapaan.

Tärkeät teemat esiin

There Once Was an Island tuo esiin yhden Helsingissä järjestettävän Siirretyt-elokuvafestivaalin
tärkeimmistä teemoista. Se kysyy minne mennä, kun merenpinta kohoaa ja elinolosuhteet muuttuvat yhä vaarallisemmiksi.

Siemenpuusäätiön järjestämä kansainvälinen Siirretyt-elokuvafestivaali näyttää
kehityksen tieltä ajettujen – pakkosiirrettyjen ja siirtolaisten – elämästä kertovia elokuvia ympäri maailmaa.

Festivaalielokuvat on jaettu teemoittain.

Haavoitettu maa -sarjan elokuvat kertovat maankuorta vaurioittavista hankkeista, kuten suurten patojen ja plantaasien rakentamisista tai kaivoksista ja teollisuuslaitoksista, jotka ajavat alkuperäiskansat asuinsijoiltaan. Syrjäytetyt kulttuurit -sarjan elokuvat kertovat alkuperäiskansojen kestävästä elämästä ja taistelusta oikeuksien puolesta. Maailmanjärjestys- teema pureutuu maailman taloudellisiin rakenteisiin, jotka pitävät köyhät köyhinä ja rikastuttavat rikkaita. Voitokkaita liikkeitä -elokuvissa katse kääntyy pieniin erävoittoihin ja aktivismiin eri puolilla maailmaa.

… ja sen pituinen se?

Poikkeuksellisen voimakas aallokko hyökyy Takuu-saaren yli, ihmisten kodit romahtavat, apua ei kuulu, ruokavarastot ehtyvät. Saaren asukkaat ovat peloissaan.

Tällaisia elokuvia katsoessaan ymmärtää, miksi elokuvia ylipäätään tehdään.

There Once Was An Island haastaa katsojansa ajattelemaan sekä omia että lähiympäristön ratkaisuja ilmastonmuutoksen edessä. Se osuu niin yksilön arkielämään kuin maailmanlaajuisten ongelmien tunnistamisen tasolle.

Viime minuuteilla elokuva kertoo, että atollin asukkaat elävät edelleen kasvokkain ilmastonmuutoksen kanssa.  Mikään ei ole muuttunut paremmaksi Takuuatollilla sitten kuvausten, jotka alkoivat vuonna 2006.

siirretyt – displaced -elokuvafestivaali

helsingissä kino engelissä 6.-9. lokakuuta

www.siirretyt.info

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu