Pikkujoulujen tarjoiluksi sopii sambuusi eli somalialainen pieni lihapiirakka. Tai no, piirakka nyt ainakin, sillä sambuusin voi täyttää myös kasviksilla. Ainakin minun mielestäni.
Oikeaoppinen sambuusi tehdään vehnäjauhotaikinasta, johon sekoitetaan ve ttä, öljyä ja suolaa. Taikina taitellaan kolmiomaiseksi tuutiksi ja täytetään vuohen jauhelihasta ja sipulista tehdyllä seoksella. Jos vuohi on päässyt loppumaan lähikaupasta, voi jauhelihan tehdä lampaasta tai naudasta. Lihan voi toki korvata vaikkapa munakoisolla ja paprikalla.
Valmiit sambuusit uppopaistetaan öljyssä kauniin ruskeiksi ja tarjoillaan lämpiminä.
Valmistusohje:
Sambuusi
Kuori500g vehnäjauhoja
2,5 dl vettä
3 rkl öljyä
suolaa
Ainekset sekoitetaan ja annetaan seistä huoneen lämmössä 20 minuuttia.Taikinasta pyöritellään parillinen määrä pieniä kämmeneen sopivia palloja, jotka taputellaan tasaisiksi levyiksi. Levy voidellaan päältä öljyllä ja toinen levy painetaan sen päälle. Levyt kaulitaan hyvin ohuiksi ja kuivataan uunissa 100 asteen lämmössä muutaman minuutin, mutta niin etteivät ne ruskistu
Taikina leikataan kolmioksi, jossa kolmioiden sivut ovat 15-20 senttiä. Lopuksi yhteen kaulitut palaset irroitetaan toisistaan. Toivottavasti olit voidellut taikinalevyt huolellisesti!
Paista täyte pannulla kunnes neste on haihtunut ja anna sitten jäähtyä. Taittele kolmiot tuutin muotoon, täytä ja sulje. Liimaa kolmiot vesi-vehnäjauhoseoksella. Uppopaista täytetyt sambuusit kultaisen ruskeiksi.
Täytevaihtoehtoja 500 g naudan jauhelihaa 2 -3 sipulia 4 rlk öljyä
2 tl kuminaa
2 tl paprikajauhetta
suolaa
Tai
500 g lampaan jauhelihaa 2-3 sipulia
4 rlk öljyä
minttua
suolaa
Tai
2 sipulia
2 paprikaa
1 pieni munakoiso
1 tl paprikajauhetta
suolaa
Perusohje sambuusien tekoon on peräisin Somalialaisesta keittokirjasta.
Somalialainen keittokirja/Buugga cuntokaris Soomaaliyeed. Toimittanut Mulki Elmi Mölsä. Rauhankirjat 2001.